Οι ξεχασμένες «ηρωίδες» της γέφυρας

15:31 2/9/2013 - Πηγή: TNSite
Ήταν η εποχή που το Λονδίνο δεχόταν σφυροκόπημα από τη Luftwaffe με αποτέλεσμα να καταστραφούν κτήρια που στέκονταν για αιώνες. Παρά τις επιδρομές, υπήρξε μία ομάδα γυναικών ο ρόλος των οποίων μέχρι σήμερα αγνοήθηκε. Ήταν ωστόσο σημαντικός για την κατασκευή μιας από τις σημαντικότερες γέφυρες της βρετανικής πρωτεύουσας.

Η δουλειά τους στη γέφυρα Waterloo είχε ως αποτέλεσμα να της «μείνει» ο χαρακτηρισμός «Ladies Bridge», κάτι που πολύ λίγοι γνωρίζουν.

Δεν υπάρχει φωτογραφικό ή γραπτό υλικό για το ρόλο αυτών των γυναικών στην κατασκευή της γέφυρας και μάλιστα, όπως σημειώνει η Daily Mail,

πολλοί άνθρωποι που παρακολούθησαν τις προσπάθειες ανέγερσης λένε πως δεν θυμούνται να είδαν εκεί καθόλου γυναίκες.

Η δουλειά τους αναγνωρίστηκε μόνο μετά την έρευνα της ιστορικού Christine Wall σε συνεργασία με την σκηνοθέτιδα Karen Livesey για το λόγο που χάθηκαν στη λήθη.

Η απουσία τους από τα ιστορικά αρχεία αποδίδεται στη λύση και εκκαθάριση της εταιρείας Peter Lind, της κατασκευαστικής που είχε αναλάβει την ανέγερση της γέφυρας.

«Η δυσκολία με τα αρχεία της έγκειται στο ότι εκκαθαρίστηκε στις αρχές του 1980 και πολλά από τα στοιχεία της έμειναν στα χέρια των ανθρώπων που ήθελαν να κρατήσουν ένα αναμνηστικό της εργασίας τους», εξηγεί ο μάνατζερ της εταιρείας Peter Mandell.

«Είναι όμως γνωστό πως εργάζονταν γυναίκες στην κατασκευή και μου είχαν δοθεί και συγκεκριμένα ονόματα», προσθέτει.

Λόγω της έλλειψης εικόνων ή αρχείων δεν είναι γνωστό ποιες δουλειές ακριβώς έκαναν αλλά επειδή εκείνη την εποχή πολλοί άνδρες έλειπαν στο μέτωπο, πιστεύεται πως η συμμετοχή τους ήταν σημαντική.

«Δεν υπάρχει κρυφή ατζέντα πίσω από τα μη αναγνωρισμένα επιτεύγματά τους, απλά το αρχείο χάθηκε», πρόσθεσε ο Mandell.

«Είμαστε όμως πολύ περήφανοι για το γυναικείο προσωπικό μας. Ξαναφτιάχνουμε το αρχείο μας και θέλουμε να τις τιμήσουμε με μία πλακέτα στη γέφυρα», συμπλήρωσε.

Το 1944, δύο χρόνια μετά τη μερική λειτουργία της γέφυρας, 25.000 γυναίκες απασχολούνταν στον κατασκευαστικό τομέα. Εργάζονταν γνωρίζοντας πως θα πληρώνονταν λιγότερο από τους άνδρες συναδέλφους τους και πως θα έπρεπε να παραχωρήσουν τις δουλειές τους όταν κι άλλοι άνδρες θα επέστρεφαν από το μέτωπο.

Η γέφυρα άνοιξε επισήμως για το κοινό με μία ειδική τελετή το Δεκέμβριο του 1945 αλλά η δουλειά των γυναικών δεν αναγνωρίστηκε.

Δείτε τις φωτογραφίες και το βίντεο

NewsBeast

Keywords
Τυχαία Θέματα