Οι Ταλιμπάν πίσω από την επίθεση στο Χελμάντ

03:42 8/6/2013 - Πηγή: TNSite
Οι αντάρτες Ταλιμπάν ανέλαβαν σήμερα την ευθύνη για τη επίθεση αυτοκτονίας που πραγματοποιήθηκε χθες εναντίον βάσης των γεωργιανών δυνάμεων στη νότια αφγανική επαρχία Χελμάντ, από την οποία έχασαν τη ζωή τους επτά Γεωργιανοί οπλίτες της πολυεθνούς δύναμης αρωγής για την ασφάλεια (ISAF) του Αφγανιστάν, η οποία τελεί υπό διοίκηση του ΝΑΤΟ.

Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε ο εκπρόσωπος των ανταρτών Γιουσούφ Αχμάντι, με ανακοίνωσή του που ανήρτησε σε ιστοσελίδα των Ταλιμπάν.

Όπως

αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο στρατηγός Ιρακλί Τζελάτζε, αρχηγός του γεωργιανού γενικού επιτελείου δυνάμεων, ανακοίνωσε χθες πως «επτά στρατιώτες βρήκαν τον θάνατο» από «επίθεση καμικάζι», ο οποίος ανατίναξε ένα φορτηγό με εκρηκτικά έξω από τη βάση. «Άλλοι εννέα στρατιώτες τραυματίσθηκαν», πρόσθεσε.

Αμέσως μετά την επίθεση, «ο Γεωργιανός πρωθυπουργός Μπιτζίνα Ιβανισβίλι διέταξε τον υπουργό Αμύνης Ιρακλί Αλασάνια» να διακόψει την επίσημη επίσκεψή του στις Βρυξέλλες και «να μεταβεί στο Αφγανιστάν, όπου έφθασε χθες το βράδυ», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο σύμβουλός του Μανάνα Τοκμαϊσβίλι.

Ο Αλασάνια συναντήθηκε με τον Αφγανό ομόλογό του Μπισμιλάχ Χαν Μοχαμάντι, ο οποίος του εξέφρασε «τα συλλυπητήριά του» και οι δύο άνδρες συνομίλησαν για την κατάσταση στο Αφγανιστάν, αναφέρει στην ανακοίνωσή της το γεωργιανό υπουργείο Αμύνης.

Το υπουργείο προσέθεσε πως ο Αλασάνια μετέβη στη στρατιωτική βάση για να επισκεφθεί τους τραυματίες, ενώ στη Γεωργία κηρύχθηκε η σημερινή ως ημέρα εθνικού πένθους.

Από την πλευρά του ο διοικητής της ISAF, Αμερικανός στρατηγός Τζόζεφ Ντάνφορντ, εξέφρασε επίσης τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των πεσόντων: «όσο θλιβερή κι εάν είναι η μέρα αυτή για τους Γεωργιανούς και τις δυνάμεις της Συμμαχίας, δεν θα μπορέσει να αποτρέψει τις προσπάθειές μας που στόχο έχουν να προσφέρουν στον Αφγανικό λαό σταθερότητα κι ασφάλεια».

Συνολικά, 30 Γεωργιανοί στρατιώτες έχουν χάσει τη ζωή τους από την έναρξη της στρατιωτικής επέμβασης των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν, στα τέλη του 2001. Τρεις έπεσαν στο πεδίο της μάχης στις 13 Μαΐου σε άλλη επίθεση αυτοκτονίας στη βάση τους στα νότια. Με 1.500 οπλίτες στο Χελμάντ, η Γεωργία διατηρεί το σημαντικότερο εκστρατευτικό σώμα μεταξύ των μελών του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν, προσδιορίζει το υπουργείο Αμύνης.

(φωτογραφία αρχείου)

NewsBeast

Keywords
Τυχαία Θέματα