Οι εξαγωγές στηρίζουν την τσιμεντοβιομηχανία

11:28 7/8/2013 - Πηγή: TNSite
Παραγωγική ανάκαμψη, λόγω αυξημένων εξαγωγών, παρουσιάζει το 2013 η ελληνική τσιμεντοβιομηχανία, η οποία το 2012, σε συνθήκες κατάρρευσης της εγχώριας ζήτησης, κατέγραψε ρεκόρ ζημιών, που κατά πάσα βεβαιότητα εφέτος θα είναι ακόμη μεγαλύτερες.

Παράλληλα και ενώ η εγχώρια ζήτηση τσιμέντου συνεχίζει να υποχωρεί, στην αγορά σημειώνονται ανακατατάξεις όσον αφορά τη θέση κάθε εταιρείας, ιδιαιτέρως μετά την πολύμηνη αδρανοποίηση και τελικά τον περασμένο Μάρτιο την παύση της λειτουργίας του εργοστασίου τσιμέντων της εταιρείας ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ στη Χαλκίδα,

που εξυπηρετούσε κυρίως την αγορά τσιμέντου της Αττικής.

O όγκος της παραγωγής τσιμέντου πόρτλαντ στην Ελλάδα το πρώτο πεντάμηνο του τρέχοντος έτους, σε σύγκριση με την ίδια χρονική περίοδο του 2012, αυξήθηκε κατά 14,75% (σε επίπεδα ωστόσο που είναι 66,2% χαμηλότερα από τα αντίστοιχα του έτους 2005), παρουσιάζοντας άνοδο τους τέσσερις από τους πέντε εξεταζόμενους μήνες.

Συγκεκριμένα, η παραγωγή του κοινού τσιμέντου πόρτλαντ, που καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος της εγχώριας παραγωγής τσιμέντων, αυξήθηκε κατά 87,95% τον Ιανουάριο, 47,2% τον Φεβρουάριο, 2,9% τον Μάρτιο και 4,25% τον Απρίλιο, ενώ μειώθηκε κατά 9,6% τον Μάιο.

Τα στοιχεία αυτά συμβαδίζουν με τις εκτιμήσεις για την ανοδική εξέλιξη του κύκλου εργασιών του ευρύτερου παραγωγικού κλάδου των μη μεταλλικών ορυκτών, τα μεγέθη του οποίου επηρεάζονται καθοριστικά από αυτά της τσιμεντοβιομηχανίας. Ο κύκλος εργασιών του κλάδου από τις πωλήσεις προϊόντων του στη διεθνή αγορά παρουσίασε αύξηση 139,4% τον Ιανουάριο, 61,7% τον Φεβρουάριο, 38,7% τον Μάρτιο και 12,6% τον Απρίλιο, ενώ μειώθηκε κατά 18,7% τον Μάιο, σε σύγκριση με τους ίδιους μήνες του 2012. Αντιθέτως, στην ελληνική αγορά ο κύκλος εργασιών του συνέχισε να μειώνεται.

NewsBeast

Keywords
Τυχαία Θέματα