Οι Ευρωπαίοι είχαν κοινούς προγόνους πριν από 1.000 χρόνια

15:00 8/5/2013 - Πηγή: TNSite

Οι Ευρωπαίοι είχαν κοινούς προγόνους πριν από 1.000 χρόνια

Οι Ευρωπαίοι είναι πολύ πιο στενοί συγγενείς απ’ ό,τι πιστευόταν έως τώρα, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Επιστήμονες συνέκριναν δείγματα DNA από κατοίκους διαφορετικών χωρών της ηπείρου, διαπιστώνοντας ότι οι περισσότεροι έχουν κοινούς συγγενείς που έζησαν μόλις πριν από 1.000 χρόνια.

«Είναι εκπληκτικό το πόσο στενή συγγένεια έχουν οι διαφορετικοί λαοί της Ευρώπης μεταξύ

τους», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Γκρέιαμ Κουπ, επίκουρος καθηγητής στο Κολέγιο Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, στο Ντέιβις.

«Σε γενεαλογικό επίπεδο, σχεδόν όλοι οι σύγχρονοι κάτοικοι της Ευρώπης μοιράζονται το ίδιο σετ προγόνων πριν από μόλις 1.000 χρόνια», πρόσθεσε.

Ο δρ Κουπ και ο συνάδελφός του Πήτερ Ραλφ, από το Τμήμα Υπολογιστικής Βιολογίας & Βιοπληροφορικής του Πανεπιστημίου της Νοτίου Καλιφόρνια, χρησιμοποίησαν μία βάση δεδομένων που περιέχει περισσότερα από 2.250 δείγματα DNAαπό κατοίκους της Ευρώπης, για να αναζητήσουν τυχόν ενδείξεις μακρινής συγγένειας.

Αν και ο αριθμός των κοινών, γενετικών προγόνων ήταν μεγαλύτερος σε όσο πιο κοντινή απόσταση έμεναν οι εθελοντές, ακόμα και άνθρωποι που ζούσαν σε απόσταση 3.220 χιλιομέτρων είχαν πανομοιότυπα τμήματα του DNA, τα οποία χρονολογούνται από τον Μεσαίωνα (τελειώνει με την ανακάλυψη της Αμερικής το 1492 μ.Χ.).

Όπως εξηγούν στην επιθεώρηση «PLoS Biology», τα ευρήματά τους υποδηλώνουν ότι υπήρχε σταθερή ροή γενετικού υλικού μεταξύ χωρών τόσο απομακρυσμένων όσο η Βρετανία από την Τουρκία και η Πολωνία από την Πορτογαλία, ακόμα και μετά τις μεγάλες μετακινήσεις του πληθυσμού στις αρχές της πρώτης χιλιετίας μ.Χ. – όπως η εισβολή των Σαξόνων στην Βρετανία και η επέλαση των Ούννων προς δυσμάς.

Η νέα μελέτη κατέδειξε επίσης τοπικές διαφοροποιήσεις. Για λόγους που προς το παρόν παραμένουν άγνωστοι, οι Ιταλοί και οι Ισπανοί μοιάζει να σχετίζονται λιγότερα στενά με άλλους πληθυσμούς της Ευρώπης απ’ ό,τι οι περισσότεροι άλλοι Ευρωπαίοι.

«Η νέα ανάλυση είναι αρκετά πειστική και τα ευρήματά μας μπορούν να εξηγηθούν με τον τεράστιο αριθμό απογόνων που έχει ο καθένας από εμάς», σχολίασε ο δρ Μαρκ Α. Τζόμπλινγκ, καθηγητής Γενετικής στο Πανεπιστήμιο του Λέστερ, στην Αγγλία, ο οποίος δεν συμμετείχε στη νέα μελέτη.

Όπως εξήγησε, ο αριθμός των προγόνων κάθε ανθρώπου σχεδόν διπλασιάζεται σε κάθε γενιά (δύο γονείς, τέσσερις παππούδες, 16 προπαππούδες κ.τ.λ.).

Ο αριθμός των προγόνων μας αυξάνεται τόσο γρήγορα, ώστε για να μην έχουν καμία συγγένεια οι Ευρωπαίοι μεταξύ τους θα έπρεπε πριν από 1.000 χρόνια (ή πριν από 30 γενιές) να κατοικούν στην Ευρώπη ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι – πράγμα το οποίο φυσικά δεν συνέβαινε.

Ο δρ Τζόμπλινγκ ανέφερε επίσης πως μελέτη του 2004 έδειξε ότι όλοι οι άνθρωποι του πλανήτη έχουν κοινούς απογόνους που έζησαν πριν από μόλις 3.500-4.000 χρόνια πριν.

Πηγή : Web Only

TA NEA

Keywords
Τυχαία Θέματα