«Οι επιθεωρητές χρειάζονται χρόνο»

17:33 28/8/2013 - Πηγή: TNSite
Σε εικόνες σύγκρουσης που «δεν μοιάζουν με τίποτε απ' ό,τι έχουμε δει στον 21ο αιώνα» αναφέρεται σήμερα ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν σχετικά με τον πόλεμο στη Συρία.

O γγ τονίζει ότι πρέπει να δοθεί χρόνος στους επιθεωρητές του ΟΗΕ για να διαπιστώσουν αν δυνάμεις έκαναν χρήση χημικών όπλων στη Συρία

«Είναι σημαντικό να τεκμηριώσουμε τα γεγονότα. Μια ερευνητική ομάδα του ΟΗΕ βρίσκεται τώρα επί του πεδίου

για να κάνει ακριβώς αυτό. Μόλις μέρες μετά την επίθεση, έχουν συγκεντρώσει πολύτιμα δείγματα και έχουν πάρει συνεντεύξεις από θύματα και αυτόπτες μάρτυρες. Η ομάδα χρειάζεται χρόνο για να κάνει τη δουλειά της», τόνισε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ.

Στο μεταξύ, στη Συρία, η ομάδα των επιθεωρητών του ΟΗΕ έφθασε σήμερα σε ανταρτοκρατούμενη περιοχή έξω από τη Δαμασκό, δήλωσαν ακτιβιστές της αντιπολίτευσης, και σύντομα θα αρχίσει μια δεύτερη ημέρα έρευνας των τόπων στους οποίους φέρεται πως πραγματοποιήθηκε η φονική χημική επίθεση.

«Έφθασαν στην πόλη Μαλέιχα και είναι τώρα με τους αντάρτες συνοδούς τους, σύντομα θα κατευθυνθούν σε πόλεις στις οποίες πραγματοποιήθηκαν οι επιθέσεις και θα αρχίσουν τις επιθεωρήσεις τους», δήλωσε ο ακτιβιστής Σαλάμ Μοχάμεντ μιλώντας μέσω Skype.

Το πρακτορείο ειδήσεων Reuters σημειώνει πως, όσο οι επιθεωρητές παραμένουν στη Συρία, είναι απίθανο να γίνουν δυτικές επιθέσεις, δεδομένου του κινδύνου που θα δημιουργούνταν για την ασφάλεια της ομάδας.

Η Νορβηγία εξέδωσε πάντως σήμερα προειδοποίηση εναντίον ενδεχόμενης στρατιωτικής επιχείρησης των ΗΠΑ και των συμμάχων τους στη Συρία εφόσον δεν υπάρχει εντολή από τον ΟΗΕ.

«Ανησυχώ βαθιά για τα σήματα που στέλνονται για προσφυγή στη στρατιωτική ισχύ χωρίς αυτή να βασίζεται στον ΟΗΕ», δήλωσε ο νορβηγός υπουργός Εξωτερικών Έσπεν Μπαρτ Άιντε στον ιστότοπο της εφημερίδας Verdens Gang (VG).

«Θέλω να προειδοποιήσω εναντίον των εικασιών που διατυπώνονται δημόσια για ένα τέτοιο σενάριο. Αυτό μπορεί να δώσει ψεύτικες ελπίδες στον πληθυσμό της Συρίας ότι επίκειται μια επέμβαση και κινδυνεύουμε με τις δηλώσεις μας να βρεθούμε σ' ένα αδιέξοδο», δήλωσε.

Αν δεν υπάρχει εντολή του ΟΗΕ, αποκλείεται η συμμετοχή της Νορβηγίας, χώρας μέλους του ΝΑΤΟ, σε πλήγματα εναντίον της Συρίας, υπογράμμισε ο νορβηγός υπουργός.

Εν μέσω της προεκλογικής εκστρατείας για τις βουλευτικές εκλογές της 9ης Σεπτεμβρίου, ο αξιωματούχος των Εργατικών ματαίωσε σήμερα όλες τις προεκλογικές δραστηριότητές του για να επικεντρωθεί στη Συρία, μετέδωσε το πρακτορείο NTB.

NewsBeast

Keywords
Τυχαία Θέματα