Οδηγός κατά της τροφικής δηλητηρίασης

13:01 5/9/2013 - Πηγή: TNSite

Κάθε χρόνο, ένας στους δέκα ανθρώπους αρρωσταίνει από την κατανάλωση μολυσμένου φαγητού. Μολονότι οι τροφικές δηλητηριάσεις από το φαγητό που καταναλώνουμε εκτός σπιτιού είναι αυτές που κυρίως μας προβληματίζουν, περισσότερο από το 70% οφείλονται σε ό,τι τρώμε στο σπίτι.

Η κύρια αιτία των τροφικών δηλητηριάσεων όμως αφορά τους καταναλωτές και όχι το φαγητό τους, γι’ αυτό και μπορεί να αποφευχθούν σε μεγάλο ποσοστό εάν ακολουθεί κάποιος τους βασικούς κανόνες για την ασφάλεια των τροφίμων, αναφέρει η εφημερίδα «New York Times».

Να

ποιοι είναι αυτοί οι κανόνες:

Αγορές. Να αγοράζετε τα τρόφιμά σας από καταστήματα καθαρά και καλά οργανωμένα, τα οποία δεν έχουν προϊόντα χτυπημένα ή σε συσκευασίες με διαρροή, ούτε πολυκαιρισμένα τρόφιμα. Να ελέγχετε επίσης τις ημερομηνίες των τροφίμων για να μην είναι ληγμένα και να μην αγοράζετε περισσότερα απ’ όσα θα καταναλώσετε.

Οταν είστε στο κατάστημα, να αγοράζετε πρώτα ό,τι δεν θέλει ψυγείο και στο τέλος ό,τι πρέπει να διατηρείτε δροσερό ή κατεψυγμένο. Εάν κάνει πολλή ζέστη ή θα αργήσετε να πάτε στο σπίτι, πάρτε μαζί φορητό ψυγειάκι με παγοκύστεις για να αποθηκεύσετε ό,τι είναι ευπαθές στη ζέστη.

Απαραίτητο είναι ακόμα να βάζετε τα ωμά κρέατα, πουλερικά και ψάρια ξεχωριστά από τα άλλα τρόφιμα στο καλάθι ή το καρότσι των αγορών, καθώς και σε ξεχωριστές σακούλες στο ταμείο.

Αποθήκευση. Να βάζετε στην κάτω θέση του ψυγείου τα ωμά κρέατα, πουλερικά και ψάρια, και μάλιστα σε πλαστικά ή γυάλινα δοχεία, ούτως ώστε να μην υπάρξει διαρροή και μόλυνση των υπολοίπων τροφίμων. Αν δεν έχετε προγραμματίσει να τα μαγειρέψετε την ίδια ή την επόμενη ημέρα, να τα βάλετε στην κατάψυξη, μακριά από τα παγάκια.

Να καταναλώνετε τα αυγά μέσα σε τρεις έως πέντε εβδομάδες από την ημερομηνία αγοράς ή ακόμα καλύτερα να ακολουθείτε τις οδηγίες που αναγράφει ο παραγωγός. Να βάζετε επίσης τα καινούργια προϊόντα που αγοράσατε πίσω από τα παλαιότερα, τα οποία πρέπει να καταναλωθούν πρώτα.

Βεβαιωθείτε επίσης ότι η θερμοκρασία στο ψυγείο σας είναι κάτω από 4,5 βαθμούς Κελσίου – και στην κατάψυξη κάτω από -16 βαθμούς. Να αποψύχετε τα κατεψυγμένα τρόφιμα στο ψυγείο, στον φούρνο μικροκυμάτων ή σε ένα μπολ με παγωμένο νερό και όχι στον νιπτήρα της κουζίνας.

Προετοιμασία. Να αρχίζετε πάντοτε το μαγείρεμα πλένοντας τα χέρια σας με ζεστό νερό και σαπούνι. Αν τα μαλλιά σας είναι μακριά, να τα πιάνετε προς τα πίσω. Μη φοράτε επίσης δαχτυλίδια ή βραχιόλια.

Να πλένετε με τρεχούμενο νερό όλα τα φρέσκα προϊόντα που πρόκειται να ξεφλουδίσετε, πριν πιάσετε το μαχαίρι. Καλό είναι επίσης να ξεπλένετε το κρέας, τα πουλερικά και τα ψάρια και μετά να σαπουνίζετε τον νεροχύτη. Να χρησιμοποιείτε καθαρά σκεύη κουζίνας, έχοντας άλλα για τα κρεατικά και άλλα για τα υπόλοιπα τρόφιμα – και να τα πλένετε καλά αμέσως μετά τη χρήση.

Μαγείρεμα. Δεν μπορείτε πάντοτε να καταλάβετε από την εμφάνιση ενός τροφίμου εάν είναι μολυσμένο: μπορεί να έχει άριστη εμφάνιση, μυρωδιά και γεύση, αλλά να είναι φορέας βακτηρίων.

Συνεπώς, φροντίστε να μαγειρεύετε καλά το φαγητό σας και ειδικά τα κρέατα. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι καλό είναι να ξεχάσετε τα ροζ κρέατα, τα ψάρια με τους «χυμούς» τους και τα μελάτα αυγά, και να τα ψήνετε όλα πολύ καλά.

Αν μία συνταγή απαιτεί ωμά ή μισοψημένα αυγά (λ.χ. η μαγιονέζα), να χρησιμοποιείτε μόνο παστεριωμένα αυγά. Αν δοκιμάζετε το φαγητό την ώρα που μαγειρεύετε, να χρησιμοποιείτε κάθε φορά καθαρό κουτάλι ή πιρούνι.

Ο,τι περισσέψει από το φαγητό πρέπει να μπαίνει στο ψυγείο το συντομότερο δυνατόν – το ιδεώδες είναι μέσα σε δύο ώρες από τη στιγμή που τελειώνει το μαγείρεμα.

Καθάρισμα. Μελέτες έχουν δείξει ότι το σφουγγαράκι της κουζίνας είναι ένα από τα πιο μολυσμένα αντικείμενα μέσα στο σπίτι. Φροντίστε, λοιπόν, να το πλένετε συχνά στο πλυντήριο πιάτων ή στον νιπτήρα με καυτό νερό και σαπούνι ή με χλωρίνη. Ποτέ μη σφουγγίζετε τα ντουλάπια της κουζίνας ή χειρότερα ακόμα ό,τι πέφτει στο πάτωμα με το σφουγγαράκι της κουζίνας.

Μη χρησιμοποιείτε μουλιασμένες πετσέτες κουζίνας για να σκουπίσετε τα πιάτα και τα ποτήρια και φροντίστε να σαπουνίζετε συχνά το ψυγείο, τον φούρνο και όσες επιφάνειες έρχονται σε επαφή με τρόφιμα.

Πηγή : ΤΑ ΝΕΑ Ένθετο Υγεία

TA NEA

Keywords
Τυχαία Θέματα