Ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος άρχισε… 55 λεπτά νωρίτερα

13:12 27/8/2013 - Πηγή: TNSite
Ο Γερμανός πυροβολητής που έριξε τα πρώτα πυρά στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο υποστηρίζει πως αυτός άρχισε 55 λεπτά νωρίτερα απ’ ό,τι υποστήριζε ο Χίτλερ.

Ο Hermann Gerdau, εκατό χρονών σήμερα, βρισκόταν πάνω στο πολεμικό πλοίο Schleswig Holstein που άνοιξε πρώτο πυρ κατά της Πολωνίας τις πρώτες πρωινές ώρες της 1ης Σεπτεμβρίου του 1939.

«Ο Χίτλερ είπε στον κόσμο πως ο βομβαρδισμός άρχισε στις 5:45 αλλά αυτό δεν είναι αλήθεια. Άρχισε στις 4:50. Το ξέρω επειδή ήμουν εκεί», δήλωσε, μιλώντας για πρώτη φορά για το ρόλο του στον πόλεμο.

Ήταν το πρώτο από τα πολλά ψέματα που θα έλεγε στη συνέχεια

ο Χίτλερ στο γερμανικό λαό, στη διάρκεια του πολέμου, σημειώνει η Daily Mail.

Ο Gerdau ήταν 26 χρονών το πρωί που ο κόσμος άλλαξε για πάντα.

«Δεν ξέραμε τίποτα για τα πολεμικά σχέδια του Χίτλερ αλλά αμέσως πριν την εισβολή στην Πολωνία συνέβησαν παράξενα πράγματα», είπε. «Τη νύχτα πήραμε επιβιβάσαμε 225 άτομα, πυροβόλα όπλα και πυρομαχικά σε ένα τροφοδοτικό πλοίο και νωρίς το επόμενο πρωί ήρθε η εντολή να ανοίξουμε πυρ κατά της πολωνικής βάσης Westerplatte που ήταν σε απόσταση μόλις 500 μέτρων μακριά μας. Όταν ήρθε η εντολή πήδηξα από την κουκέτα μου και έτρεξα στο πόστο μου. Ρίξαμε τις πρώτες βολές του πολέμου. Είμαστε τόσο κοντά που ήταν αδύνατο να μην πετύχουμε. Είχα παρασυρθεί από την ευφορία της νίκης. Μας είχε όλους "καταλάβει" το ναζιστικό καθεστώς. Αλλά δεν ήμουν ενθουσιασμένος με τον πόλεμο γενικά. Και σύντομα δεν υπήρχε παρά μόνο τρόμος», αφηγείται.

Ο Gerdau έχασε αμέτρητους συντρόφους στις μάχες που ακολούθησαν. Περίπου 800 άνθρωποι από το πλοίο Schleswig-Holstein – που βυθίστηκε από βρετανικό βομβαρδισμό το 1944- μεταφέρθηκαν το 1941στο πλοίο Bismarck, το οποίο βυθίστηκε σχεδόν αύτανδρο τον Μάιο του ίδιου μήνα.

«Ήμουν τυχερός που δεν ήμουν εκεί», είπε ο Gerdau, «είχα μόλις ολοκληρώσει μία εκπαίδευση και δεν πρόλαβα να πάω».

Αντ’ αυτού μεταφέρθηκε στα υποβρύχια, όπου οι απώλειες έφτασαν το 80%. Του απονεμήθηκε το 1943 ο Σιδηρούς Σταυρός αλλά εκείνος είχε ήδη καταλάβει την αυταπάτη του πολέμου…

«Τόσα πλοία βυθίστηκαν… Ο πόλεμος χάθηκε. Αλλά δεν μπορούσες να το συζητήσεις», πρόσθεσε, «δεν ήξερες αν ο συνομιλητής σου είναι ναζί. Αυτά ήταν τα χαμένα χρόνια που μια ολόκληρη γενιά ‘κάηκε’ από τους ναζί».

Ο Gerdau πιάστηκε αιχμάλωτος το 1945 και φυλακίστηκε, πρώτα στη Βρετανία και μετά στις ΗΠΑ. Μετά την επιστροφή του στη Γερμανία εργάστηκε σε πλοία που μετέφεραν κάρβουνο και σε φαλαινοθηρικά πριν γίνει καπετάνιος.

Η σύζυγός του Alwina πέθανε το 2001 ενώ είχε χάσει από το 1986 το γιο του. Σήμερα, ο μόνος επιζών του Schleswig Holstein έχει μία και μόνη συμβουλή για τη νέα γενιά: «Για να αποφύγετε τον πόλεμο, να μορφωθείτε. Η εκπαίδευση είναι τοα πάντα. Να πάτε στο σχολείο. Και μην ξεχνάτε να ψηφίζετε».

NewsBeast

Keywords
Τυχαία Θέματα