«Ο Μόρσι θα έπρεπε να έχει απελευθερωθεί»

02:14 18/7/2013 - Πηγή: TNSite
Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον δήλωσε σήμερα ότι ήθελε να έχει συναντηθεί κατά την διάρκεια της επίσκεψής της στην Αίγυπτο με τον ισλαμιστή πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι, ο οποίος ανατράπηκε και κρατείται από το στρατό, καλώντας να απελευθερωθεί.

«Θεωρώ ότι θα έπρεπε [ο Μόρσι] να έχει απελευθερωθεί, πάντως με διαβεβαίωσαν ότι είναι καλά», δήλωσε η Άστον σε ορισμένα μέσα ενημέρωσης κατά την διάρκεια της επίσκεψής του. «Ήθελα να τον δω», πρόσθεσε.

Η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για την κοινή εξωτερική

πολιτική και την πολιτική ασφαλείας (ΚΕΠΠΑ) υπογράμμισε ακόμη «τη σημασία μιας διαδικασίας [πολιτικής μετάβασης η οποία να είναι] ιδιαίτερα ανοικτή».

«Θέλουμε να δούμε την Αίγυπτο να οδεύει σε ένα δημοκρατικό μέλλον», είπε ακόμη η Άστον, τονίζοντας για άλλη μια φορά την «ανησυχία» της για την κατάσταση στην Αίγυπτο.

Η επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ επιβεβαίωσε ότι συναντήθηκε με τον μεταβατικό πρόεδρο Άντλι Μανσούρ, τον μεταβατικό πρωθυπουργό Χάζεμ Μπεμπλάουι, αλλά επίσης και τον νέο ισχυρό άνδρα της χώρας – τον επικεφαλής του στρατού, αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Άμυνας στρατηγό Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι.

Ακόμη, η Άστον συναντήθηκε με εκπροσώπους του κινήματος Ταμαρόντ, το οποίο οργάνωνε τις διαδηλώσεις που προηγήθηκαν της ανατροπής του Μόρσι, αλλά και με στελέχη του ισλαμιστικού κόμματος της Ελευθερίας και της Δικαιοσύνης, του πολιτικού βραχίονα των Αδελφών Μουσουλμάνων.

Από την πλευρά του όμως, ένα ηγετικό στέλεχος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας το οποίο συναντήθηκε με την Άστον επισήμανε ότι η επικεφαλής της ευρωπαϊκής δημοκρατίας δεν υπέβαλε καμιά πρόταση που θα μπορούσε να σημάνει την διευθέτηση της πολιτικής κρίσης στην Αίγυπτο.

Η Άστον είχε μια 45λεπτη συνάντηση με τον Αμρ Ντάραγκ και άλλα ηγετικά στελέχη των Αδελφών Μουσουλμάνων, όπως και με τον πρώην πρωθυπουργό επί Μόρσι, το Χισάμ Καντίλ.

Ερωτηθείς εάν είναι απογοητευμένος που η ΕΕ δεν έχει υποστηρίξει την κυβέρνηση της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, ο Ντάραγκ απάντησε: "Δεν περιμένουμε υποστήριξη από κανέναν. Βασιζόμαστε μόνον στους εαυτούς μας".

NewsBeast

Keywords
Τυχαία Θέματα