Ο Κάμποφσκι για επικεφαλής της εξεταστικής επιτροπής στην ΠΓΔΜ

04:43 17/5/2013 - Πηγή: TNSite
Τον πρόεδρο της Ακαδημίας Τεχνών και Επιστημών της ΠΓΔΜ, Βλάντο Κάμποφσκι, πρότεινε για επικεφαλής της πολυσυζητημένης εξεταστικής επιτροπής για τα γεγονότα της 24ης Δεκεμβρίου 2012, ο Πρόεδρος της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ.

Ο κ.Ιβάνοφ, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, διατύπωσε την πρόταση αυτή κατά τη συνάντηση που είχε σήμερα στα Σκόπια

με τους γενικούς γραμματείς του κυβερνώντος κόμματος VMRO-DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι και της αντιπολιτευόμενης «Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης» (SDSM) του Μπράνκο Τσερβένκοφσκι.

Ο κ.Ιβάνοφ κάλεσε τα δύο μεγάλα κόμματα της χώρας να τοποθετηθούν επί της πρότασής του, προκειμένου να συσταθεί η εξεταστική επιτροπή και να ξεκινήσει τις εργασίες της και να εφαρμοσθεί πλήρως η πολιτική συμφωνία της 1ης Μαρτίου μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για την αποκλιμάκωση της πολιτικής έντασης στη χώρα.

Ο Πρόεδρος της ΠΓΔΜ σημείωσε ότι τα δύο μεγάλα κόμματα της χώρας οφείλουν να συμφωνήσουν για τη σύσταση της επιτροπής και να επικεντρωθούν πλήρως στην προώθηση της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας, ενόψει και του Συμβουλίου Κορυφής της Ε.Ε.

Το VMRO-DPMNE αποδέχτηκε αμέσως την πρόταση του κ.Ιβάνοφ να ορισθεί πρόεδρος της επιτροπής ο Βλάντο Κάμποφσκι,ενώ το SDSM την απέρριψε, σημειώνοντας ότι ο κ.Κάμποφσκι έχει διατελέσει υπουργός σε κυβέρνηση του VMRO-DPMNE, με αποτέλεσμα να εγείρονται ερωτηματικά για την αντικειμενικότητά του ως πρόεδρου της εξεταστικής επιτροπής (σ.σ. ο Βλάντο Κάμποφσκι είχε διατελέσει υπουργός δικαιοσύνης το 1999 στην κυβέρνηση του VMRO-DPMNE με πρωθυπουργό τον Λιούπτσο Γκεοργκίεφσκι).

Η πολιτική συμφωνία που είχε επιτευχθεί την 1η Μαρτίου μεταξύ της κυβέρνησης του Νίκολα Γκρούεφσκι και της αντιπολίτευσης του Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, υπό τη μεσολάβηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Επιτρόπου για τη Διεύρυνση Στέφαν Φούλε,έχει «κολλήσει» στο θέμα της σύστασης εξεταστικής επιτροπής για τη διερεύνηση των γεγονότων της 24ης Δεκεμβρίου 2012, με τη βίαιη απομάκρυνση των βουλευτών της αντιπολίτευσης από την αίθουσα του Κοινοβουλίου της ΠΓΔΜ, τα οποία προκάλεσαν πολιτική αναταραχή στην ΠΓΔΜ.

Η εξεταστική επιτροπή αυτή, όπως προβλέπει η συμφωνία, θα αποτελείται από τα εξής μέλη: η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση θα ορίσουν από δύο μέλη, ενώ ο πρόεδρος της επιτροπής θα είναι πρόσωπο κοινής αποδοχής. Ένα μέλος θα είναι ξένος, χωρίς δικαίωμα ψήφου.

Το κυβερνών VMRO-DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι και η «Σοσιαλδημοκρατική Ένωση» (SDSM) του Μπράνκο Τσερβένκοφσκι έχουν ορίσει από δύο μέλη, ωστόσο το όλο θέμα έχει «κολλήσει» στο διορισμό του προέδρου της επιτροπής και στο εάν τα συμπεράσματα της επιτροπής πρέπει να εγκριθούν ομόφωνα από όλα τα μέλη της (πρόταση VMRO-DPMNE) ή με πλειοψηφία (πρόταση SDSM).

Από την πλευρά της, η ΕΕ έχει εκφράσει την ανησυχία της για το γεγονός ότι δυόμισι μήνες μετά την υπογραφή της συμφωνίας, κυβέρνηση και αντιπολίτευση της ΠΓΔΜ δεν μπορούν να συμφωνήσουν για τη σύσταση της εξεταστικής επιτροπής και την πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας.

NewsBeast

Keywords
Τυχαία Θέματα