Ο ανεξάρτητος επιχειρηματίας που ανέλαβε τη δημαρχία του Πόρτο

05:08 17/10/2013 - Πηγή: TNSite
Ο Ρούι Μορέιρα, ο νέος ανεξάρτητος δήμαρχος του Πόρτο, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του επισκεπτόταν καθημερινά ένα ημιφορτηγό και ένα συνεργάτη του σε μια συνοικία της πόλης.

Στις επισκέψεις που προαναγγέλλονταν μέσω Facebook. οι κάτοικοι τον περίμεναν, έμπαιναν ένας-ένας στο αυτοκίνητο και είχαν την ευκαιρία για πέντε λεπτά να εκθέσουν στον υποψήφιο τις απόψεις τους για την πόλη και το μέλλον. Ήταν κάτι ανάμεσα σε εξομολόγηση και κουβέντα σε μπαρ.

«Συνειδητοποίησα ότι ο κόσμος έχει βαρεθεί

να ακούει τους πολιτικούς. Αυτό που θέλει τώρα είναι να τους μιλήσει», λέει ο 56χρονος Μορέιρα στον ανταποκριτή της Ελ Παΐς.

Ο άνθρωπος που θα αναλάβει σύντομα τον δήμο της δεύτερης πόλης της Πορτογαλίας είναι το πιο πολυσυζητημένο πρόσωπο αυτή τη στιγμή στη χώρα.

Και δικαιολογημένα, αφού θα γίνει ο πρώτος ανεξάρτητος δήμαρχος του Πόρτο, ύστερα από μια διαδρομή που δεν είναι συνηθισμένη στην Ευρώπη.

Πριν από έξι μήνες μερικοί δικηγόροι της πόλης που ανήκαν σε διάφορα ιδεολογικά ρεύματα συγκρότησαν ένα κίνημα και έπεισαν τον τότε πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου της πόλης, που δεν είχε περάσει ως τότε από κανένα πολιτικό κόμμα, να θέσει υποψηφιότητα για τη δημαρχία.

«Οι δημοσκοπήσεις εκείνης της εποχής έδιναν τη νίκη στον υποψήφιο της κεντροδεξιάς με 60%», θυμάται ο Νούνο Σάντος, ένας από τους συμβούλους του Μορέιρα.

Ένα από τα συνθήματα της προεκλογικής τους εκστρατείας είναι χαρακτηριστικό: «Το κόμμα μας είναι το Πόρτο». Σύμφωνα με τον Μορέιρα, «το Πόρτο είναι μια ιδιαίτερη πόλη, με μια μοναδική δυναμική. Οι ελίτ, με την ευρεία έννοια του όρου, ανέκαθεν συμμετείχαν στη ζωή της πόλης. Σε αυτό το πνεύμα αποφάσισα κι εγώ να θέσω την υποψηφιότητά μου».

Ο Μορέιρα γεννήθηκε στο Πόρτο από μια μεγαλοαστική οικογένεια. Ο πατέρας του και ο παππούς του ήταν εξέχοντες επιχειρηματίες της πόλης.

Εκείνος, αφού σπούδασε στην Αγγλία, ασχολήθηκε με τη ναυτιλία, αλλά στα 35 του πούλησε τις μετοχές των εταιρειών του για να αφοσιωθεί στο εμπόριο συσκευασμένων τροφίμων και σε άλλες, πιο ριψοκίνδυνες αλλά και πιο διασκεδαστικές δραστηριότητες, όπως το να ανοίξει μια ντισκοτέκ.

Είναι καλλιεργημένος, ανοιχτόμυαλος, συμπαθής, κοσμοπολίτης και πολύγλωσσος και, παρόλο που έχει ζήσει στη Νορβηγία, τη Δανία και τη Γερμανία, βεβαιώνει ότι δεν θα ξαναφύγει από την πόλη του.

Αποκαλύπτει ότι του έχουν προτείνει πολλές φορές να θέσει υποψηφιότητα για το κοινοβούλιο. Και είναι φανατικός οπαδός της τοπικής ποδοσφαιρικής ομάδας, άλλωστε έχει σχολιάσει πολλές φορές στην τηλεόραση ποδοσφαιρικά θέματα.

Η επιτυχία του οφείλεται βασικά στο γεγονός ότι έπεισε τους πολίτες πως δεν πρόκειται να ζητά την έγκριση της Λισαβόνας ή της κεντρικής κυβέρνησης για την προώθηση των σχεδίων του.

Αντίθετα με τον υποψήφιο της κεντροδεξιάς Λουίς Φιλίπε Μενέσες, που στήριξε την προεκλογική του εκστρατεία στο να δίνει υποσχέσεις για διάφορα έργα, εκείνος προτίμησε να βγει στο δρόμο και να μιλά με τους πολίτες.

«Από κοινωνική άπόψη είμαι αριστερός, αλλά στο ζήτημα της οργάνωσης του κράτους είμαι δεξιός», τονίζει. Στους συμβούλους του ξεκαθάρισε πως μπορούσαν να του οργανώσουν ό,τι συνεντεύξεις ήθελαν, όχι όμως και να του υπαγορεύουν τι θα έλεγε.

«Ήταν ο ιδανικός υποψήφιος. Θα κέρδιζε με όποιο κόμμα και αν κατέβαινε», σημειώνει ο δημοσιογράφος Κάρλος Μάγκνο. «Το μεγάλο του προσόν ήταν ότι τα έβαλε με την κομματοκρατία», συμπληρώνει ένας άλλος πολιτικός αναλυτής, ο Ζοζέ Πατσέκο Περέιρα.

Κι έτσι ο Ρούι Μορέιρα κέρδισε στις 29 Σεπτεμβρίου την ψήφο του 39,2% των κατοίκων του Πόρτο, έναντι 22,6% που έλαβε ο υποψήφιος των σοσιαλιστών και 21% που έλαβε ο Μενέσες.

Το βράδυ του θριάμβου του είπε μια φράση που συζητείται ακόμη στην Πορτογαλία: «Αν τα κόμματα δεν κατάλαβαν αυτό που συνέβη εδώ, τότε δεν έχουν καταλάβει τίποτα».

NewsBeast

Keywords
Τυχαία Θέματα