Νέο Eurogroup σήμερα στο Λουξεμβούργο

08:56 14/10/2013 - Πηγή: TNSite
Νέο Eurogroup συγκαλούν σήμερα, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης, μετά την ανακοίνωση της Ιρλανδίας ότι θα εξέλθει από το δανειακό πρόγραμμά της πριν από τα τέλη του 2013. Οι ΥΠΟΙΚ συναντώνται στο Λουξεμβούργο, με θέμα και τις εξελίξεις στην Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Κύπρο.

«Απόψε μπορώ να επιβεβαιώσω πως η Ιρλανδία βρίσκεται καθ΄οδόν

προς την έξοδο από τα δάνεια της ΕΕ και του ΔΝΤ στις 15 Δεκεμβρίου. Και δεν θα επιστρέψουμε. Δεν θα σημαίνει πως τελείωσαν τα οικονομικά μας προβλήματα. Ναι, μας περιμένουν ακόμα ευπαθείς καιροί. Υπάρχει ακόμα μακρύς δρόμος να διανύσουμε.

Όμως επιτέλους, η εποχή της διάσωσης τελείωσε. Η οικονομική κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα παρέλθει», δήλωσε ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Enda Kenny, στα μέλη του κόμματός του, του Fine Gael, αργά το βράδυ του Σαββάτου.

Η Ιρλανδία προβλέπει μείωση του δημοσιονομικού της ελλείμματος στο 7,3% για το 2013, ποσοστό κάτω από το όριο του 7,5% που έχει οριστεί βάσει της δανειακής σύμβασης που έχει υπογράψει η χώρα με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, όπως αναφέρει το υπουργείο Οικονομικών της χώρας σε ανακοίνωση του.

Η κυβέρνηση της Ιρλανδίας αναμένεται να πετύχει τον στόχο του δημοσιονομικού ελλείμματος για το 2013 και υπουργοί έχουν δηλώσει ότι είναι κοντά σε συμφωνία για τον προϋπολογισμό του 2014, ο οποίος θα μειώσει το έλλειμμα κάτω από τον στόχο του 5,1%.

Αν και η Ελλάδα δεν βρίσκεται μέσα στην επίσημη «ατζέντα» της Κομισιόν, εντούτοις μετά την ενημέρωση που θα παράσχει η τρόικα στο Συμβούλιο με αφορμή την ολοκλήρωση του πρώτου μέρους της αξιολόγησης του προγράμματος, η συζήτηση θα στραφεί και προς το ελληνικό ζήτημα.

NewsBeast

Keywords
Τυχαία Θέματα