Νέα διαδήλωση φοιτητών στο Σαράγεβο

15:01 10/6/2013 - Πηγή: TNSite
Η Βουλή των Φοιτητών του Πανεπιστημίου του Σαράγεβο κάλεσε όλους φοιτητές και τους κατοίκους της βοσνιακής πρωτεύουσας να συνεχίσουν τις διαδηλώσεις στήριξης της πρωτοβουλίας πολιτών, οι οποίοι στις 7 Ιουνίου απέκλεισαν το κτίριο της Βουλής της χώρας ζητώντας άμεση υιοθέτηση του νόμου για
τον ενιαίο αριθμό ταυτότητας.

Η συγκέντρωση των φοιτητών προγραμματίζεται για σήμερα στην Πλατεία Ελευθερίας και στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί «ειρηνική και αξιοπρεπής» πορεία διαμαρτυρίας προς τη Βουλή της Βοσνίας, όπως ανήγγειλαν.

«Η Βουλή των Φοιτητών από την αρχή στήριξε τις διαδηλώσεις για την επίλυση του προβλήματος του ενιαίου αριθμού ταυτότητας. Τώρα, συμμετέχουμε πλήρως στις διαμαρτυρίες ως εκπρόσωποι του μαζικότερου και παλαιότερου πανεπιστημίου της χώρας» αναφέρουν εκπρόσωποι της φοιτητικής οργάνωσης.

Στη Βοσνία έχουν προκληθεί έντονες αντιδράσεις λόγω της αποτυχίας των βουλευτών που εκπροσωπούν τις τρεις κοινότητες, τους Σέρβους, τους Κροάτες και τους Μουσουλμάνους να συμφωνήσουν και να υιοθετήσουν νόμο για τον ψηφιακό αριθμό αναγνώρισης που θα έχει κάθε πολίτης.

Ελλείψει συμφωνίας με δικαστική απόφαση «πάγωσαν» στις αρχές Φεβρουαρίου οι εγγραφές στα δημοτολόγια, με αποτέλεσμα να μην εκδίδονται διαβατήρια ή κάρτες υγείας για τα νεογέννητα. Την περασμένη Τετάρτη, η κυβέρνηση κατέληξε σε προσωρινή συμφωνία για να αρχίσει ξανά η έκδοση των αριθμών ταυτότητας για το επόμενο εξάμηνο, μέχρι να επιτευχθεί οριστική συμφωνία, όμως οι πολίτες εξέφρασαν δυσαρέσκεια τονίζοντας ότι δεν ικανοποιούνται με προσωρινές λύσεις και καλώντας τους αξιωματούχους και τους βουλευτές να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Την περασμένη Πέμπτη, αγανακτισμένοι πολίτες πραγματοποίησαν πολύωρο αποκλεισμό του κτιρίου της Βουλής, όπου είχαν εγκλωβιστεί βουλευτές και ξένοι σύνεδροι που συμμετείχαν σε ετήσια συνάντηση του Ευρωπαϊκού Ταμείο για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Συγκέντρωση με αίτημα την επίλυση του προβλήματος για τον ενιαίο αριθμό ταυτότητας πραγματοποιήθηκε και την Παρασκευή έξω από το κτίριο της Βουλής της Βοσνίας.

«Είμαστε επίμονοι, ειρηνικοί και αξιοπρεπείς» δήλωσε στο βοσνιακό πρακτορείο ειδήσεων Fena, ο πρόεδρος της ένωσης πολιτών «Γιατί όχι» Ντάρκο Μπρκαν.

«Κάθε μέρα θα βρισκόμαστε εδώ και θα συζητάμε. Εδώ συγκροτείται ένα μικρό κίνημα. Ίσως πλέον δεν είναι μικρό, αλλά δεν γνωρίζουμε σε τί θα μετεξελιχθεί. Πιστεύω ότι θα εξελιχθεί σε κάτι μεγάλο. Θέλουμε να συζητάμε για όλα τα προβλήματα, να συγκεντρώνονται άνθρωποι που έχουν τα ίδια προβλήματα και επιθυμούν να επιτύχουν τον ίδιο στόχο» ανέφερε.

Νέες διαδηλώσεις συνεχίζονται και σήμερα, παρά την έκκληση του εκπροσώπου των Μουσουλμάνων στην τριμερή προεδρία της Βοσνίας, Μπακίρ Ιζετμπέγκοβιτς προς τους πολίτες να μην βγαίνουν στους δρόμους, επειδή αυτό δεν πρόκειται να επιφέρει κανένα όφελος στη χώρα.

NewsBeast

Keywords
Τυχαία Θέματα