Μεγάλη πτώση των διεθνών χρηματιστηρίων

04:21 21/6/2013 - Πηγή: TNSite
Οι τιμές των μετοχών, των ομολόγων και των εμπορευμάτων, ιδιαίτερα του χρυσού, μειώνονται με ταχείς ρυθμούς σε παγκόσμιο επίπεδο, μετά το μήνυμα του Προέδρου της Fed Μπεν Μπερνάνκι ότι προετοιμάζει μείωση της νομισματικής στήριξης της αμερικανικής οικονομίας και την ανακοίνωση στοιχείων για την επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, οι πωλήσεις των περιουσιακών στοιχείων άρχισαν μετά τις δηλώσεις του Μπερνάνκι χθες το βράδυ ότι θεωρεί πως η οικονομική ανάπτυξη στην

Αμερική είναι αρκετά εδραιωμένη, ώστε να προχωρήσει σε μείωση του προγράμματος μηνιαίων αγορών ομολόγων ύψους 85 δισ. δολαρίων από τη Fed αργότερα φέτος.

Ο δείκτης μετοχών S&P 500 των μεγαλύτερων αμερικανικών επιχειρήσεων μειώθηκε κατά 1,39%, ενώ η απόδοση των 10ετών ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου έφθασε στο 2,38%, υψηλό 15 μηνών.

Το δολάριο ανατιμήθηκε έναντι ενός μεγάλου αριθμού άλλων νομισμάτων και οι μετοχές στις παγκόσμιες αγορές άρχισαν να υποχωρούν σημαντικά. Οι επενδυτές επιτάχυναν τις πωλήσεις τους μετά τα στοιχεία έρευνας της εταιρείας Markit, τα οποία έδειξαν τη δραστηριότητα των κινεζικών βιομηχανιών να μειώνεται σε χαμηλό επίπεδο 9 μηνών.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ακολούθησαν την πτώση των ασιατικών αγορών. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης μετοχών Eurofirst 300 καταγράφει μείωση 2,14%, ενώ είχε προηγηθεί το κλείσιμο του χρηματιστηρίου του Τόκιο με ζημιές 1,74% και του χρηματιστηρίου της Σαγκάης με απώλειες 2,77%.

Η τιμή του χρυσού υποχώρησε κατά 6,2% στα 1.288,1 δολάρια η ουγγιά, ενώ σημαντική ήταν και η μείωση της διεθνούς τιμής του πετρελαίου μετά τα στοιχεία για την πορεία της κινεζικής οικονομίας. Η τιμή του μπρεντ μειώθηκε κατά 2% στα 104 δολάρια το βαρέλι. Η απόδοση των 10ετών γερμανικών ομολόγων αυξήθηκε κατά 10 μονάδες βάσης στο 1,66%, ενώ σημαντική άνοδο σημείωσε και η απόδοση των ισπανικών, ιταλικών και γαλλικών ομολόγων.

NewsBeast

Keywords
Τυχαία Θέματα