Κοτρώτσος: Ενας ξαφνικός έρωτας;

17:21 9/1/2013 - Πηγή: TNSite

ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΑΦΕΛΕΣ να θεωρήσει κάποιος ότι η αλλαγή στάσης του Βερολίνου έναντι της Ελλάδας συμβαίνει επειδή η Μέρκελ και ο Σόιμπλε αντιλήφθηκαν την αδικία και την οικονομική εξόντωση μεγάλων ομάδων του πληθυσμού. Δεν πρόκειται για κάποιον «ξαφνικό έρωτα». Η Γερμανίδα καγκελάριος δεν πρωταγωνιστεί τους τελευταίους μήνες στο κίνημα παραμονής της Ελλάδας στο ευρώ γιατί «ματώνει η καρδιά της για τους Ελληνες», όπως είπε.

Οι λόγοι είναι αρκετοί. Πρώτον, το Ράιχσταγκ αντιλαμβάνεται πως η πολιτική σταθερότητα είναι απαράβατος όρος για την εφαρμογή των προγραμμάτων διάσωσης. Ο Σαμαράς μπορεί -προσώρας τουλάχιστον- να την εγγυηθεί, σε αντίθεση με τους προκατόχους του, και ως εκ τούτου αξίζει να στηριχθεί.

Δεύτερον, η Μέρκελ κατανοεί πως δεν μπορεί να υπερβεί το σημείο αντοχής της ελαστικότητας του ΔΝΤ. Εάν Αμερικανοί, Βραζιλιάνοι, Κινέζοι και Ινδοί θεωρήσουν οριστικά χαμένο το παιχνίδι και απαιτήσουν την απόσυρση από τα προγράμματα στις υπερχεωμένες ευρωπαϊκές χώρες, τότε ο γερμανικός δημοσιονομικός καλβινισμός καταρρέει. Και, το χειρότερο, η κυβέρνηση του Βερολίνου πρέπει ή να αφήσει την Ελλάδα να διολισθήσει εκτός ευρώ ή να πείσει τους Γερμανούς να πληρώσουν ακόμα περισσότερα.

Ο τρίτος λόγος είναι εξαιρετικά απλός: Μέρκελ και Σόιμπλε κέρδισαν την προσοχή της Αθήνας. Τώρα μένει να επιδιώξουν τα ουσιώδη: επενδύσεις, ενέργεια, πιθανώς και ορυκτός πλούτος. Αυτό απαιτεί χρόνο και καλές σχέσεις...

Άρθρο Σεραφείμ Κοτρώτσου Απο real

Keywords
Τυχαία Θέματα