Κλεφτές ματιές στην σύγχρονη ελληνική δημιουργία!

04:29 1/5/2013 - Πηγή: TNSite

Η Ελλάδα, σου λέει, είναι πολύ καυτή αυτή τη στιγμή! Έρχεται ο Στίβεν Φράι, ο Γούντι Άλεν – λένε – θα γυρίσει ταινία εδώ, οι τουρίστες μαζεύονται σιγά σιγά για το ετήσιο προσκύνημα στον Λαγανά και το Φαληράκι, άσε που η ολοένα αυξανόμενη επιρροή της Χρυσής Αυγής στην κοινή σφαίρα δεν αφήνει κανέναν Ευρωπαίο δημοκράτη ασυγκίνητο.

Πέρα

από την πλάκα, όμως, μπορεί οι λόγοι που ο κόσμος στρέφει σταθερά το βλέμμα του στη συγκεκριμένη γωνιά της Ευρώπης να μην είναι και οι καλύτεροι, αλλά αυτό δεν θα έπρεπε να μας αποσπά από το να αναγνωρίσουμε τα θετικά σημεία των καιρών. Οι περίοδοι κρίσης είναι γνωστό ότι ευνοούν την καλλιτεχνική δημιουργία, η οποία αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα βρίσκεται εν βρασμώ – ίσως ο καθρέφτης μιας κοινωνίας που μοιάζει με καζάνι που βράζει.

Ποια καλύτερη χρονική στιγμή, λοιπόν, για να προωθήσεις τον πολιτισμό, το νούμερο ένα (ΟΚ, ίσως δύο μετά τον ήλιο) εξαγώγιμο ελληνικό προϊόν;

Αυτό σκέφτηκε ο Φιλίπ Μακασντάρ, ο διευθυντής του θεάτρου St Gervais στη Γενεύη της Ελβετίας, και οργάνωσε, για δεύτερη χρονιά, ένα τετραήμερο πανόραμα της σύγχρονης ελληνικής δημιουργίας από τις 29 Απριλίου έως και τις 2 Μαΐου, με τίτλο «Ματιές στη σύγχρονη Ελληνική Σκηνή». Βασικός συνεργάτης του στην διοργάνωση ήταν ο διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας, Ορέστης Ανδρεδάκης.

«Wasted Youth»

Παρουσιάζοντας ένα χαρακτηριστικό δείγμα του καλλιτεχνικού αναβρασμού των τελευταίων ετών, το αφιέρωμα θα περιλαμβάνει προβολές ελληνικών ταινιών μεγάλου και μικρού μήκους, την παρουσίαση της θεατρικής παράστασης «Χαίρε νύμφη» της Λένας Κιτσοπούλου καθώς και μία εκτενή έκθεση από ελληνικές street art δημιουργίες.

Σινεμά

Από το γλυκόπικρο χιούμορ και τους «εθνολογικούς» προβληματισμούς της «Ακαδημίας Πλάτωνος», στον τραχύ δυναμισμό και αυθορμητισμό του «Wasted Youth», αλλά και την νηφάλια ματιά στην περσινή προεκλογική εκστρατεία του «Δημοκρατία, ο Δρόμος του Σταυρού», το ελβετικό κοινό θα μπορεί να πάρει μια γεύση της άνθησης της ελληνικής κινηματογραφίας.

Μια άνθηση που δεν εξαντλείται στις μεγάλου μήκους και τα ντοκιμαντέρ, αλλά εκφράζεται και μέσα από βραβευμένες μικρού μήκους, όπως το «Casus belli» του Γιώργου Ζώη, το «Χαμομήλι» του Νεριντάν Ζιντζιρία, «Ο μπαμπάς μου, ο Λένιν και ο Φρέντυ» της Ρηνιώς Δραγασάκη, οι «45 βαθμοί» του Τζώρτζη Γρηγοράκη και οι «Μακαρισμοί» του Αριστοτέλη Μαραγκού.

Θέατρο

Περνώντας για πρώτη φορά τα σύνορα της χώρας, η θεατρική παράσταση «Χαίρε Νύμφη» σε σκηνοθεσία Λένας Κιτσοπούλου, που ανέβηκε πέρυσι στο «Θέατρο Τέχνης- Κάρολος Κουν», θα παρουσιάζεται καθημερινά καθ’ όλη τη διάρκεια του αφιερώματος.

Μάλιστα, την Τρίτη, 30 Απριλίου, μετά το τέλος της παράστασης θα ακολουθήσει ανοιχτή συζήτηση με το κοινό την οποία θα συντονίσουν η θεατρολόγος- επίκουρη καθηγήτρια του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Δηώ Καγγελάρη και ο καλλιτεχνικός Διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας, Ορέστης Ανδρεαδάκης.

Street art

Τέλος, μεταφέροντας σχεδόν κυριολεκτικά τους τοίχους της Αθήνας στη Γενεύη, οι χώροι του θεάτρου St Gervais, από την είσοδο, το φουαγιέ, τους διαδρόμους, ακόμα και το ασανσέρ, θα γεμίσουν με τυπώματα μεγάλου μεγέθους έργων Ελλήνων street artists, όπως ο Cacao Rocks ή ο b.


Cacao Rocks

Αναλυτικά, το πρόγραμμα του πανοράματος:

Κινηματογράφος:

Δευτέρα 29/04, 19.00: «Ακαδημία Πλάτωνος» του Φίλιππου Τσίτου (2009, 109′)
Τρίτη 30/04, 20.30: Μία σειρά ελληνικών ταινιών μικρού μήκους: «Ο Μπαμπάς μου, ο Λένιν και ο Φρέντυ» της Ρηνιώς Δραγασάκη (2011), «Casus Belli» του Γιώργου Ζώη (2010), «Χαμομήλι» του Νεριντάν Ζιντζιρία (2012), «45 βαθμοί» του Τζώρτζη Γρηγοράκη (2012), «Μακαρισμοί» του Αριστοτέλη Μαραγκού (2012)
Τετάρτη 01/05, 19.00: «Δημοκρατία, ο Δρόμος του Σταυρού» του Μάρκου Γκαστίν (2012, 85′)
Πέμπτη 02/05, 20.30: «Wasted Youth» των Αργύρη Παπαδημητρόπουλου και Γιάν Βόγκελ (2011, 122′)

Θέατρο:

«Χαίρε Νύμφη»
Συγγραφέας: Γρηγόρης Ξενόπουλος
Διασκευή- Σκηνοθεσία: Λένα Κιτσοπούλου
Σκηνικά-Κοστούμια: Έλλη Παπαγεωργακοπούλου
Μουσική: Νίκος Κυπουργός
Φωτισμοί: Νίκος Βλασσόπουλος
Παίζουν οι: Μαρία Πρωτόπαππα, Γιάννος Περλέγκας, Γιάννης Κότσιφας, Ιωάννα Μαυρέα, Αλέξανδρος Τσώτσης, Ντάνη Γιαννακοπούλου, Γιάννης Καπελέρης, Λένα Κιτσοπούλου
Στο χορό και στη χορωδία συμμετέχουν και οι: Κώστας Σιλβέστρος, Κώστας Ανδρικόπουλος, Κώστας Παπαγεωργίου, Ελένη Κατωμερή

Street Art:

Cacao Rocks
Sox
Zamie Omga
Stmts Stmts
Don Fortys
Nteko Rataratats
Dimitris Ntokos
Wild Drawing

e-go.gr

OnNews

Keywords
Τυχαία Θέματα