Ιαπωνία: Το στρώμα αργίλου που έκανε φονικό το σεισμό του 2011

20:22 21/12/2013 - Πηγή: TNSite

Ένα λεπτό στρώμα αργιλώδους εδάφους έκανε το σεισμό που έπληξε την Ιαπωνία το 2011 τόσο φονικό, ανακοίνωσαν σε μια συγκλονιστική ανακάλυψη Ιάπωνες επιστήμονες.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το στρώμα αυτό ενίσχυσε την καταστροφική δύναμη του σεισμού των 9 Ρίχτερ.

Η λεπτή αυτή στρώση της αργιλώδους γης, λειτούργησε ως λιπαντικό ανάμεσα στις υποθαλάσσιες τεκτονικές πλάκες, κι έτσι προκάλεσε μια πολύ γρήγορη κίνηση των πλακών που γλίστρησαν η μια πάνω στην άλλη.

Αυτό που οι

ερευνητές ορίζουν ως "λεπτό" στρώμα αργίλου, είναι ενα στρώμα πάχους από ένα ως πέντε μέτρα, σε σύγκριση με τα πάχους 40 μέτρων στρώματα αργίλου που έχουν παρατηρηθεί στα όρια άλλων, κινουμένων τεκτονικών πλακών.

Τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας θα δημοσιευτούν σήμερα στο αμερικανικό περιοδικό Science.

Ο σεισμός μεγέθους και το τσουνάμι που τον ακολούθησε στις 11 Μαρτίου του 2011, έγιναν αιτία να χάσουν τη ζωή τους περισσότεροι από 18.000 άνθρωποι στη βορειοανατολική Ιαπωνία και να προκληθεί η πυρηνική καταστροφή στη Φουκουσίμα, η χειρότερη ύστερα από εκείνη στο Τσερνόμπιλ (Ουκρανία) το 1986.

Σεισμολόγοι πραγματοποιούν τώρα νέες υποθαλάσσιες γεωτρήσεις στ' ανοικτά της χερσονήσου Κίι, στη νοτιοδυτική Ιαπωνία, στο ρήγμα του Νανκάι, όπου η τεκτονική πλάκα των Φιλιππίνων γλιστρά κάτω από την ευρασιατική πλάκα και όπου εκφράζονται φόβοι για ένα γιγάντιο σεισμό στο εγγύς μέλλον.

Τον Αύγουστο του 2012, η ιαπωνική κυβέρνηση αποκάλυψε ένα καταστροφικό σενάριο ισχυρών σεισμών και ακολούθως γιγαντιαίων τσουνάμι, που θα μπορούσαν να σκοτώσουν ως και 323.000 ανθρώπους στην πλευρά της Ιαπωνίας που βρίσκεται στον Ειρηνικό καθώς επίσης στην ανατολική και νότια χώρα.

Η κυβέρνηση τόνισε ωστόσο ότι πρόκειται για ένα υποθετικό σενάριο που στόχο έχει να ενθαρρύνει τις αρχές, τις επιχειρήσεις και τον πληθυσμό να βελτιώσουν τα συστήματα προειδοποίησης, εκκένωσης περιοχών, διάσωσης και περιορισμού των ζημιών.

Στην Ιαπωνία, η οποία βρίσκεται στη συμβολή τεσσάρων τεκτονικών πλακών, σημειώνεται κάθε χρόνο πάνω από το 20% των ισχυρότερων σεισμών στη Γη.

News

Keywords
Τυχαία Θέματα