Η υποθαλάσσια ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης στο ΕΣΠΑ – Κόστος και χρονοδιάγραμμα!

08:36 19/9/2013 - Πηγή: TNSite

Στο ΕΣΠΑ της περιόδου 2014-2020 θα ενταχθεί το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης με την ηπειρωτική Ελλάδα με χρηματοδότηση με τη μέθοδο ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημοσίου-Ιδιωτικού Τομέα) όπως προέκυψε από τη συνάντηση του ΥΠΑΝ, Κωστή Χατζηδάκη

και του ΥΠΕΚΑ, Γιάννη Μανιάτη με αντικείμενο θέματα κοινής αρμοδιότητας των δύο υπουργείων.

Όσον αφορά στο υποβρύχιο καλώδιο που θα συνδέσει την Κρήτη με το δίκτυο της ηπειρωτικής Ελλάδας, το κόστος της επένδυσης κυμαίνεται από 750 ως 800 εκ. ευρώ, είναι ένα έργο το οποίο ήδη έχει σημαντικό βαθμό ωρίμανσης των μελετών και μπορεί να γίνει πράξη τα επόμενα πέντε με έξι χρόνια, όπως γνωστοποίησε ο υπουργός Περιβάλλοντος.

Ειδικότερα, οι μελέτες για τη σύνδεση της Κρήτης με την ηπειρωτική Ελλάδα, βρίσκονται σε τελικό στάδιο και είναι πιθανό μέσα σε ένα χρόνο από σήμερα,μπορεί να προχωρήσει ο διεθνής διαγωνισμός.

Απομένει να διερευνηθούν οι δυο εναλλακτικές οδεύσεις είτε προς την Πελοπόννησο είτε προς την Αττική όπου θα διασυνδέεται το καλώδιο και έχουν διασφαλιστεί και οι τραπεζικές αλλά και οι υπόλοιπες χρηματοδοτικές προϋποθέσεις του έργου, είναι πολύ σπουδαίο το ότι το ίδιο το έργο μπορεί να είναι αυτοχρηματοδοτούμενο.

Οι δύο πλευρές αποφάσισαν να χρηματοδοτηθεί από το νέο ΕΣΠΑ και επίσης να διερευνηθεί η δυνατότητα της κατασκευής του και με τη συμμετοχή ιδιώτη, προκειμένου να πέσει το κόστος.

Οι δύο υπουργοί τόνισαν την αναγκαιότητα του έργου μιας και υπάρχει η πρόβλεψη της διασύνδεσης με τα ηλεκτρικά δίκτυα της Κύπρου και του Ισραήλ καθώς και επειδή η κατασκευή του καλωδίου θα προσφέρει οικονομική ανακούφιση κατά 300 εκατ. ευρώ στους Έλληνες καταναλωτές.

Ο κ. Μανιάτης πρόσθεσε επίσης ότι την 1η Οκτωβρίου θα κατατεθούν οι προσφορές για την ηλεκτρική διασύνδεση των Κυκλάδων, ένα έργο το οποίο έχει αυτή τη στιγμή προϋπολογισμό της τάξης των 240 εκατομμυρίων ευρώ και εάν δεν υπάρχουν δικαστικές εμπλοκές, μπορεί να υλοποιηθεί μέσα σε 2 με 2,5 χρόνια.

—Για το εξοικονόμηση κατ΄οίκον

Όσον αφορά στο πρόγραμμα Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον αποφασίστηκε να γίνει ομάδα εργασίας των δύο υπουργείων η οποία θα διερευνήσει τις δυνατότητες για άμεση ρευστότητα. Το πρόγραμμα, όπως ειπώθηκε στη σύσκεψη, μπορεί να βοηθήσει να πέσουν στον κλάδο οικοδομής πάνω από 200 εκατ. ευρώ.

«Έχουμε πάνω από 40.000 αιτήσεις με συνολικό προϋπολογισμό 600 εκατ. ευρώ. Ενώνουμε τις δυνάμεις των δύο υπουργείων για να πέσουν στην αγορά όσο το δυνατόν περισσότερα λεφτά», υπογράμμισε ο υπουργός Ανάπτυξης.

econews.gr

OnNews

Keywords
Τυχαία Θέματα