Η μετακόμιση και η ψυχολογία του παιδιού

01:49 2/8/2013 - Πηγή: TNSite

Ο γιος μας είναι 8 ετών και μέσα στο καλοκαίρι θα μετακομίσουμε λόγω οικονομικών δυσκολιών που αντιμετωπίζουμε. Πόσο δύσκολη μπορεί να είναι η προσαρμογή της και πώς μπορούμε να την υποστηρίξουμε;

Η αλλαγή του σπιτιού αποτελεί ένα στρεσογόνο γεγονός για ένα μικρό παιδί και παίρνει τη μορφή μίας συμβολικής αλλά και πραγματικής απώλειας.

Το βίωμα αυτό μπορεί να επιβαρύνεται και από ένα κλίμα γενικότερης ανασφάλειας που ενδεχομένως χαρακτηρίζει την ατμόσφαιρα στο σπίτι σας και τις δικές σας συναισθηματικές

αντιδράσεις λόγω των οικονομικών δυσκολιών που βιώνετε.

Πρόκειται για έναν σημαντικό αποχωρισμό από την μέχρι πρότινος σταθερότητα στη ζωή του παιδιού, ο οποίος προσωρινά απειλεί την ασφάλεια που νιώθει μέσα του. Ο αποχωρισμός από το δωμάτιό του, τους φίλους της γειτονιάς, τον οικείο χώρο του σπιτιού, τις προβλέψιμες κινήσεις και τελετουργίες μέσα στον χώρο, όλα αυτά το παιδί νιώθει ότι τα «χάνει για πάντα».

Κατά τις πρώτες εβδομάδες διαμονής στο νέο σπίτι, είναι συχνές οι εκδηλώσεις ανασφάλειας, φόβων (φόβος για το σκοτάδι ή φόβος να είναι μόνος), οι εφιάλτες, η άρνηση να πάει σχολείο, η υπερδιέγερση, η επιθετικότητα, η προσκόλληση στους γονείς για διαβεβαίωση, οι διαρκείς αναμνήσεις του προηγούμενου σπιτιού και η νοσταλγία τους.

Πρόκειται για απόλυτα φυσιολογικές αντιδράσεις οι οποίες θα εκλείψουν όσο εσείς οι γονείς διατηρήσετε την πίστη σας στην ικανότητα του παιδιού σας να προσαρμοστεί στο νέο σπίτι.

Προσπαθήστε αρχικά να αποδεχτείτε την αλλαγή αυτή ώς μετάβαση σε μια νέα πραγματικότητα και όχι ως απώλεια, και αυτό στη συνέχεια θα περάσετε και στο παιδί.

Προετοιμάστε τον γιο σας για τις πρακτικές αλλαγές που θα ακολουθήσουν λόγω μετακόμισης και διατηρήστε μια σταθερή οικογενειακή ρουτίνα (προγραμματισμό αλλά και ποιότητα στην της καθημερινότητα) που θα αντισταθμίσει την εγγενή ανασφάλεια που θα του δημιουργήσει η μετακόμιση.

Θυμηθείτε πόσο σημαντικό είναι να ενισχύετε το παιδί σας κάθε στιγμή που νιώθει καλά και ασφαλής στο νέο σπίτι. Η προσαρμογή αυτή θα τον βοηθήσει άλλωστε να αποκτήσει σταδιακά την αυτοπεποίθηση και την αυτονομία που δικαιούται να έχει στην ενήλικη ζωή του.

Η Μυρσίνη Κωστοπούλου είναι διδάκτωρ Κλινικής Ψυχολογίας-ψυχοθεραπεύτρια, email [email protected] , twitter @myrsi1

Πηγή : ΤΑ ΝΕΑ Weekend

TA NEA

Keywords
Τυχαία Θέματα