Η λεκτική βία στο ζευγάρι

00:47 2/9/2013 - Πηγή: TNSite

Ενώ ο σύζυγός μου διατείνεται ότι με αγαπάει, ξεσπάει πάνω μου με ταπεινωτικές και υποτιμητικές εκφράσεις όταν κάτι δεν του αρέσει. Δεν με έχει χτυπήσει ωστόσο νιώθω σαν να έχω εισπράξει βία και δεν έχω καμία δύναμη μέσα μου να το παλέψω πλέον.

Η βία κατά της γυναίκας είναι ως γνωστόν σιωπηλή και αθέατη. Σε ένα γάμο δε, οι συμπεριφορές που αναφέρετε, λανθασμένα θεωρούνται από τον κοινό νου ως θεμιτά ξεσπάσματα θυμού που λόγω οικειότητας «επιτρέπονται».

Στην πραγματικότητα περιγράφουν μια συστηματική ψυχολογική βία που έχει στόχο την επιβολή ελέγχου στο πρόσωπό σας. Πρόκειται για

μια θολή και ύπουλη μορφή της βίας, εξίσου όμως επικίνδυνη για τον ψυχισμό σας όσο και η σωματική.

Μία στις τρεις γυναίκες σήμερα έχει υποστεί ή υφίσταται ακόμη ψυχολογική βία μέσα στη σχέση της. Ταπείνωση, εξευτελισμός, περιφρόνηση, βρισιές, απειλές, εκφοβισμός, ψυχολογική επιβολή του τρόμου, είναι μερικές εκφάνσεις της.

Η ενοχοποίηση στο πρόσωπο σας ίσως έχει λειτουργήσει σταδιακά ως μέσο συντήρησης του κύκλου της βίας. Καμία γυναίκα όμως δεν φταίει ποτέ για την βία που εισπράττει.

Ξαναβρείτε το κουράγιο και την χαμένη σας αυτοπεποίθηση και προσπαθήστε να βάλετε αυστηρά όρια στον σύντροφό σας. Πείτε του ότι δεν θα δεχτείτε άλλη βία γιατί αλλιώς θα τον χωρίσετε.

Αυτό όμως πρέπει πρώτα να το πιστέψετε εσείς μέσα σας. Μην ξεχνάτε ότι η βία εδραιώνεται και μεγεθύνεται μέσα στον χρόνο αντί να εκλείπει. Είναι ψυχολογικά δόκιμο να μιλήσετε για αυτό που βιώνετε με ένα αγαπημένο σας πρόσωπο συγγενικό ή φιλικό και να μη σιωπάτε.

Η Μυρσίνη Κωστοπούλου είναι διδάκτωρ Κλινικής Ψυχολογίας-ψυχοθεραπεύτρια, email [email protected] , twitter @myrsi1

Πηγή : ΤΑ ΝΕΑ Weekend

TA NEA

Keywords
Τυχαία Θέματα