Η κρίση «κατάπιε» 535.364 μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις

13:26 27/11/2012 - Πηγή: TNSite

«Ρίγη» προκαλούν στον επιχειρηματικό κόσμο τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών που δείχνουν ότι, στην πενταετία 2008 -2012, η κρίση εξαφάνισε από την αγορά 535.364 μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις σε ολόκληρη την χώρα!

Αντίθετα, ούτε καν οι μισές δεν ήταν αυτές που άνοιξαν το ίδιο διάστημα, ανερχόμενες στις 236.089. Είναι η πρώτη φορά, για τα δεδομένα της οικονομίας, που η εικόνα των αριθμών ταιριάζει απόλυτα με το πραγματικό σκηνικό της οικονομίας.

Σε «γκρίζο» φόντο και τα δύο μαρτυρούν την κάθετη μείωση της εμπορικής δραστηριότητας και τους δρόμους – φαντάσματα που έχει δημιουργήσει

η βαθιά ύφεση στη χώρα.

Οι επιχειρήσεις που άνοιξαν ή έκλεισαν στη «μαύρη πενταετία» είναι κυρίως ατομικές, ομόρρυθμες, ετερόρρυθμες, αντιπροσωπεύοντας ουσιαστικά την δραστηριότητα των ελεύθερων επαγγελματιών.

Οι μικροί επιχειρηματίες είναι αυτοί, οι οποίοι επλήγησαν περισσότερο από τα μέτρα της Τρόικας και αναγκάστηκαν να παραδώσουν τα κλειδιά της επιχείρησης στην Εφορία για να αποφύγουν τους έκτακτους φόρους και τα υπόλοιπα χαράτσια που επιβλήθηκαν με το πρώτο και δεύτερο Μνημόνιο.

Σε Αθήνα, Πειραιά και Θεσσαλονίκη τα περισσότερα λουκέτα

Από την άλλη, οι ιδρύσεις νέων επιχειρήσεων αφορούσαν κυρίως το εμπόριο. Περισσότερα από 227.700 άτομα έκαναν έναρξη δραστηριότητας στην τετραετία 2008 – 2011, μη φοβούμενοι την επιδείνωση του επιχειρηματικού κλίματος στην πάροδο των ετών. Από αυτούς οι 8.361 άνοιξαν βιβλία το α΄ εξάμηνο του 2012.

Σε ότι αφορά το ισοζύγιο ενάρξεων – λουκέτων, αυτό παραμένει αρνητικό, με ταΕπιμελητήρια σε Αθήνα, Πειραιά και Θεσσαλονίκη να έχουν συντριπτικά περισσότερες διαγραφές από ό,τι εγγραφές.

Στο διάστημα 2009 – 2011 ο αριθμός των επιχειρήσεων που ανέστειλε την λειτουργία τους ανήλθε συνολικά σε 217.322. Σημειώνεται ότι, στο πλήθος αυτό, δεν περιλαμβάνονται και τα υποκαταστήματα των εταιριών που κατέβαλαν ρολά, συμβάλλοντας και αυτά εξαιτίας των θέσεων εργασίας που χάθηκαν στην έκρηξη της ανεργίας.

e-marketdeals

Keywords
Τυχαία Θέματα