Η φωτογραφία που εξακολουθεί να εμπνέει

16:57 30/10/2013 - Πηγή: TNSite
Ήταν τον Ιούνιο του 1996 όταν η Κου Κλουξ Κλαν- στη νεότερη και «εξελιγμένη» μορφή της- διοργάνωσε διαδήλωση έξω από το δημαρχείο του Ann Arbor στο Μίσιγκαν, στις ΗΠΑ- μερίδα των διαδηλωτών μάλιστα ήταν ντυμένη με τη γνωστή αμφίεση των μελών της οργάνωσης, στα λευκά και με κουκούλες.

Η αστυνομία ήταν επίσης παρούσα για να προστατεύσει τους διαδηλωτές

από περίπου 300 άλλους πολίτες έκαναν αντί-διαδήλωση, όπως γράφει η Daily Mail.

Ένα μέρος του πλήθους εντόπισε έναν λευκό άνδρα με τατουάζ των Ες Ες, θεωρώντας τον ύποπτο μέλος της ρατσιστικής οργάνωσης. Μια γυναίκα φώναξε από το μεγάφωνο: «Υπάρχει μέλος της Κου Κλουξ Κλαν εδώ!» Μέσα σε μια στιγμή οι πολίτες που διαδήλωναν ειρηνικά μεταμορφώθηκαν σε εξαγριωμένο πλήθος που διψούσε για αίμα.

Κάποιοι φώναζαν «Σκοτώστε τον Ναζί» και ο άνδρας άρχισε να τρέχει αλλά έπεσε στην άσφαλτο. Μια ομάδα διαδηλωτών τον περικύκλωσε, τον κλωτσούσε και τον χτυπούσε με τα πλακάτ.

Ξαφνικά πετάχτηκε από το πλήθος μια νεαρή μαύρη- ήταν η 18χρονη Keshia Thomas που με κίνδυνο της ζωής της έπεσε πάνω στον άνδρα για να τον προστατεύσει από την οργή του πλήθους.

Η στιγμή και όλη η δύναμη που έκρυβε μέσα της- εξακολουθώντας να αποτελεί μέχρι και σήμερα έμπνευση- αποτυπώθηκε στο φακό του σπουδαστή φωτογραφίας Mark Brunner.

«Έβαλε τον εαυτό της σε κίνδυνο για να προστατεύσει κάποιον που, κατά την άποψή μου δεν θα έκανε το ίδιο για εκείνη», δήλωσε πρόσφατα ο Brummer στο BBC, «ποιος το κάνει αυτό;».

Η Thomas, που ήταν τότε μαθήτρια, θυμάται πως κάτι μέσα της την έκανε να νιώσει πως συμπάσχει με τον άνδρα και να διακινδυνεύσει τη ζωή της προστατεύοντας έναν άγνωστο.

«Όταν τον έριξαν στο έδαφος, ένιωσα σαν δύο άγγελοι να σήκωσαν το σώμα μου και στη συνέχεια να με άφησαν πάλι κάτω», είπε.

Στα 30 της σήμερα η Thomas εξακολουθεί να μάχεται για να σπάσουν τα στερεότυπα του ρατσισμού αλλά προτιμά να επικεντρώνεται σε απλά πράγματα παρά σε μεγάλες πράξεις.

«Το πιο μεγάλο πράγμα που μπορείς να κάνεις είναι απλά να είσαι ευγενικός με έναν άλλο άνθρωπο. Μπορεί να είναι απλά ένα βλέμμα, ένα χαμόγελο. Δεν χρειάζεται να είναι μια τεράστια μνημειώδης πράξη», λέει.

«Όλοι θα θέλαμε να είμαστε λίγο σαν την Keshia, έτσι δεν είναι; Δεν σκέφτηκε τον εαυτό της, απλά έκανε το σωστό», δήλωσε ο Brunner.

NewsBeast

Keywords
Τυχαία Θέματα