Η εντυπωσιακή πλευρά της πόλης μας

13:56 2/12/2013 - Πηγή: TNSite
Κείμενο: Νάντια Μασσαχού

Μπορεί να της καταλογίζουμε διάφορα, όμως υπάρχουν κάποια σημεία σε αυτή την πόλη –αλλά και λίγο έξω από αυτήν- που μας αποδεικνύουν ότι είναι πανέμορφη. Ταξιδέψαμε φωτογραφικά σε μερικά από αυτά και σας παρουσιάζουμε δέκα από αυτά έτσι ώστε να τα συμπεριλάβετε στο πρόγραμμά σας (αν δεν το έχετε ήδη κάνει)!

1. Ακρόπολη

Ο επονομαζόμενος Ιερός Βράχος της Ακρόπολης, αποτελεί αναμφίβολα το πιο σημαντικό και εντυπωσιακό αξιοθέατο της Ελλάδας. Μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO,

στέκει υπερήφανο στο κέντρο της σύγχρονης Αθήνας, διατηρώντας ζωντανή την αίγλη του παρελθόντος.

Ημέρες/ Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά: 08.00-19.30 (Θερινό ωράριο: Απρίλιος-Σεπτέμβριος), Δευτέρα-Παρασκευή: 08.00-17.00, Σάββατο-Κυριακή και Αργίες: 08.00-15.00 (Χειμερινό ωράριο: 28 Οκτωβρίου-Μάρτιος)12 ευρώ, 6 ευρώ (μειωμένο)

Useful tip: Προτιμήστε να την επισκεφτείτε είτε νωρίς το πρωί, είτε όταν θα έχει πέσει (σχετικά) ο ήλιος, έτσι ώστε να απολαύσετε τον περίπατό σας στην ιστορία και τον πολιτισμό. Λάβετε υπόψη πως θα χρειαστείτε σίγουρα περισσότερο από μία ώρα.

Διονυσίου Αρεοπαγίτου, +30 210 3214172, http://odysseus.culture.gr

2.Τεχνόπολις

Η Τεχνόπολις, ένας ολοζώντανος βιομηχανικός μουσειακός χώρος συνολικής έκτασης 30 στρεμμάτων και παράλληλα πολυχώρος πολιτισμού, βρίσκεται στην καρδιά της Αθήνας, συγκεκριμένα στο Γκάζι, καταλαμβάνοντας την περιοχή όπου λειτουργούσε το εργοστάσιο φωταερίου από το 1854. Η ανάπλασή της ολοκληρώθηκε το 2001 και έκτοτε έχει φιλοξενήσει σημαντικές πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Στις εγκαταστάσεις της Τεχνόπολις συμπεριλαμβάνονται αίθριοι και κλειστοί εκθεσιακοί χώροι, όπου διοργανώνονται ποικίλα πολιτιστικά δρώμενα, όπως παρουσιάσεις βιβλίων, συναυλίες, χορευτικές εκδηλώσεις, θεατρικές παραστάσεις, εκθέσεις φωτογραφίας, ζωγραφικής, κόμικς και αγιογραφίας, χώροι συνεδρίων, οι εγκαταστάσεις του Δημοτικού Ραδιοφωνικού Σταθμού της Αθήνας και το Μουσείο της Μαρίας Κάλλας.

Ημέρες/ Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά: 09.00-22.00 (το ωράριο τροποποιείται σε περίοδο εκδηλώσεων)

Useful tip: Θαυμασμό προκαλεί το γεγονός πως παλιές εγκαταστάσεις, όπως δεξαμενές, καπνοδόχοι, φούρνοι, αποθήκες κ.λπ. έχουν μεταλλαχθεί αρμονικά σε σύγχρονες πηγές πολιτισμού, δίχως να αλλοιωθεί ο χαρακτήρας τους. Στην είσοδο της Τεχνόπολις δεσπόζει η Υδρόγειος της Ειρήνης, ενώ ο χώρος είναι αφιερωμένος στον Μάνο Χατζιδάκι.

Πειραιώς 100, +30 210 3475518, http://www.technopolis-athens.com

3.Μαρίνα Φλοίσβου

Η Μαρίνα Φλοίσβου στο Παλαιό Φάληρο είναι ένα από τα αγαπημένα σημεία της πόλης για περίπατο δίπλα στη θάλασσα. Είτε διαθέτετε σκάφος κι είστε έτοιμοι να εξερευνήσετε τα ελληνικά νησιά, είτε είστε επισκέπτης της Αθήνας, αποτελεί έναν από τους καλύτερους προορισμούς για ψυχαγωγία και χαλάρωση. Στη Μαρίνα Φλοίσβου θα βρείτε μεγάλη ποικιλία σε προτάσεις φαγητού, διασκέδασης και αγορών, αφού καλύπτει τις ανάγκες και των πιο απαιτητικών. Αποτελεί δε ιδανική επιλογή για οικογένειες, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν έχει να προσφέρει ρομαντικές ή χαλαρωτικές στιγμές σε ζευγάρια και παρέες αντίστοιχα.

Ημέρες/ Ώρες λειτουργίας: Όλη την ημέρα (τα καταστήματα λειτουργούν ώρες καταστημάτων)

Useful tip: Καλό θα είναι να επισκεφτείτε τη Μαρίνα Φλοίσβου τις καθημερινές. Το Σαββατοκύριακο θα δυσκολευτείτε τόσο στη στάθμευση, όσο και στο να βρείτε να καθίσετε κάπου για καφέ ή φαγητό και γενικά να χαρείτε τη βόλτα σας. Η τηλεφωνική γραμμή επικοινωνίας είναι διαθέσιμη όλο το 24ωρο.

Παλαιό Φάληρο, +30 210 9871000, www.flisvosmarina.com

4. Λόφος Φιλοπάππου

Ο λόφος του Φιλοπάππου ή λόφος των Μουσών προσφέρεται για χαλαρωτική απόδραση στη φύση, μια ανάσα από το πολύβουο κέντρο της Αθήνας. Είναι ένα από τα σημεία της Αθήνας που προσφέρουν συγκλονιστική θέα και περιβάλλεται από τις συνοικίες Κουκάκι, Πετράλωνα και Ακρόπολη και σας καλεί να παραδοθείτε στο κάλεσμα της υπέροχης θέας τους. Συνδέεται με τους λόφους του Αστεροσκοπείου και της Πνύκας, ενώ στην κορυφή του υπάρχει το μνημείο του Φιλοπάππου, από το οποίο έχει προέλθει και η ονομασία του λόφου.

Useful tip: Προτιμήστε να έρθετε εδώ μια ηλιόλουστη μέρα με έναν καφέ στο χέρι και απολαύστε μια σούπερ χαλαρωτική βόλτα με ανεπανάληπτη θέα. Εναλλακτικά, μπορείτε να τον επισκεφτείτε βράδυ, ώστε να απολαύσετε το υπερθέαμα φωτός που προσφέρει απλόχερα η Ακρόπολη.

Κέντρο, Αθήνα

5.Παναθηναϊκό Στάδιο (Καλλιμάρμαρο)

Tο Παναθηναϊκό Στάδιο, αποτελεί ένα από τα σπουδαιότερα μνημεία της Αθήνας. Γνωστό και ως Καλλιμάρμαρο, είναι ένα διαχρονικό πολιτιστικό και τουριστικό σύμβολο. Αποτελεί ένα από τα σπουδαιότερα μνημεία της χώρας μας, αφού είναι συνδεδεμένο με τους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες από την αναβίωσή τους το 1896, αλλά και με την παράδοση της Ολυμπιακής Φλόγας. Το Παναθηναϊκό Στάδιο βρίσκεται στη θέση αρχαίου ελληνικού σταδίου που ιδρύθηκε το 329 π.Χ. και για πολλούς αιώνες φιλοξένησε τη διοργάνωση αγώνων στίβου. Η ιστορία του είναι τεράστια, αλλά το 1894 είναι μια χρονιά-ορόσημο, μιας και τότε ο Δημήτριος Βικέλας (πρόεδρος του Διεθνούς Αθλητικού Συνεδρίου και πληρεξούσιος του Πανελληνίου Γυμναστικού Συλλόγου) έπεισε το Συνέδριο να διεξαχθούν στην ελληνική πρωτεύουσα το 1896, οι πρώτοι Διεθνείς Ολυμπιακοί Αγώνες. Το Παναθηναϊκό Στάδιο κλήθηκε να φιλοξενήσει τη διεξαγωγή των αγώνων και αποτέλεσε φυσικά το επίκεντρο του κόσμου. Την υπέρογκη δαπάνη για την ανακατασκευή του ανέλαβε ο εθνικός ευεργέτης Γεώργιος Αβέρωφ, τον μαρμάρινο ανδριάντα του οποίου, που δεσπόζει δεξιά της εισόδου του Σταδίου, φιλοτέχνησε ο γλύπτης Γεώργιος Βρούτος. Ημέρες/ Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά: 08.00-19.00 (Θερινό ωράριο: Μάρτιος-Οκτώβριος), Καθημερινά: 08.00-17.00 (Χειμερινό ωράριο: Νοέμβριος-Φεβρουάριος)3 ευρώ, 1,50 ευρώ (φοιτητές, άνω των 65), δωρεάν (παιδιά έως 6 ετών)

Useful tip: Ιδανικές ώρες επίσκεψης είναι οι απογευματινές ή οι πρωινές, μιας και το Στάδιο είναι μαρμάρινο και, κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, η θερμοκρασία ανεβαίνει σε υψηλά επίπεδα. Επίσης, σας προτείνουμε να συνδυάσετε την επίσκεψή σας με μια βόλτα στο Ζάππειο που βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής. Έχετε δυνατότητα αυτόματης ακουστικής ξενάγησης σε 11 γλώσσες (Ελληνικά, Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά, Ισπανικά, Ιταλικά, Ρώσικα, Κινέζικα, Ιαπωνικά, Πορτογαλικά και Αραβικά).

Λεωφόρος Βασιλέως Κωνσταντίνου, +30 210 7522984, www.panathenaicstadium.gr

6.Παρθενώνας

Στέκει στην κορυφή του λόφου της Ακρόπολης, επιβλητικός και άκρως εντυπωσιακός. Ο ναός του Παρθενώνα, που χτίστηκε προς τιμήν της θεάς Αθηνάς στα μέσα του 5ου αιώνα π.Χ., βασισμένος σε έναν παλαιότερο που υπήρχε στο ίδιο σημείο, είναι έργο δύο σπουδαίων δημιουργών της εποχής, των αρχιτεκτόνων Ικτίνου και Καλλικράτη. Σχεδόν βέβαιη είναι η εμπλοκή στο γλυπτό διάκοσμο του Φειδία. Τα αρχιτεκτονικά κι όχι μόνο τεχνάσματα καθιστούν το μνημείο μοναδικό στο είδος του, με το «δέσιμο» του δωρικού και ιωνικού ρυθμού, τη χρήση πεντελικού μαρμάρου και τις αρμονικές αναλογίες, να αποτελούν κύρια γνωρίσματά του.

Ημέρες/ Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά: 08.00-19.30 (Θερινό ωράριο: Απρίλιος-Οκτώβριος), 08.00-15.00 (Χειμερινό ωράριο: Νοέμβριος-Μάρτιος)12 ευρώ, 6 ευρώ (άνω των 65, φοιτητές)

Useful tip: Ελάχιστοι γνωρίζουν πως ο Παρθενώνας είναι χτισμένος με αντισεισμικό τρόπο και τα τμήματά του ενώνονται με λιωμένο μολύβι στις -με κατάλληλο τρόπο- διαμορφωμένες ενώσεις των μαρμάρων του. Επίσης, στο Νέο Μουσείο της Ακρόπολης έχετε τη δυνατότητα να δείτε ένα κατατοπιστικό βίντεο του σκηνοθέτη Κώστα Γαβρά με θέμα την ιστορία του ναού! Η τιμή του εισιτηρίου ισχύει για όλο τον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης.

Διονυσίου Αρεοπαγίτου, +30 210 3214172, http://odysseus.culture.gr

7.Πλάκα και Μοναστηράκι

Η Πλάκα και το Μοναστηράκι βρίσκονται στην καρδιά της πόλης και σας συστήνουν σε μονοπάτια του παρελθόντος μέσα από ελκυστικές πτυχές του σήμερα. Είναι οι πιο τουριστικές περιοχές της Αθήνας κι αυτό, στην περίπτωσή τους, μόνο «κακό» δεν είναι, μιας και συναρπάζουν όποιον τις επισκεφτεί με την ατμοσφαιρική τους αύρα και την ελληνικότητα που αναβλύζουν.

Η βόλτα σας στο Μοναστηράκι ξεκινάει από τον ομώνυμο σταθμό και την κεντρική πλατεία Αβησσυνίας. Η περιοχή πραγματικά θυμίζει μια μεγάλη γιορτή, ένα τεράστιο παζάρι που τριγύρω του στέκουν επιβλητικά υπέροχα μνημεία, μάρτυρες ενός ένδοξου παρελθόντος. Μερικά από αυτά είναι η βιβλιοθήκη του Αδριανού, ο Πύργος των Ανέμων, η Ρωμαϊκή Αγορά και η Πύλη της Αθηνάς Αρχηγήτιδος. Σήμα κατατεθέν της περιοχής είναι η υπαίθρια αγορά της. Πλήθος κόσμου απολαμβάνει μια μοναδική εμπειρία αγορών, κάνοντας παζάρια σε ό,τι αφορά αντίκες, ρούχα, παπούτσια, αρβύλες, κοσμήματα, χάντρες και ό,τι άλλο βάλει ο νους σας.

Η Πλάκα είναι ίσως η πιο όμορφη και γραφική γειτονιά της πόλης. Βρίσκεται ανάμεσα στην περιοχή του Ψυρρή, την πλατεία Συντάγματος και την πλατεία Μοναστηρακίου και είναι σχεδόν στο σύνολό της πεζοδρομημένη. Τα μικρά λαβυρινθώδη στενάκια της είναι γεμάτα τουριστικά μαγαζιά με σουβενίρ, καφενεία και ταβέρνες και επιφυλάσσουν σε κάθε γωνία μια διαφορετική έκπληξη στον επισκέπτη. Βασικοί δρόμοι είναι οι Αδριανού και Κυδαθηναίων, που θα αποτελέσουν «πυξίδα» του περιπάτου σας. Η πιο περίεργη και γοητευτική περιοχή της Πλάκας είναι τα διάσημα Αναφιώτικα. Εκεί θα θαυμάσετε τα μικρά ασβεστωμένα σπίτια που θυμίζουν περισσότερο το κυκλαδονήσι της Ανάφης, από όπου είχαν έρθει και οι πρώτοι της κάτοικοι, ανθοστολισμένες αυλές και σοκάκια, τα οποία συνθέτουν μια από τις πιο φωτογραφημένες γωνιές της χώρας. Κι όχι άδικα!

Useful tip: Στις περιοχές αυτές πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με τα προσωπικά σας αντικείμενα. Ιδίως στην υπαίθρια αγορά στο Μοναστηράκι, οι κλοπές είναι σύνηθες φαινόμενο. Ετοιμαστείτε να «χαθείτε» στα σοκάκια. Εδώ οι χάρτες είναι περιττοί, καθώς κάθε γωνιά θα σας επιφυλάσσει και μια έκπληξη.

8.Αττικό Ζωολογικό Πάρκο

Το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο αποτελεί ένα μοναδικό ψυχαγωγικό και εκπαιδευτικό προορισμό για οικογένειες με παιδιά, αλλά και για όλες τις ηλικίες!

Μόλις 20 λεπτά από το κέντρο της Αθήνας, σε μια έκταση 200 στρεμμάτων, θα θαυμάσετε 2.000 ζώα από 5 ηπείρους, όπως λιοντάρια, καμηλοπαρδάλεις, μαϊμούδες, τίγρεις, αρκούδες, πιγκουίνους, παπαγάλους, δελφίνια και πολλά άλλα, και θα μάθετε πολλές συναρπαστικές πληροφορίες για τη ζωή και τις συνήθειές τους.

Ημέρες/ Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά: 09.00–δύση του ηλίου15 ευρώ (ενήλικες), 11 ευρώ (3-12 ετών, άνω των 65), δωρεάν (κάτω των 3)

Useful tip: Αν επιλέξετε να έρθετε Κυριακή, ιδίως όταν έχει καλό καιρό, αποφύγετε τις ώρες αιχμής (11.00-14.00) που ο χρόνος αναμονής ξεπερνά τα 30 λεπτά.

Θέση Γιαλού, Σπάτα, +30 210 6634724, www.atticapark.com

9.Μουσείο Φρυσίρα

Σε δύο ριζικώς ανακαινισμένα νεοκλασικά κτήρια στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας, και πιο συγκεκριμένα στην περιοχή της Πλάκας, εκτείνεται το μοναδικό Μουσείο Σύγχρονης Ευρωπαϊκής Ζωγραφικής στην Ελλάδα, που λειτουργεί από το 2000.

Στις αίθουσες του Μουσείου Φρυσίρα θα δείτε τόσο έργα από τη μόνιμη συλλογή του, αριθμεί περί τα 3.500 έργα ζωγραφικής και γλυπτικής με θέμα την ανθρώπινη μορφή, ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών κατά τη διάρκεια των τελευταίων 50 χρόνων, όσο και αναδρομικές ατομικές ή ομαδικές εκθέσεις σύγχρονων καλλιτεχνών.

Ημέρες/ Ώρες λειτουργίας: Τετάρτη-Παρασκευή: 10.00-17.00, Σάββατο-Κυριακή: 11.00-17.006 ευρώ, 3 ευρώ (μειωμένο για άτομα άνω των 65 ετών, φοιτητές, μέλη Εικαστικού Επιμελητηρίου)

Useful tip: Στο κτήριο που βρίσκεται στον αριθμό 3 της οδού Μονής Αστερίου λειτουργεί πωλητήριο με διάφορα αντικείμενα τέχνης, επιλεγμένα βιβλία, χειροποίητα κοσμήματα αλλά και καφέ, το οποίο μάλιστα διατίθεται και για διαλέξεις, παρουσιάσεις, κονσέρτα κ.ά.

Μονής Αστερίου 3-7 & Κυδαθηναίων, Πλάκα, +30 210 3234678, http://www.frissirasmuseum.com

10.Ναός του Ποσειδώνα

Το ιερό του Ποσειδώνα στο ακρωτήριο του Σουνίου αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα της Αττικής και αποδεικνύει περίτρανα πως οι Αρχαίοι Αθηναίοι γνώριζαν πολύ καλά πού να φτιάχνουν τους ναούς τους.

Η πανοραμική θέα από το νοτιοανατολικό άκρο του ακρωτηρίου Σουνίου προς το Σαρωνικό θα σας εντυπωσιάσει. Θα συναντήσετε τον εντυπωσιακό ναό σε απόσταση περίπου 70 χλμ. από το κέντρο της Αθήνας και, αν είστε λάτρεις της ιστορίας και της φύσης, δεν πρέπει να το χάσετε.

Στο χώρο του Σουνίου σήμερα σώζονται το φρούριο με το ιερό του Ποσειδώνος και τον οικισμό. Στον περιτειχισμένο χώρο βρίσκονται τα προπύλαια και οι στοές, ενώ σε ένα ψηλό σημείο στην άκρη του ακρωτηρίου δεσπόζει ο μαρμάρινος δωρικός ναός του Ποσειδώνα. Ο ναός κτίστηκε στα μέσα του 5ου αιώνα π.Χ. στο νοτιότερο και ψηλότερο σημείο του ακρωτηρίου. Στις μέρες μας διατηρούνται οι δύο παραστάδες της ανατολικής πλευράς και αρκετοί από τους κίονες του ανατολικού τμήματος του ναού, ενώ το δυτικό τμήμα έχει καταστραφεί μέχρι και τη θεμελίωση. Στο χώρο θα θαυμάσετε και τον μεγάλο ιωνικό ναό της Αθηνάς, καθώς ένα μικρότερο δωρικού ρυθμού.

Ημέρες/ Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά: 09:30-δύση του ηλίου4 ευρώ, 2 ευρώ (μειωμένο, άνω των 65)

Useful tip: Επισκεφτείτε τον την ώρα του ηλιοβασιλέματος, όταν τα χρώματα της φύσης στολίζουν το ναό και δημιουργούν μια ατμόσφαιρα μοναδική.

Λεωφόρος Αθηνών-Σουνίου, Σούνιο, +30 22920 39363

Αν θέλετε να μάθετε τις δραστηριότητες που μπορείτε να κάνετε αλλά και ποια είναι τα καλύτερα στέκια για φαγητό και καφέ στην περιοχή κατεβάστε την εφαρμογή Athens by GreekGuide.com στο κινητό σας δωρεάν και απολαύστε ένα άλλο «πρόσωπο» της Αθήνας!

NewsBeast

Keywords
ολυμπιακοί αγώνες, ριο 2016, ελλαδα, unesco, αθηνα, http, culture, φούρνοι, σημαίνει, Ακρόπολη, νους, χλμ, athens, παναθηναικος, βιβλια, ωραριο καταστηματων, αλλαγη ωρας, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, Καλή Χρονιά, χειμερινοι προορισμοι, θερινη ωρα, θεμα εκθεσης 2012, αλλαγη ωρας 2013, γιορτη σημερα, χειροποιητα, χειροποιητα κοσμηματα, βιντεο, αβερωφ, αττικο ζωολογικο παρκο, γκαζι, γωνια, γωνιες, δωρεαν, ζαππειο, ζωα, θαλασσα, θεμα, ιταλικα, μνημειο, νησια, οροσημο, προγραμμα, πυλη, ρουχα, ρωσικα, σουνιο, τεχνοπολις, υδρογειος, χαρτες, χρωματα, ωρα, αγορα, αγωνες, αιγλη, απριλιος, αργιες, ατμοσφαιρα, αυρα, βραδυ, βρειτε, βρισκεται, γαλλικα, φαγητο, γεγονος, γειτονια, γερμανικα, δελφινια, δεξαμενες, δευτερα, δυνατοτητα, δειτε, δρωμενα, ευρω, υπαρχει, εκθεσεις, εργα, ερθετε, ετων, ζευγαρια, ζωη, ζωολογικο παρκο, ιδιο, ειδος, ηλιος, ισχυει, θεα, θυμιζει, ικτινου, ισπανικα, ιστορικο, κειμενο, κινητο, κυρια, κιονες, κοσμηματα, λιονταρια, λοφος, μηνες, μνημεια, μανο, μορφη, μπορειτε, νοεμβριος, ο ηλιος, ομορφη, παιδια, παζαρι, παλαιο φαληρο, παπουτσια, πλακα, προπυλαια, πρωι, σαββατο, σιγουρα, συγκεκριμενα, σπατα, σπιτια, σουπερ, ταβερνες, τιμη, τμημα, φαληρο, φυση, φυσικα, φούρνοι, χερι, χαντρες, χλμ, χρονος, ψυρρη, ωρες, athens, αιωνες, αρβυλες, αυλες, http, culture, εφαρμογη, ελληνικα, γιορτη, γλωσσες, ιδιαιτερα, κομικς, καρδια, κωνσταντινου, κυριακη, ναος, νους, πηγες, πληροφοριες, σημαίνει, σημα, θερμοκρασια, unesco
Τυχαία Θέματα