«Η αποχώρηση του προέδρου Άσαντ είναι μια συνταγή καταστροφής»

02:22 29/1/2014 - Πηγή: TNSite
Η αποχώρηση του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ από την εξουσία θα ήταν «μια συνταγή για την καταστροφή της Συρίας», προειδοποίησε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Φάιζαλ Μόκνταντ μετά το πέρας της πρωινής συνάντησης της αντιπροσωπείας της συριακής κυβέρνησης με αυτή της αντιπολίτευσης στη Γενεύη.

Λίγο αργότερα ανακοινώθηκε ότι οι προγραμματισμένες για το απόγευμα συναντήσεις μεταξύ των δύο πλευρών ακυρώθηκαν, καθώς δεν κατάφεραν να σημειωθούν πρόοδοι στις συζητήσεις για τη δημιουργία μιας μεταβατικής κυβέρνησης στη Συρία με στόχο να τερματιστεί ο εμφύλιος που μαίνεται στη

χώρα εδώ και σχεδόν τρία χρόνια.

Οι αντιπροσωπείες της συριακής κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης πραγματοποίησαν σήμερα το πρωί μια συνάντηση παρουσία του διεθνούς μεσολαβητή για τη Συρία Λάκνταρ Μπραχίμι με θέμα το πολιτικό πλαίσιο της Γενεύης 1, του κειμένου που υιοθετήθηκε τον Ιούνιο του 2012 από τις μεγάλες δυνάμεις.

Η συριακή αντιπολίτευση θεωρεί ότι η διακήρυξη αυτή προβλέπει «τον σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης με πλήρεις εξουσίες», γεγονός που περιλαμβάνει την αποχώρηση του Μπασάρ αλ Άσαντ από την εξουσία.

Η κυβέρνηση της Δαμασκού θεωρεί ότι η Γενεύη 1 ανοίγει τον δρόμο για τον σχηματισμό μίας διευρυμένης κυβέρνησης εθνικής ενότητας, η οποία θα αποτελείται από μέλη της κυβέρνησης Άσαντ, της αντιπολίτευσης και ανεξάρτητες προσωπικότητες, όμως αποκλείει το ενδεχόμενο της αποχώρησης του σύρου προέδρου από την εξουσία. Στο πλαίσιο αυτό έγιναν και οι δηλώσεις του Μόκνταντ.

Ο Άμπντελ Χακίμ Μπασάρ, μέλος της αντιπροσωπείας της αντιπολίτευσης, σημείωσε: «Προφανώς το καθεστώς δεν θα δεσμευθεί σε μια πολιτική λύση και ήρθε στη Γενεύη 2 έπειτα από την πίεση της διεθνούς κοινότητας. Θέλει να κάνει ελιγμούς και να καθυστερήσει, ώστε να κερδίσει χρόνο».

Υπό αυτές τις συνθήκες ο Μπραχίμι αποφάσισε να ακυρώσει την απογευματινή και τη βραδινή συνάντηση μεταξύ των δύο πλευρών.

«Ο Λάκνταρ Μπραχίμι ακύρωσε τις απογευματινές συζητήσεις για να δώσει χρόνο στον (Ιμπραχίμ) Τζααφάρι να ξανασκεφτεί τη Γενεύη 1», δήλωσε ένας εκ των διαπραγματευτών της αντιπολίτευσης, ο Άχμεντ Τζάκαλ, αναφερόμενος στον επικεφαλής διαπραγματευτή της συριακής κυβέρνησης.

«Υπάρχει έντονη αντίσταση από το καθεστώς να προχωρήσουμε στις συζητήσεις για το θέμα μιας μεταβατικής κυβέρνησης», πρόσθεσε ο Τζάκαλ.

Αντίθετα, σύμφωνα με ένα άλλο μέλος της συριακής αντιπολίτευσης, τον Ρίμα Φλέιχαν, θα πραγματοποιηθεί κανονικά η αυριανή συνάντηση.

Οι δύο πλευρές διαφωνούν επίσης και για την απομάκρυνση των αμάχων από την παλιά πόλη της Χομς, που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των ανταρτών και πολιορκείται από τον στρατό από τον Ιούλιο.

Ο Μπραχίμι είχε ανακοινώσει την Κυριακή ότι η συριακή κυβέρνηση συμφώνησε στην απομάκρυνση των γυναικών, των παιδιών και των ηλικιωμένων από τη Χομς. Η αντιπολίτευση απέρριψε την πρόταση αυτή, λέγοντας ότι θα πρέπει να επιτραπεί η είσοδος στην πόλη μιας οχηματοπομπής με ανθρωπιστική βοήθεια.

Επιπλέον η Δαμασκός ζήτησε να έχει το δικαίωμα να κάνει έλεγχο στις γυναίκες και τα παιδιά πριν αποχωρήσουν από τη Χομς, ενώ θέλει να έχει και έναν κατάλογο με τα ονόματα των ανδρών που παραμένουν εγκλωβισμένοι στην πόλη, σημείωσε ένα μέλος της αντιπολίτευσης.

NewsBeast

Keywords
Τυχαία Θέματα