Η Google τιμά τον Λεόν Φουκώ με ένα διαδραστικό εκκρεμές

11:08 18/9/2013 - Πηγή: TNSite

Το σημερινό doodle της Google σηματοδοτεί τα 194α γενέθλια του Ζαν Μπερνάρ Λεόν Φουκώ, του Γάλλου φυσικού και εφευρέτη ενός εκκρεμούς που απέδειξε την περιστροφή της γης.

Η διάσημη μηχανή αναζήτησης τιμά τον μεγάλο επιστήμονα, με ένα διαδραστικό εκκρεμές και δίνει την δυνατότητα σε όλους μας να γίνουμε για λίγο ερευνητές και να δούμε με τον πιο άμεσο τρόπο την επιβεβαίωση ότι "η Γη γυρίζει".

Ο Ζαν Μπερνάρ Λεόν Φουκώ

γεννήθηκε στις 18 Σεπτεμβρίου του 1819 και πέθανε στις 11 Φεβρουαρίου του 1868 στο Παρίσι.

Αρχικά σπούδασε Ιατρική, αλλά την άφησε για να ασχοληθεί με την πειραματική Φυσική.

Ο Φουκώ ήταν ο γιος εκδότη από το Παρίσι. Ξεκίνησε τις σπουδές του από την ιατρική την οποία εγκατέλειψε λόγω του φόβου του αίματος και ασχολήθηκε με την Πειραματική Φυσική. Είναι αυτός που έθεσε τις βάσεις της νεότερης Οπτικής.

Αυτός έβαλε τις βάσεις για σημαντικές ανακαλύψεις στον τομέα της Χημείας, του Ηλεκτρισμού και του Μαγνητισμού.

Το 1855 εργαζόταν ως φυσικός στο Αστεροσκοπείο του Παρισιού. Ο Ναπολέων ΙΙΙ τον τίμησε με το αξίωμα της Λεγεώνας της τιμής το 1862, ενώ την ίδια χρονιά εκλέχθηκε και μέλος του Bureau des Longitudes.

Το 1865 έγινε μέλος της Ακαδημίας των Επιστημών και αργότερα μέλος της Βασιλικής Εταιρείας του Λονδίνου η οποία και του απένειμε το μετάλλιο του Κόπλεϋ (1860),ενώ ήταν μέλος και στην Γερμανική ακαδημία επιστημόνων.

Υπήρξε επίσης διευθυντής των επιστημονικών εκδόσεων της «Εφημερίδας των Συζητήσεων των Παρισίων» από το 1845.

Οι εργασίες του ιδιαίτερα για την ταχύτητα του φωτός στο «κενό», αέρα και λοιπά διαφανή σώματα, καθώς και οι έρευνές του επί των τηλεσκοπίων, της θερμότητας και των ρευμάτων θεωρούνται κλασσικές ενώ ανακάλυψε και τα ρεύματα Eddy.

Αλλά και στον τομέα της Μηχανικής οι ανακαλύψεις του Φουκώ δεν ήταν λιγότερο σημαντικές.

Η σύγχρονη επιστήμη οφείλει επίσης στον Φουκώ την ανακάλυψη του γυροσκοπίου (1852) καθώς και την θεωρία των γυροσκοπικών φαινομένων. Ο κρατήρας «Φουκώ» στην σελήνη έχει λάβει το όνομά του προς τιμήν του Γάλλου επιστήμονα.

Οι περισσότερες των εργασιών του Φουκώ δημοσιεύτηκαν στα «Πρακτικά» της Ακαδημίας των Παρισίων (1847-1869).

Υπάρχουν αρκετά εκκρεμή του Φουκώ σε διάφορες θέσεις παγκοσμίως. Λόγω του εντυπωσιακού του μεγέθους και εμφάνισης τα συναντάμε κυρίως σε κέντρα σημαντικά για τις επιστήμες του πολιτισμού και της πολιτικής όπως πανεπιστήμια, μουσεία επιστημών και πλανητάρια.

Μερικά από τα μεγαλύτερα βρίσκονται:

στο Πάνθεον στο Παρίσι (67 μ.)στον ιερό Ναό των Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου στην Κρακοβία (46,5 μ.)στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο (60 μ.)στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου στο Βατικανόστο Πανεπιστήμιο Πατρών

Ο φυσικός, του οποίου το όνομα είναι ένας από τους 72 Γάλλους επιστήμονες, μηχανικοί, μαθηματικοί και χαραγμένο τον Πύργο του Άιφελ.

Ειρήνη Ν.

Madata

Keywords
Τυχαία Θέματα