Η Google τιμά το μαθηματικό Λέοναρντ Όιλερ

12:58 15/4/2013 - Πηγή: TNSite

Τα 360 χρόνια από την ημέρα που γεννήθηκε ο Ελβετός μαθηματικός Λέοναρντ Όιλερ τιμά σήμερα η Google, που του αφιερώνει το διαδραστικό λογότυπό της, στον οποίο απεικονίζονται κύκλοι, εξισώσεις και μαθηματικοί τύποι.

Ο μαθηματικός Λέοναρντ Όιλερ είναι από τους πιο σημαντικούς μαθηματικούς του 18ου αιώνα. Η σταθερά του Euler, ο αριθμός του Euler (το γνωστό e) για τον προσδιορισμό της βάσης των φυσικών λογαρίθμων, οι μεταβλητές, η γραμμή και η εξίσωση του Euler είναι κάποιες

από τις σημαντικές συνεισφορές του στην επιστήμη.

Γεννήθηκε στη Βασιλεία στις 15 Απριλίου 1707. Σπούδασε γεωμετρία στο πανεπιστήμιο της Βασιλείας. Σε ηλικία 20 ετών πήγε στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας, όπου εργάστηκε για την οργάνωση της Ακαδημίας Επιστημών, έπειτα από πρόσκληση της αυτοκράτειρας Αικατερίνης Α΄.

Διορίστηκε καθηγητής της Φυσικής Φιλοσοφίας στο πανεπιστήμιο της Αγίας Πετρούπολης. Το 1744 τον προσκάλεσε ο Φρειδερίκος Β΄ της Πρωσίας στο Βερολίνο, για να αναλάβει διευθυντής του τμήματος των μαθηματικών της εκεί Ακαδημίας.
Ο Όιλερ, έμεινε γνωστός στην ιστορία για τις λύσεις που έδωσε σε μεγάλα μαθηματικά προβλήματα, (όπως Το πρόβλημα των γεφυρών του Κένιγκσμπεργκ και το πρόβλημα των 36 αξιωματικών) καθώς και για τις συζητήσεις του με άλλους διανοούμενους της εποχής, Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι όταν κατά την παραμονή του στη Ρωσία, του ζητήθηκε από την Τσαρίνα Μεγάλη Αικατερίνη να σταματήσει την αθυροστομία του Ντιντερό. Ο Όιλερ λοιπόν, λέγεται ότι είπε στο Γάλλο άθεο φιλόσοφο «Κύριε, ( α + β ) / ν = χ, άρα ο Θεός υπάρχει. Απαντήστε!» και ο Ντιντερό αποχώρησε ηττημένος.
Ο Ελβετός μαθηματικός και φυσικός στα τελευταία 17 χρόνια της ζωής του ήταν σχεδόν τυφλός- αλλά η παραγωγικότητα του αυξήθηκε ακόμα περισσότερο χάρη στην εκπληκτική του μνήμη.

Το διάσημο θεώρημα του, eiπ + 1 = 0, όπου e η μαθηματική σταθερά γνωστή και ως αριθμός Euler και i η τετραγωνική ρίζα του μείον ένα θεωρείται ένα από τα πιο όμορφα στα μαθηματικά. Ενώ είναι αυτός που καθιέρωσε το σύμβολο f(x) για τις συναρτήσεις.

Για τους φαν- είναι και ο πατέρας του sudokou.
Πέθανε στις 18 Σεπτεμβρίου 1783.

-

Madata

Keywords
Τυχαία Θέματα