Γλιτώνουν τα ισόβια όσοι επιστρέψουν τα χρήματα

23:44 3/4/2013 - Πηγή: TNSite
Ευνοϊκή ρύθμιση για καταχραστές του Δημοσίου έφερε ο υπουργός Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης, σύμφωνα με την οποία όσοι επιστρέψουν το σύνολο των χρημάτων που καταχράστηκαν θα απαλλάσσονται από τα ισόβια. Με άλλη διάταξη παραγράφεται το αξιόποινο και παύει η δίωξη όσων έχουν διαπράξει μέχρι τώρα αδικήματα που τιμωρούνται μέχρι ένα έτος.

Ειδικότερα, σύμφωνα με διάταξη του επίμαχου νομοσχεδίου, ο κατηγορούμενος για κατάχρηση σε βάρος του Δημοσίου, των Ν.Π.Δ.Δ. και των Ο.Τ.Α απαλλάσσεται από την ποινή ισόβιας κάθειρξης εφόσον συμφωνήσει να “ικανοποιήσει πλήρως το ελληνικό Δημόσιο και τα λοιπά Νομικά

Πρόσωπα” (δηλαδή να επιστρέψει όλα τα χρήματα που του έχουν καταλογιστεί ότι καταχράστηκε):

α) Μέχρι την απολογία του ενώπιον του ανακριτή, επιβάλλεται στον κηρυχθέντα ένοχο ποινή φυλάκισης τουλάχιστον δύο ετών,

β) Μέχρι την έναρξη της αποδεικτικής διαδικασίας στο πρωτοβάθμιο δικαστήριο, επιβάλλεται ποινή φυλάκισης τουλάχιστον τριών ετών και

γ) Μέχρι την έναρξη της αποδεικτικής διαδικασίας στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο, επιβάλλεται ποινή κάθειρξης έως δέκα ετών.

Σημειώνεται ότι η ρύθμιση αυτή δεν ισχύει για τα αδικήματα της απιστίας, της υπεξαίρεσης και της απάτης κατά του ελληνικού Δημοσίου.

Παύει η δίωξη για αδικήματα που προβλέπουν φυλάκιση ενός έτους

Παράλληλα, ο υπουργός Δικαιοσύνης υπογράμμισε ότι με άλλη διάταξη παραγράφεται το αξιόποινο και παύει η ποινική δίωξη όσων έχουν διαπράξει αδικήματα για τα οποία προβλέπεται φυλάκιση μέχρι ένα έτος.

Η ρύθμιση αυτή δεν καταλαμβάνει τις περιπτώσεις άρνησης καταβολής διατροφής, της άρνησης από πλευράς εργοδοτών καταβολής εργατικών απαιτήσεων εργαζομένων και τις παραβάσεις από συναλλαγές που αφορούν αγορές με πίστωση.

Σκοπός της ρύθμισης είναι να «ελαφρυνθούν» τα δικαστήρια από εκκρεμείς υποθέσεις πλημμεληματικού χαρακτήρα.

Πέλεκυς σε ΜΜΕ για λανθασμένα δημοσιεύματα

Τα ΜΜΕ θα υποχρεώνονται πλέον να δημοσιεύουν επανορθώσεις για λανθασμένα δημοσιεύματα ή δημοσιεύματα που θίγουν πολίτες. Σε περίπτωση που δεν το κάνουν προβλέπεται ότι ο θιγόμενος έχει τη δυνατότητα να ζητήσει από το Ειρηνοδικείο του τόπου έκδοσης της εφημερίδας, περιοδικού, κ.λπ. να διατάξει την υποχρεωτική δημοσίευση της επανόρθωσης και να επιβάλλει στα ΜΜΕ χρηματική ποινή έως 500 ευρώ ανά ημέρα καθυστέρησης δημοσίευσης της επανόρθωσης. Το Ειρηνοδικείο πρέπει να αποφανθεί επί του αιτήματος επανόρθωσης μέσα σε δύο 24ωρα.

Στο νομοσχέδιο προβλέπεται ότι το ύψος της χρηματικής ποινής για την ικανοποίηση ηθικής βλάβης αδικήματος που τελέστηκε «διά του Τύπου», μπορεί να είναι πλέον κατώτερη των 30.000 ευρώ που προβλέπει σήμερα η σχετική νομοθεσία.

Ύστερα από σχετική απόφαση του Αρείου Πάγου, που έκρινε αντίθετη στη συνταγματική αρχή της αναλογικότητας την ισχύουσα ρύθμιση που προβλέπει την υποχρεωτική επιβολή («πλαφόν») προστίμου 30.000 ευρώ στις περιπτώσεις ικανοποίησης για ηθική βλάβη, το υπουργείο Δικαιοσύνης προσαρμόζει τη νομοθεσία (Ν. 1178/1981 και 2243/1994). Κατόπιν αυτών το ύψος του προστίμου θα καθορίζεται πλέον ανάλογα με το βαθμό της παραβατικότητας του ΜΜΕ.

Keywords
Τυχαία Θέματα