Φάρμακο για τον διαβήτη μπορεί να δρα αντιγηραντικά

15:50 31/7/2013 - Πηγή: TNSite

Φάρμακο για τον διαβήτη μπορεί να δρα αντιγηραντικά

Ένα από τα παλαιότερα φάρμακα για τον διαβήτη μπορεί να έχει αντιγηραντικές ιδιότητες και να παρατείνει τη ζωή, σύμφωνα με μία νέα μελέτη σε ποντίκια.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι το φάρμακο, η μετφορμίνη, μιμείται τις επιδράσεις του δραστικού περιορισμού των θερμίδων - μίας μεθόδου που μελέτες σε ζώα έχουν δείξει ότι επίσης ευνοεί το υγιές γήρας.

Ωστόσο, το αν η μετφορμίνη

ασκεί την ίδια δράση στους ανθρώπους παραμένει ασαφές, επισημαίνουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση «Nature Communications».

Στη μελέτη τους, ο δρ Ραφέλ ντε Κάμπο, από το Εθνικό Ίδρυμα Γηράνσεως (NIA) των ΗΠΑ, και οι συνεργάτες του χορήγησαν δύο δόσεις μετφορμίνης σε μεσήλικα αρσενικά ποντίκια, διαπιστώνοντας ότι η χαμηλότερη επιβράδυνε την εμφάνιση σχετιζόμενων με το γήρας νοσημάτων και παρέτεινε τη ζωή τους κατά 5%.

Ωστόσο, η υψηλότερη δόση δρούσε αντίστροφα και μείωνε το προσδόκιμο επιβίωσης των ζώων.

Η μετφορμίνη χορηγείται για την αντιμετώπιση του τύπου 2 διαβήτη από τα τέλη της δεκαετίας του ’50 και σήμερα είναι μία από τις ευρύτερα χρησιμοποιούμενες θεραπείες για τη νόσο.

Αν και ο δρ ντε Κάμπο χαρακτήρισε τη δράση της χαμηλής δόσης του φαρμάκου ως ελπιδοφόρα, επισήμανε ότι πρέπει να γίνουν κλινικές μελέτες για να εξακριβωθεί αν ισχύει το ίδιο και στους ανθρώπους.

Πηγή : Web Only

TA NEA

Keywords
Τυχαία Θέματα