Ευρωπαϊκή εβδομάδα τοπικής δημοκρατίας στο Δήμο Διονύσου

19:35 10/10/2013 - Πηγή: TNSite
Ο Δήμος Διονύσου, αναγνωρίζοντας τη σημασία της δημοκρατικής διακυβέρνησης για τη ζωή των πολιτών του, θα συμμετέχει για πρώτη φορά στον εορτασμό της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Τοπικής Δημοκρατίας με μια σειρά από δράσεις που θα πραγματοποιηθούν στο διάστημα από 13-19 Οκτωβρίου.

Η Ε.Ε.Τ.Δ. είναι ένας ευρωπαϊκός θεσμός, αφιερωμένος στην προώθηση της ιδέας της δημοκρατικής συμμετοχής των πολιτών σε τοπικό επίπεδο και την ενδυνάμωση της τοπικής Δημοκρατίας. Ξεκίνησε για πρώτη φορά το 2007, με πρωτοβουλία του Κογκρέσου Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Τοπικής και Περιφερειακής

Δημοκρατίας, του Συμβουλίου της Ευρώπης. Υλοποιείται μέσα από δράσεις και εκδηλώσεις, οι οποίες πραγματοποιούνται σε Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, την εβδομάδα που συμπεριλαμβάνει την 15η Οκτωβρίου, ημερομηνία ορόσημο για την υπογραφή του Ευρωπαϊκού Χάρτη Τοπικής Αυτονομίας.

Η ύπαρξη ανοιχτών χώρων αποτύπωσης των αναγκών και ανάδυσης των διαφορετικών οπτικών είναι συστατικό στοιχείο μιας υγιούς πλουραλιστικής δημοκρατίας. Ευθύνη των Τοπικών Αρχών είναι η καλλιέργεια της τοπικής δημοκρατίας, μέσα από την ενίσχυση της διαφάνειας των τοπικών διαδικασιών λήψεως αποφάσεων και την αξιοποίηση ευκαιριών και εργαλείων που διευκολύνουν την ενεργό συμμετοχή των πολιτών στα κοινά. Η Τοπική Δημοκρατία είναι η βάση επί της οποίας δομείται η δημοκρατία σε όλα τα ανώτερα διοικητικά επίπεδα.

Το Κογκρέσο Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης τιμά στην 7η ΕΕΤΔ, την ιδιότητα του ενεργού πολίτη. Οι συμμετέχοντες φορείς, καλούνται να αναπτύξουν δράσεις που προωθούν την επίγνωση των προσωπικών ευθυνών και δικαιωμάτων που απορρέουν στο πλαίσιο μιας δημοκρατικής κοινωνίας. Στην ανακοίνωση του δήμου Διονύσου αναφέρεται το πρόγραμμα των δράσεων που θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής εβδομάδας τοπικής δημοκρατίας:

•Την Κυριακή 13 Οκτωβρίου θα έχουμε την ευκαιρία να διαμορφώσουμε από κοινού ένα συλλογικό όραμα για το Δήμο Διονύσου, συμμετέχοντας στο Ανοιχτό Φόρουμ Συζήτησης που θα διοργανωθεί με την καινοτόμο μέθοδο συζητήσεων Open Space, από τις 10:30 έως τις 18:00 στην αίθουσα εκδηλώσεων των πρώην εκπαιδευτηρίων Καργάκου. (Λ. Δροσιάς-Σταμάτας 25Α, Σταμάτα)

•Τη Δευτέρα 14 Οκτωβρίου και ώρα 10.00 π.μ. ο Δήμαρχος Διονύσου κ. Γιάννης Καλαφατέλης, θα φιλοξενηθεί για μια ώρα στο διαδικτυακό ραδιοφωνικό σταθμό http://www.gingeradio.gr, σε μια εκπομπή με θέμα το ρόλο των νέων στην ποιότητα της δημοκρατίας του τόπου και συνομιλητές του, μαθητές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου.

•Την Τρίτη 15 Οκτωβρίου το Κεντρικό Δημαρχείο Δήμου Διονύσου θα είναι ανοιχτό από τις 10:00 έως τη 13:00 για τους πολίτες που θέλουν να ενημερωθούν για τις δυνατότητες συμμετοχής τους στα δρώμενα του Δήμου και να γνωριστούν από κοντά με το Δήμαρχο. (Λ.Λ. Μαραθώνος 29 & Αθ. Διάκου 1, Αγ. Στέφανος)

•Την Τετάρτη 16 Οκτωβρίου, η ημέρα είναι αφιερωμένη στους ωφελούμενους των κοινωνικών δομών του Δήμου, οι οποίοι συζητούν για το ρόλο της κοινωνικής αλληλεγγύης κατά την περίοδο που διανύουμε, στο πλαίσιο της θεματικής δράσης «Είναι Ανάγκη», από τις 11:30 έως τις 14:30 στην αίθουσα πολιτιστικών εκδηλώσεων της Δ.Κ. Άνοιξης (Κανάρη 3).

•Την Πέμπτη 17 Οκτωβρίου, μαθητές της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης συλλέγουν «στοιχεία-θησαυρούς» από τον Αρχαιολογικό χώρο του βωμού του Διονύσου και χαρτογραφούν τις ιστορίες του τόπου με τη βοήθεια της τοπικής ΜΚΟ Πευκίτες.

•Το ΚΑΠΗ Κρυονερίου συμμετέχει στη Δράση «Παραμύθια απ’ τα παλιά», με επισκέψεις στα Νηπιαγωγεία της περιοχής.

•Την Παρασκευή 18 Οκτωβρίου σας περιμένουμε σε κύκλο συζήτησης με θέμα «Διερευνώντας την πολιτιστική ταυτότητα του Δήμου Διονύσου», στην Αίθουσα Πολιτιστικών Εκδηλώσεων της Δημοτικής Κοινότητας Άνοιξης στις 18:00, απώτερος σκοπός της οποίας είναι η δημιουργία Ομάδας Προφορικής Ιστορίας Δήμου Διονύσου (Κανάρη 3).

•Τελετή Λήξης: το Σαββάτο 19 Οκτωβρίου και ώρα 18:00, θα κλείσουμε την αυλαία των εκδηλώσεων στο Πνευματικό Κέντρο Κρυονερίου, παρουσιάζοντας τις εμπειρίες που μοιραστήκαμε με φόντο την παιδική έκθεση ζωγραφικής «Ζωγραφίζω τα όνειρά μου» (λεωφόρος Κρυονερίου 3).

NewsBeast

Keywords
Τυχαία Θέματα