Εσείς τι γνωρίζετε για την βιταμίνη D;

02:07 15/10/2013 - Πηγή: TNSite

H βιταμίνη D είναι η κοινή ονομασία για την οικογένεια 10 περίπου στερολών που βρίσκονται μόνο στα τρόφιμα ζωϊκής προέλευσης. Πόσο σημαντική είναι η πρόσληψή της για τον οργανισμό μας και ποιες οι επιπτώσεις όταν δεν την έχουμε σε επαρκή ποσότητα;

Ποιες είναι οι λειτουργίες της βιταμίνης D;

•Αυξάνει την απορρόφηση του ασβεστίου –η ανεπάρκεια της οδηγεί σε μεγάλες απώλειες ασβεστίου διαμέσου των κοπράνων.

•Διαδραματίζει ουσιαστικό ρόλο στην ισορροπία ασβεστίου – φωσφόρου.

•Βελτιώνει την απορρόφηση του φωσφόρου από το λεπτό έντερο αυξάνοντας την επαναρρόφηση του

από τα νεφρικά σωληνάρια.

•Είναι απαραίτητη στην αύξηση και στον εμπλουτισμό των οστών και των δοντιών -αδαμαντίνη και η οδοντίνη συντίθενται αποκλειστικά από φώσφορο και ασβέστιο.

Τι μπορεί να προκαλέσει η ανεπάρκεια της βιταμίνης D;

H ανεπάρκεια της μπορεί να προκαλέσει ραχίτιδα στα παιδιά, τετανία, μαλακά οστά και τέλος οστεοπόρωση. Ανεπάρκεια βιταμίνης D μπορεί να προκληθεί από μειωμένη έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία, ανεπαρκή πρόσληψη και τέλος διαταραχή απορρόφησής της από το έντερο.

Τι μπορεί να προκαλέσει η υπερβολική πρόσληψη βιταμίνης D;

Η υπερβολική πρόσληψη μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της όρεξης, αύξηση του αισθήματος της δίψας, ναυτία, έμετους, δυσκοιλιότητα, νευρικότητα, καταβολή, μειωμένη ανάπτυξη καθώς και μείωση του σωματικού βάρους. Σοβαρότερα συμπτώματα τοξικότητας αποτελούν η ανώμαλη εναπόθεση ασβεστίου στους μαλακούς ιστούς (καρδιά, αιμοφόρα αγγεία, πνεύμονες, ουροφόρα σωληνάρια). Εάν η χορήγηση υπερβολικής ποσότητας βιταμίνης D συνεχιστεί, μπορεί να παρατηρηθεί καθολική ασβέστωση των μαλακών ιστών, η οποία ενδέχεται να οδηγήσει ακόμη και στον θάνατο.

Σε ποιες τροφές βρίσκουμε τη βιταμίνη D;

H βιταμίνη D βρίσκεται στα ψάρια, στο συκώτι, κστον ρόκο του αυγού, στο εμπλουτισμένο γάλα και στα τυριά.

ygeianews

Keywords
Τυχαία Θέματα