Έργα του ελληνοαμερικανού Τόμας Τσάιμς για πρώτη φορά στην Ελλάδα

19:11 1/10/2013 - Πηγή: TNSite

Την έκθεση «Εν λευκώ» του Τόμας Τσάιμς, του ελληνοαμερικανού καλλιτέχνη πρώτης γενιάς, παρουσιάζει το Μουσείο Μπενάκη, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Ιωάννου Φ. Κωστoπούλου και τη Locks Gallery (Philadelphia, US), στο κτίριο της οδού Πειραιώς από τις 3 Οκτωβρίου μέχρι και τις 17 Νοεμβρίου.

Ζωγράφος με ιδιαίτερο στίγμα και γραφή, θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους καλλιτέχνες της γενιάς του στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ. Για τον λόγο αυτό το έγκριτο Philadelphia

Museum of Art τον τίμησε το 2007 με μια μεγάλη αναδρομική, στην υλοποίηση της οποίας συνέβαλε και το Ίδρυμα Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου.

Αν και ο καλλιτέχνης ξεκίνησε ως συνεχιστής της γνωστής σχολής «παραστατικών ζωγράφων της πόλης», η φήμη και η αναγνώρισή του οφείλεται κυρίως στην αναφορά του στη διανόηση και τα κινήματα του τέλους του 19ου και των αρχών του 20ου αιώνα. Ειδικότερα η φιγούρα του Alfred Jarry, που ενσάρκωνε το μύθο του «καταραμένου» και σημάδεψε την αλλαγή του 20ου αιώνα, έγινε κατά μια έννοια η δεύτερη φύση του καλλιτέχνη.
Από το 1980 ξεκίνησε τη σπουδαιότερη, για τους περισσότερους, σειρά έργων του, τη σειρά των «λευκών έργων». Αυτή η σειρά βασίζεται στη χρήση κατ’ αποκλειστικότητα του λευκού και του μαύρου χρώματος, σπανίως αναμεμειγμένων με άλλα, ο επιμελής συνδυασμός των οποίων καταλήγει σε συνθέσεις σχεδόν μονοχρωματικές, σχεδόν «αχειροποίητα» ίχνη που αναπαριστούν συνήθως φιγούρες ή τοπία. Μικρότερα έργα της ίδιας σειράς πραγματεύονται οντολογικά προβλήματα, άλλοτε εύγλωττα, με τη χρήση αποσπασμάτων από τους προσωκρατικούς φιλοσόφους, και άλλοτε ερμητικά μέσα από ελλειπτικά σχήματα.
Η ατομική αυτή έκθεση παρουσιάζει για πρώτη φορά στο ελληνικό κοινό έναν μεγάλο ζωγράφο, υλοποιώντας κατ’ αυτόν τον τρόπο την επιθυμία του να εκθέσει στη χώρα καταγωγής του.

Την έκθεση επιμελείται η διεθύντρια του Ιδρύματος Κωστοπούλου, Κατερίνα Κοσκινά.

Keywords
Τυχαία Θέματα