Επτά αξιοθέατα προσβάσιμα μόνο απ' το νερό

16:26 11/3/2013 - Πηγή: TNSite
1. Κιζί

Πηγή: Lori / Legion Media

Πρόκειται μάλλον για το γνωστότερο μνημείο ρωσικής ξύλινης αρχιτεκτονικής. Προστατεύεται από τη UNESCO, και βρίσκεται στο νησί της λίμνης Ονέζσκογιε. Μία από τις εκκλησίες – ο ναός της Μεταμόρφωσης – κτίστηκε στις αρχές του 18ου αιώνα, για να τιμήσει τη νίκη κατά των Σουηδών. Κατά την οικοδόμησή της, δεν χρησιμοποιήθηκε ούτε ένα καρφί και, σύμφωνα με την παράδοση, με τη χρήση ενός μόνο τσεκουριού. Τριάντα χιλιάδες πλάκες από

αγριολεύκα επικαλύπτουν τους είκοσι δύο τρούλους.

Από το Μάιο μέχρι και τον Σεπτέμβριο, ιπτάμενα δελφίνια “Μετεόρ” αναχωρούν καθημερινά από το παραποτάμιο λιμάνι της πόλης Πετροζαβόντσκ για το νησί Κιζί. Διάρκεια διαδρομής 1 ώρα και 15 λεπτά. Τα εισιτήρια πωλούνται στο ταμείο του λιμανιού. Ομάδες προς ξενάγηση σχηματίζονται μετά την άφιξη στο νησί. Το κόστος του εισιτηρίου μετ' επιστροφής είναι 60 ευρώ, ενώ η ξενάγηση κοστίζει 8 ευρώ.

2. Βαλαάμ

Πηγή: Lori / Legion Media

Στο αρχιπέλαγος Βαλαάμ βρίσκεται ένας από τους ιερούς τόπους του ρωσικού Βορρά. Η Μονή Βαλαάμ. Συνήθως η επίσκεψή της απαιτεί μία μέρα, ενώ οι τουρίστες δεν γνωρίζουν ότι το αρχιπέλαγος προσφέρει και άλλα αξιοθέατα. Πρόκειται για σκήτες, το νησί Ομπορόνι (“Άμυνας”), όπου ήταν ανεπτυγμένος ένας κλάδος της ΓραμμήςΜάνερχαιμ, με το βεληνεκές των κανονιών να αγγίζει την Αγία Πετρούπολη, ακόμη και για παγανιστικά ιερά. Όμως μπορείτε να φτάσετε ως εκεί μόνο με βάρκα και θα πρέπει να κατασκηνώσετε. Και μόνον εφ' όσον προμηθευτείτε εισιτήριο από αδειοδοτημένο πρακτορείο της Καρελίας, της άπω βορειοδυτικής περιοχής της Ρωσίας. Οι βραχώδεις όχθες της λίμνης είναι ιδιαίτερα αγαπητές στους φωτογράφους. Ωστόσο μόνο ένας μήνας του χρόνου είναι πραγματικά θερμός, αλλά ακόμη και τότε ελάχιστοι είναι ικανοί να κολυμπήσουν στα νερά της λίμνης. Στα νησιά μπορείτε να συναντήσετε μοναχούς που τηρούν όρκο σιωπής.

Μπορείτε να φτάσετε στο Βαλαάμ με τουριστικό πλοιάριο από την Αγία Πετρούπολη. Προσφέρονται επισκέψεις κυμαινόμενης διάρκειας, αντίστοιχες με την κατηγορία ξενάγησης, με στάσεις σε άλλα νησιά ή χωρίς. Το μέσο κόστος ενός ταξιδιού ανέρχεται σε 200 ευρώ το άτομο.

3. Σολοβκί

Πηγή: Lori / Legion Media

Ένα άλλο, εξίσου γνωστό αρχιπέλαγος του ρωσικού Βορρά είναι το Σολοβέτσκι. Παλιότερα, υπήρχε εδώ μια Μονή με ευρεία φήμη και επιρροή, η οποία την εποχή του Στάλιν μετατράπηκε σ' ένα από τα πιο γνωστά στρατόπεδα συγκέντρωσης. Εκεί, χάθηκαν εκατοντάδες χιλιάδες κρατούμενοι. Σήμερα, το Σολοβκί λειτουργεί ως υπαίθριο μουσείο και είναι ανοιχτό σε τουριστικές επισκέψεις. Περιλαμβάνεται στον κατάλογο της Παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO. Η αλήθεια όμως είναι ότι η πρόσβαση εδώ δεν είναι εύκολη. Το κρουαζιερόπλοιο που βολεύει πιο πολύ για να φτάσει κανείς στο Σολοβκί πραγματοποιεί μόνο μερικά δρομολόγια προς τα νησιά κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής σεζόν.

Για να επισκεφτείτε το Σολοβκί, είναι προτιμότερο να κλείσετε μια ξενάγηση από την Αγία Πετρούπολη. Οι τέσσερις μέρες στα νησιά θα σας κοστίσουν 500 ευρώ το άτομο.

4. Δέλτα του Βόλγα

Πηγή: Lori / Legion Media

Στο δέλτα του κύριου ποταμού της Ρωσίας – του Βόλγα – βρίσκονται οι μεγαλύτερες στον κόσμο “βραγιές” λωτών. Η συνολική έκταση των χωραφιών με λωτούς είναι χιλιάδες στρέμματα (συμπεριλαμβανομένου του δέλτα του Βόλγα και των ακτών της Κασπίας θάλασσας). Η προέλευση των λωτών στο δέλτα του Βόλγα είναι άγνωστη. Σύμφωνα με μία από τις εκδοχές, οι λωτοί εμφανίστηκαν εδώ χάρη σε βουδιστές μοναχούς. Μια άλλη εκδοχή λέει ότι η κοιλάδα με τους λωτούς διαμορφώθηκε με τη συνδρομή των πουλιών που μετάφεραν τους σπόρους αυτού του φυτού στον Βόλγα.

Είναι καλύτερα να κλείσετε μια ξενάγηση στο δέλτα του Βόλγα από το Άστραχαν, η οποία θα συμπεριλαμβάνει τη μεταφορά, ένα γεύμα και τον ξεναγό. Μια ξενάγηση 8 ωρών θα κοστίσει 250 ευρώ το άτομο

5. Καλιάζιν

Πηγή: Lori / Legion Media

Εδώ βρίσκεται το πιο γνωστό νησιώτικο αξιοθέατο της μέσης Ρωσίας, ένα καμπαναριό που υψώνεται στη μέση μιας λιμνοδεξαμενής. Όταν κτίστηκε το γιγάντιο φράγμα του Ούγκλιτς και δημιουργήθηκε η τεχνητή λίμνη, το μεγαλύτερο μέρος της πόλης, η οποία βρίσκεται στις όχθες του Βόλγα, βυθίστηκε στο νερό. Όλα τα κτίρια σε αυτές τις περιοχές έπρεπε να κατεδαφιστούν. Η Μονή της Αγίας Τριάδος, ναοί και σπίτια ανατινάχτηκαν. Όμως λόγω κάποιου λάθους των υπευθύνων για την κατεδάφιση, το καμπαναριό του Αγίου Νικόλαου δεν πρόλαβε να γκρεμιστεί πριν ανέβουν τα νερά. Όταν το νερό κάλυψε την πόλη, αποφασίστηκε να μείνει το 70μετρο καμπαναριό στη θέση του, και να γίνει φάρος. Για να προστατευτούν τα τοιχώματα του κτιρίου, επιχώθηκε περιμετρικά.

Εάν βρεθήκατε στη Μόσχα, μπορείτε να πάρετε τον προαστιακό από τον σιδηροδρομικό σταθμό Σαβιόλοφσκι, μέχρι την στάση Σαβιόλοβο (ο χρόνος της διαδρομής είναι 2 ώρες και 20 λεπτά), και από 'κει να πάρετε το τρένο Σαβιόλοβο-Καλιάζιν (ο χρόνος της διαδρομής είναι 1 ώρα και 30 λεπτά). Η απλή μετάβαση θα σας κοστίσει περίπου 5 ευρώ. Μπορείτε μετά να φτάσετε στο καμπαναριό του Καλιάζιν με βάρκα, κανονίζοντας την τιμή επί τόπου.

6. Ολχόν

Πηγή: Lori / Legion Media

Παρά το γεγονός ότι αυτό το νησί είναι κυκλωμένο από τα νερά της μεγαλύτερης στον πλανήτη λίμνης με γλυκά νερά – της Βαϊκάλης – στο νησί δεν υπάρχει ούτε ρυάκι, αν και πρόκειται για το μοναδικό κατοικημένο νησί της λίμνης. “Ολχάν” σημαίνει “ξερός” στα μπουριατικά. Το νησί θεωρείται ιερό κέντρο του βόρειου κόσμου των σαμάνων. Εδώ βρίσκεται ένα από τα ιερά της Ασίας, ο βράχος Σαμάν. Πρόκειται όμως για ένα συμπλήρωμα σε τέτοια βασικά αξιοθέατα, όπως η Μικρά λίμνη που ξεχωρίζει το νησί από την στεριά. Και δεν χρειάζεται να είστε χειμερινός κολυμβητής για να κάνετε μπάνιο σ' αυτή τη λίμνη, γιατί το καλοκαίρι το νερό εδώ είναι πολύ θερμότερο από το νερό της Βαϊκάλης. Το ακρωτήρι Μπουρχάν είναι το καταφύγιο των σαμάνων. Για μια περίοδο, παρά το παράδοξο του γεγονότος, εδώ βρίσκονταν εικόνες του χριστιανικού Αγίου Νικόλαου.

Με απλό τρόπο φτάνει κανείς στο νησί Ολχόν από το Ιρκούτσκ. Λεωφορεία με προορισμό το χωριό Χουνζίρ (το κύριο χωριό του Ολχόν) αναχωρούν καθημερινά στις 7 το πρωί από τον σταθμό υπεραστικών λεωφορείων του Ιρκούτσκ. Η τιμή ενός εισιτηρίου απλής μετάβασης είναι 8 ευρώ. Μαζί με τη μεταφορά στο νησί, η διάρκεια του ταξιδιού είναι 3,5 ώρες.

7. Νησί Κίι

Πηγή: Lori / Legion Media

Αυτό το μικρό βραχώδες νησί (η έκτασή του είναι όλο κι όλο 1,5 τετραγωνικό χιλιόμετρο) ιδρύθηκε το 1656 η Μονή Τίμιου Σταυρού στην Ονέγκα. Ο ιδρυτής του ήταν ο κατοπινός Πατριάρχης Νίκων. Σύμφωνα με την παράδοση, ναυάγησε και σώθηκε ως εκ θαύματος σ' αυτό το νησί. Ως ένδειξη ευγνωμοσύνης ανέγειρε το μοναστήρι. Σήμερα η μονή δε λειτουργεί, διατηρήθηκαν όμως όλα τα κτίρια, αν και χρήζουν αποκατάστασης. Παρεμπιπτόντως, στο νησί διεξάγεται κάθε χρόνο το διεθνές φεστιβάλ τζαζ “Ζεστοί ήχοι του Βορρά”.

Μπορείτε να φτάσετε εδώ με ταχύπλοο από την πόλη Ονέγκα (15 χλμ, με το εισιτήριο να κοστίζει 10 ευρώ ανά κατεύθυνση) και μόνο όταν η στάθμη των νερών είναι ψηλά. Το νησί μοιράζεται στα δυο από ένα στενό ισθμό, και μπορείτε να περάσετε από τη μία πλευρά στην άλλη μόνο κατά την ώρα της άμπωτης, περπατώντας στον πυθμένα.

Keywords
Τυχαία Θέματα