Επινόησαν τεστ για τη διάγνωση των ιώσεων του αναπνευστικού

22:43 22/9/2013 - Πηγή: TNSite

Επινόησαν τεστ για τη διάγνωση των ιώσεων του αναπνευστικού

Ένα τεστ που μπορεί να ξεχωρίσει τις λοιμώξεις του αναπνευστικού που οφείλονται σε ιούς από εκείνες που οφείλονται σε βακτήρια, επινόησαν αμερικανοί επιστήμονες.

Το τεστ ανιχνεύει τις χαρακτηριστικές αντιδράσεις του ανοσοποιητικού συστήματος στις επιθέσεις των ιών.

«Οι αντιδράσεις του ανοσοποιητικού στις επιθέσεις

των ιών είναι εντελώς διαφορετικές από εκείνες που έχει όταν του επιτίθεται ένα βακτήριο ή άλλος παθογόνος μικροοργανισμός», δήλωσε ο δρ Τζόφρυ Τζίνσμπεργκ, ερευνητής στο Ίδρυμα Γενωμικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Duke, στη Βόρειο Καρολίνα.

Εάν το τεστ, που περιγράφεται στο τεύχος της 18ης Σεπτεμβρίου της επιθεώρησης «Science Translational Medicine», αρχίσει να χρησιμοποιείται ευρέως, θα μπορέσει να περιορίσει την κατάχρηση αντιβιοτικών.

Όταν ένας άνθρωπος έχει συμπτώματα από το αναπνευστικό (λ.χ. βήχα, πυρετό,μπούκωμα) ο γιατρός πρέπει να αξιολογήσει την ένταση και την διάρκειά τους για να εκτιμήσει αν οφείλονται σε ιό ή βακτήριο, διότι δεν υπάρχει κάποιο τεστ που να δίνει την οριστική απάντηση.

Παρότι, δε, τα συμπτώματα συνήθως οφείλονται σε ιούς, οι περισσότεροι ασθενείς θέλουν οπωσδήποτε να πάρουν αντιβιοτικό, διότι πιστεύουν ότι έτσι θα αναρρώσουν ταχύτερα και θα αποφύγουν τις επιπλοκές.

Σε πολλές περιπτώσεις, μάλιστα, παίρνουν μόνοι τους αντιβιοτικά, παρότι ο γιατρός έχει συστήσει το αντίθετο.

Τα αντιβιοτικά, όμως, σκοτώνουν βακτήρια και όχι ιούς - συνεπώς η λήψη τους για μία ιογενή λοίμωξη, όχι μόνον είναι παντελώς άχρηστη, αλλά και επικίνδυνη, διότι οδηγεί στην δημιουργία ανθεκτικών βακτηρίων, τα οποία ήδη κοστίζουν κάθε χρόνο εκατοντάδες χιλιάδες ζωές στη Δύση.

Το ιδανικό θα ήταν να υπάρχει ένα απλό και εύκολο τεστ, που θα γινόταν επιτόπου από τους γιατρούς για να ξέρουν αμέσως εάν είναι βακτήριο ή ιός, ούτως ώστε να αποφασίζουν με βεβαιότητα αν πρέπει να δώσουν αντιβιοτικό ή όχι.

Αυτός είναι και ο στόχος της έρευνας του Duke, η οποία πραγματοποιήθηκε σε δύο φάσεις.

Στην πρώτη φάση, ο δρ Τζίνσμπεργκ και οι συνεργάτες του μόλυναν 17 υγιείς εθελοντές με ιό γρίπης και εξέτασαν το αίμα τους, αναζητώντας το RNAτου ανοσοποιητικού που κυκλοφορούσε σε αυτό.

Το RNA είναι η χημική «κόπια» του DNA των γονιδίων που είναι ενεργά.

Οι ερευνητές αναζήτησαν στη συνέχεια αυτές τις «κόπιες» στο αίμα 102 άλλων εθελοντών, οι οποίοι είτε ήσαν υγιείς είτε έπασχαν από βακτηριακή ή ιογενή λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι ιογενείς λοιμώξεις ενεργοποιούν διαφορετικά γονίδια απ’ ό,τι οι βακτηριακές, καθώς και ότι το τεστ είχε ακρίβεια 90% στην ανίχνευση των ιογενών λοιμώξεων.

Αν και το συγκεκριμένο τεστ δεν ανιχνεύει τις βακτηριακές λοιμώξεις, οι ερευνητές του Duke προσπαθούν τώρα να επινοήσουν ένα αντίστοιχο και γι’ αυτές, ενώ ταυτοχρόνως ετοιμάζουν μεγαλύτερες μελέτες με το τεστ για τους ιούς.

Πηγή : Web Only

Τα Νέα

Keywords
Τυχαία Θέματα