Επιχειρηματίας διαθέτει το ιδιωτικό του αεροπλάνο για να μεταφέρει τον Σνόουντεν στην Ισλανδία

15:36 21/6/2013 - Πηγή: TNSite

"Έχουμε προετοιμάσει τα πάντα και τώρα απλά πρέπει να περιμένουμε για το πράσινο φως από το ισλανδικό υπουργείο Εσωτερικών", δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ο Ολαφούρ Βιγκνίρ Σιγκουρβινσόν, διευθυντής της DataCell, μίας εταιρείας που χρηματοδοτούσε τον WikiLeaks.

"Ένα ιδιωτικό αεροσκάφος βρίσκεται στην Κίνα και θα μπορούσαμε να μεταφέρουμε τον Σνόουντεν αύριο, αν λάβουμε θετική απάντηση από το υπουργείο Εσωτερικών. Πρέπει να λάβουμε την επιβεβαίωση

(ότι θα του χορηγηθεί) πολιτικό άσυλο και το ότι δεν θα εκδοθεί στις ΗΠΑ. Θα θέλαμε πολύ να λάβει και την υπηκοότητα", πρόσθεσε ο ίδιος.

Νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, ο εκπρόσωπος του WikiLeaks Κρίστιν Χράφνσον είπε ότι τον πλησίασε κάποιος μεσάζων εκ μέρους του Σνόουντεν ζητώντας πολιτικό άσυλο από την Ισλανδία.

Η ισλανδική κυβέρνηση, η οποία δεν θέλησε να απαντήσει αν θα παραχωρήσει πολιτικό άσυλο στον Σνόουντεν, επιβεβαίωσε ότι έχει λάβει σχετικό αίτημα από τον Χράφνσον.

Η Μπριγκίτα Γιονσντοτίρ, βουλευτής του Κόμματος των Πειρατών στην Ισλανδία, το οποίο διεξάγει εκστρατεία για την ελευθερία στο Διαδίκτυο, δήλωσε ότι ο μόνος τρόπος που θα μπορούσε να ταξιδέψει ο Σνόουντεν στην Ισλανδία θα ήταν να έχει την ισλανδική υπηκοότητα.

Ο ίδιος ο πρώην κατάσκοπος, πάντως, έχει αναφέρει την Ισλανδία ως πιθανό καταφύγιο.

Η Ισλανδία έχει την φήμη της χώρας που προωθεί την ελευθερία στο Ίντερνετ, αλλά ο Σνόουντεν έχει δηλώσει ότι δεν θα μετέβαινε εκεί αμέσως μετά τις ΗΠΑ γιατί φοβάται ότι η Ουάσινγκτον θα ασκήσει πιέσεις στη χώρα αυτή των 320.000 κατοίκων.

Ο WikiLeaks και η εταιρεία DataCell κέρδισαν φέτος δίκη στο Ανώτατο Δικαστήριο της Ισλανδίας κατά του παραρτήματος της MasterCard στη χώρα αυτή. Το δικαστήριο επικύρωσε απόφαση κατώτερου δικαστηρίου, σύμφωνα με την οποία η MasterCard τερμάτισε παράνομα το συμβόλαιό της με τον ιστότοπο. Έτσι ο ιστότοπος αντιμετώπισε πρόβλημα χρηματοδότησης καθώς δεν μπορούσε να δεχτεί πληρωμές μέσω πιστωτικών καρτών.

News247

Keywords
Τυχαία Θέματα