Εναρκτήρια σύσκεψη της συντονιστικής επιτροπής για την παράνομη μετανάστευση

23:36 11/10/2013 - Πηγή: TNSite
Στο συντονισμό της κρατικής μηχανής για την αρτιότερη αντιμετώπιση όλων των θεμάτων που σχετίζονται με την παράνομη μετανάστευση στοχεύει η λειτουργία της αρμόδιας συντονιστικής επιτροπής, που συνεδρίασε για πρώτη φορά στη Γενική Γραμματεία Συντονισμού της Κυβέρνησης.

Στη συντονιστική επιτροπή μετέχουν, σε επίπεδο Γενικού Γραμματέα, τα συναρμόδια υπουργεία και οι εμπλεκόμενοι κρατικοί φορείς.

Ανάλογες συντονιστικές επιτροπές θα συσταθούν για σειρά σημαντικών τομέων όπου απαιτείται διυπουργική συνεργασία, σύμφωνα και με το πρότυπο της γαλλικής δημόσιας διοίκησης, ενώ σε όλες τις επιτροπές

θα συμμετέχει και η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, που θα αναλάβει τον επικοινωνιακό συντονισμό.

Οι επιτροπές αυτές, που αποτελούν τομή για τη ελληνική δημόσια διοίκηση, θα αντιμετωπίσουν το χρόνιο πρόβλημα του συντονισμού δράσης μεταξύ υπουργείων και φορέων, ώστε να βελτιωθεί ο χρόνος ανταπόκρισης της κρατικής μηχανής και να προωθείται έγκαιρα η επίλυση ζητημάτων χωρίς περιττές καθυστερήσεις.

Στην εναρκτήρια σύσκεψη της συντονιστικής επιτροπής για την παράνομη μετανάστευση, που συγκάλεσε ο ΓΓ Συντονισμού Δημήτρης Βαρτζόπουλος, μετείχαν μεταξύ άλλων εκπρόσωποι των υπουργείων Ανάπτυξης, Δημόσιας Τάξης, Εξωτερικών, Εργασίας, Εσωτερικών, Ναυτιλίας, Οικονομικών, Υγείας και Εθνικής Άμυνας.

Έργο της επιτροπής, στη οποία θα προεδρεύει ο ΓΓ Πολιτικής Προστασίας Πάτροκλος Γεωργιάδης, είναι η χάραξη και υλοποίηση εθνικής στρατηγικής στο θέμα της παράνομης μετανάστευσης, αλλά και η αντιμετώπιση σχετικών ζητημάτων που απαιτούν συντονισμένες ενέργειες.

Στη σύσκεψη αποφασίσθηκε η σύσταση ομάδων εργασίας για την αντιμετώπιση επί μέρους θεμάτων, όπου υπουργεία και φορείς θα εκπροσωπούνται και από υπηρεσιακούς παράγοντες, ώστε να διασφαλίζεται η συνέχεια και διαχρονικότητα των δράσεων.

Στις ομάδες θα προεδρεύει ο εκπρόσωπος του επισπεύδοντος υπουργείου ανάλογα με το αντικείμενο, ενώ η ΓΓ Συντονισμού θα συντονίζει και επιβλέπει τις εργασίες, θα κάνει την απαραίτητη προεργασία και θα διασφαλίζει διαρκή επικοινωνία ανάμεσα στους συμμετέχοντες, όταν αυτό απαιτείται, ενώ θα δημιουργήσει και βάση δεδομένων όπου θα τηρείται αρχείο ζητημάτων και ενεργειών.

Εκτιμάται ότι η λειτουργία της συντονιστικής επιτροπής και των ομάδων εργασίας θα επιτρέψει να εξαλειφθούν προβλήματα συντονισμού που ανακύπτουν στη συνεργασία υπουργείων και φορέων που εμπλέκονται στα ζητήματα της παράνομης μετανάστευσης. Ιδιαίτερο βάρος θα δοθεί στα θέματα της πρώτης υποδοχής μεταναστών, φιλοξενίας, υγειονομικής περίθαλψης και επεξεργασίας των αιτήσεων για παροχή ασύλου, ώστε η Ελλάδα να διασφαλίσει την τήρηση των υποχρεώσεων που προκύπτουν από τις ευρωπαϊκές και διεθνείς συνθήκες.

NewsBeast

Keywords
Τυχαία Θέματα