Ένα κερί για τα θύματα του Τσέρνομπιλ

09:35 26/4/2013 - Πηγή: TNSite
Τελετή αφιερωμένη σε πυροσβέστες και εργάτες που έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια της βραδινής τους βάρδιας στον Πυρηνικό Σταθμό παραγωγής Ενέργειας, έγινε στην Ουκρανία.

Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε στο μνημείο, στο οποίο υπήρχαν οι φωτογραφίες των θυμάτων, για να προσευχηθεί και να ανάψει ένα κερί στη μνήμη των νεκρών.

Το πυρηνικό ατύχημα έγινε στις 26 Απριλίου του 1986, στον αντιδραστήρα Νο. 4 του Πυρηνικού Σταθμού Παραγωγής Ενέργειας του Τσερνόμπιλ της Σοβιετικής Ένωσης, ο οποίος σήμερα βρίσκεται σε ουκρανικό έδαφος.

Από το ατύχημα πέθαναν επιτόπου δυο από τους εργάτες του σταθμού. Μέσα σε τέσσερις μήνες από τη ραδιενέργεια και από εγκαύματα λόγω της θερμότητας, πέθαναν 28 πυροσβέστες που έσπευσαν στο χώρο του ατυχήματος και διαπιστώθηκαν 19 επιπλέον θάνατοι ως το 2004.

Τεράστιες ποσότητες ραδιενεργού υλικού σκορπίστηκαν στον αέρα, μέσω του οποίου μεταφέρθηκε στις γύρω περιοχές με ταχείς ρυθμούς.

Από το 1986 έως σήμερα έχουν χάσει τη ζωή τους περισσότεροι από 25.000 στρατιώτες και πολίτες από την Ουκρανία, τη Ρωσία, τη Λευκορωσία και άλλες δημοκρατίες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, οι οποίοι εστάλησαν στις εργασίες αποκατάστασης του σταθμού.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, περίπου 8,4 εκατομμύρια άνθρωποι στις τρεις αυτές χώρες έχουν εκτεθεί στη ραδιενέργεια, από την οποία έχει μολυνθεί έκταση 150.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων ενώ πολλές χιλιάδες άνθρωποι εγκατέλειψαν τις εστίες τους.

NewsBeast

Keywords
Τυχαία Θέματα