Έκτακτη φορολόγηση καταθέσεων (και) στην Ισπανία!

02:07 23/3/2013 - Πηγή: TNSite


Του Πάρι Κουρτζίδη

Ανεξέλεγκτες διαστάσεις λαμβάνουν οι εξελίξεις στον τραπεζικό σύστημα των χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου, καθώς όπως όλα δείχνουν ανοίγει ο “ασκός του Αιόλου”!

Σε επιβολή φόρου επί των καταθέσεων προχωρά και η Ισπανία, δημιουργώντας ένα επίφοβο κλίμα στην ΕΕ ότι τα χρήματα των καταθέσεων των πολιτών είναι ανυπεράσπιστα στις «ληστρικές» επιθέσεις των κυβερνήσεων. Σύμφωνα με τον υπουργό επί του προϋπολογισμού Cristobal Montoro ο φόρος που θα επιβληθεί θα είναι της τάξης του 0,2% όπου μέσω αυτού εκτιμάται ότι θα συγκεντρωθούν

περί τα 3 δισ. ευρώ.

Βέβαια, ο Ισπανός υπουργός έσπευσε να διευκρινίσει ότι ο φόρος αυτός δεν έχει καμία σχέση με αυτό που συμβαίνει στην Κύπρο, αλλά ποιος θα μπορούσε να τον πιστέψει ιδιαίτερα, αυτές τις ώρες όπου η ευρωζώνη πλήττεται καίρια από την κρίση.

Τέτοιες ενέργειες δημιουργούν αίσθημα ανασφάλειας στους καταθέτες των ευρωπαϊκών τραπεζών θέτοντας σε κίνδυνο όλο το ευρωοικονομικό οικοδόμημα. Ακριβώς ισχυρίζεται ο Jaime Becerril, αναλυτής της JP Morgan, ο οποίος πιστεύει ότι ο συγκεκριμένος φόρος είναι μια «επικίνδυνη κίνηση η οποία επιλέγεται να γίνει σε μια άσχημη στιγμή».

Για τον ίδιο, αυτή η νέα φορολογία δεν είναι τόσο διαφορετική από την αντίστοιχη που επιλέγει για την Κύπρο, λέγοντας πως έτσι η ισπανική κυβέρνηση ουσιαστικά τιμωρεί την αποταμίευση σε καιρούς λιτότητας. «Είναι άγνωστο εάν θα υπάρξει κίνδυνος από εκροές κεφαλαίων, αν και η ακριβής φύση των καταθέσεων που επηρεάζονται από αυτό το φόρο είναι ακόμα αβέβαιη. Αλλά η “αβεβαιότητα” δεν είναι ποτέ καλός φίλος της οικονομικής σταθερότητας» σημείωσε ο ίδιος.

La Tribune

paraskhnio

Ισπανία θέλει επίσης να επιβάλει φόρο στις τραπεζικές καταθέσεις

Μαδρίτη τράπεζες θα μπορούσε να αυξήσει το φόρο ύψους 0,2% επί του ποσού των καταθέσεων που κατέχουν. Η Ισπανία ισχυρίζεται ότι αυτό το νέο φόρο δεν έχει καμία σχέση με εκείνη της Κύπρος. Αλλά αυτό δεν είναι η γνώμη του καθενός ...

Η στιγμή είχε επιλεγεί σωστά; Την Τρίτη, ο Ισπανός υπουργός προϋπολογισμός Cristobal Montoro, η Γερουσία ανακοίνωσε την εισαγωγή ενός φόρου στις τραπεζικές καταθέσεις. Ενώ ο υπουργός έσπευσε να το βήμα και στο Τύπο απελευθέρωση σημείωσε ότι «ο φόρος αυτός δεν έχει καμία σχέση με αυτό που προβλέπεται στην Κύπρος. »

Μια διαφορετική φορολογική Κύπρος, σύμφωνα με την κυβέρνηση

Αυτός ο φόρος θα επηρεάσει άμεσα δεν συγκεντρώνουν από επενδυτές, αλλά θα πρέπει να επιβάλλονται στις τράπεζες. Είναι το τελευταίο που θα πρέπει να επιβληθούν σε όλες τις καταθέσεις τους. Στη θεωρία, επομένως, οι πελάτες δεν θα επηρεαστούν. Επιπλέον, ο φόρος που επιβάλλεται σε εθνικό επίπεδο αντικαθιστά ένα άλλο φόρο που εφαρμόστηκε σε τρεις περιοχές (Κανάρια Νησιά, την Ανδαλουσία και την Εστρεμαδούρα), το οποίο διεγράφη μετά από αίτημα των Βρυξελλών τον Δεκέμβριο. Η Ευρωπαϊκή Ένωση πιστεύει ότι αυτές οι περιφερειακές φόρους παρενέβαινε με «τραπεζική εντολή" μέσα στο βασίλειο. Ο νέος φόρος, που θα μπορούσε να δημιουργήσει € 3 δισεκατομμύρια ετησίως, θα αντισταθμίσει "ακριβώς" την απώλεια εσόδων από αυτές τις περιοχές. Τέλος, ο φόρος αυτός θα πρέπει να είναι πολύ μέτρια, "Δεν θα είναι πολύ μεγαλύτερη από 0%», λέει με μια αίσθηση του τύπου Cristobal Montoro. Προτείνει, στην πραγματικότητα, το ποσοστό του 0,2%. Σε Κύπρος, θέλαμε να καταθέτες φόρου 6,75% μέχρι € 100.000 και 9,9% στη συνέχεια.

Έτσι, σαν ένα φόρο, σύμφωνα με κάποιες ... .

Το εντυπωσιακό δεν είναι μόνο άμεσα τους επενδυτές, ο φόρος αυτός δεν θα πρέπει να δημιουργήσει πανικό. Στην Ευρώπη, είναι, πράγματι, παρέμεινε απαρατήρητο στη μέση της διαφοράς Κύπρος. Αλλά το γεγονός παραμένει: Jaime Becerril, αναλυτής της JP Morgan, πιστεύει ότι ο φόρος είναι "επικίνδυνη" και καταλήγει "σε μια άσχημη στιγμή. «Για τον ίδιο, αυτή η νέα φορολογική" δεν είναι τόσο διαφορετικό από το φόρο κυπριακή ότι η ισπανική κυβέρνηση λέει ότι τιμωρεί εξοικονόμηση σε καιρούς λιτότητας. "Θα υπάρξει κίνδυνος εκροές κεφαλαίων, αν και η ακριβής φύση των καταθέσεων που επηρεάζονται από αυτό το φόρο είναι ακόμα αβέβαιη.Επιπλέον, η JP Morgan, η "αβεβαιότητα" δεν είναι ποτέ «καλωσόρισμα» και θα μπορούσε να "επιταχύνει τις αποσύρσεις. »

Δεν τρέχει τράπεζα, αλλά μια αποδυνάμωση του τραπεζικού συστήματος

Βέβαια, ο αναλυτής δεν αναμένει ένα «τραπεζικού πανικού» στην Ισπανία. Όμως, μια σύγκριση με την περίπτωση το 1992, όταν η ιταλική κυβέρνηση είχε χτυπήσει Dini καταθέσεις αμοιβή του 0,6%, παρέχει συνεχή αναλήψεις από νοικοκυριά τα χρήματά τους σε τραπεζικούς λογαριασμούς στην Ισπανία. Ωστόσο, γνωρίζουμε την ευαισθησία του ισπανικού τραπεζικού συστήματος. JP Morgan εκτιμά ότι, για ορισμένους φορείς, ο νέος φόρος θα χρεώνεται μέχρι 13% (στην περίπτωση της Sabadell) το λειτουργικό κέρδος των τραπεζών. Αν η υποχώρηση των καταθέσεων και των κερδών πέφτουν, οι ισπανικές τράπεζες μπορεί να έχουν ακόμα ημικρανίες. Και το κράτος δεν μπορεί να έχει περισσότερες ευκαιρίες για να βοηθήσει πριν από την ίδρυση της τράπεζας ένωσης. Απομένει ότι ο φόρος θα μπορούσε να θεωρηθεί ως απόδειξη ότι η υπόθεση Κύπρος δεν είναι τόσο "ειδικός" ότι οι Ευρωπαίοι λένε ...

Google translate απο latribune.fr

Keywords
Τυχαία Θέματα