Εκατομμύρια λάθη κάθε χρόνο σε νοσηλευόμενους ασθενείς

15:50 20/9/2013 - Πηγή: TNSite

Εκατομμύρια λάθη κάθε χρόνο σε νοσηλευόμενους ασθενείς

Περισσότερα από 43 εκατομμύρια ασθενείς σε όλο τον κόσμο υφίστανται ετησίως βλάβες από την πλημμελή φροντίδα και τα λάθη στα νοσοκομεία, σύμφωνα με νέα μελέτη του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ.

Οι βλάβες αυτές έχουν ως συνέπεια να χάνονται σχεδόν 23 εκατομμύρια «χρόνια υγιούς διαβίωσης» (σ.σ. είναι ένας όρος που περιγράφει τα χρόνια ζωής δίχως προβλήματα υγείας ή αναπηρίας), με τον πρόωρο θάνατο και τις αναπηρίες να ευθύνονται για

το σχεδόν 80% αυτών των χαμένων ετών.

Η νέα μελέτη αποτελεί «την πρώτη προσπάθεια να υπολογιστούν σε παγκόσμιο επίπεδο οι επιπτώσεις της πλημμελούς φροντίδας και των ιατρικών λαθών», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Ασίς Τζα, καθηγητής Πολιτικής Υγείας στη Σχολή Δημοσίας Υγείας του Χάρβαρντ (HSPH).

«Ανακαλύψαμε ότι εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο τραυματίζονται, μένουν ανάπηροι ή πεθαίνουν εξαιτίας των ιατρικών σφαλμάτων», είπε.

Οι ερευνητές του Χάρβαρντ σε συνεργασία με ειδικούς από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ανέλυσαν στοιχεία από περισσότερες από 4.000 κλινικές μελέτες για τα ιατρικά λάθη, οι οποίες έχουν δημοσιευθεί από το 1976 έως και το 2011.

Οι ερευνητές εστίασαν την έρευνά τους σε επτά ανεπιθύμητες εκβάσεις της νοσηλείας στο νοσοκομείο: τις βλάβες εξαιτίας λανθασμένης φαρμακευτικής αγωγής, τις ουρολοιμώξεις λόγω ουροκαθετήρα, τις λοιμώξεις στο αίμα λόγω καθετήρα, την ενδονοσοκομειακή πνευμονία, τις φλεβικές θρομβώσεις, τις πτώσεις και τις πληγές κατάκλισης.

Όπως διαπίστωσαν, ανά 100 ασθενείς που εισάγονται για νοσηλεία στις προηγμένες χώρες καταγράφονται 14,2 ανεπιθύμητες εκβάσεις της νοσηλείας, ενώ στις αναπτυσσόμενες χώρες η αντίστοιχη αναλογία είναι 12,7 ανά 100 νοσηλευόμενους ασθενείς.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι κάθε χρόνο σχεδόν 17 εκατομμύρια ασθενείς στις προηγμένες χώρες πέφτουν θύματα πλημμελούς ιατρικής φροντίδας και ιατρικού λάθους, ενώ στις αναπτυσσόμενες ο αντίστοιχος αριθμός είναι 26 εκατομμύρια.

Η πιο συχνή ανεπιθύμητη έκβαση στις ανεπτυγμένες χώρες είναι οι βλάβες εξαιτίας λανθασμένης φαρμακευτικής αγωγής (η συχνότητά τους είναι 5 περιστατικά ανά 100 νοσηλευόμενους ασθενείς), ενώ στις ανεπτυγμένες είναι οι φλεβικές θρομβώσεις (συχνότητα 3%).

Με βάση τα νέα στοιχεία, οι ανεπιθύμητες εμβάσεις της νοσηλείας αναδεικνύονται στην 20η κυριότερη αιτία νοσηρότητας και θνησιμότητας σε όλο τον κόσμο, σημειώνουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση «BMJ Quality & Safety».

Προσθέτουν, ωστόσο, ότι επειδή στην μελέτη τους δεν συμπεριελήφθησαν πολλές άλλες ανεπιθύμητες εκβάσεις (όπως η χρήση μολυσμένων προϊόντων αίματος ή παράνομων φαρμάκων), ο αληθινός αριθμός των περιστατικών μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερος.

Πηγή : Web Only

Τα Νέα

Keywords
Τυχαία Θέματα