«Δυσανάλογη χρήση βίας από το στρατό στην Αίγυπτο»

20:08 10/7/2013 - Πηγή: TNSite
Η Διεθνής Αμνηστία κατήγγειλε σήμερα την καταστολή διαδήλωσης υποστηρικτών του αποπεμφθέντος ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι, το πρωί της Δευτέρας στην Αίγυπτο κατά την οποία 51 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, κατακρίνοντας τη «δυσανάλογη» χρήση βίας από τον στρατό.

Τα ξημερώματα της Δευτέρας τουλάχιστον 51 άνθρωποι σκοτώθηκαν στα βίαια επεισόδια που ξέσπασαν έξω από την έδρα της

Ρεπουμπλικανικής Φρουράς στο Κάιρο.

Στο ιδιαίτερα τεταμένο κλίμα που επικρατεί στη χώρα, οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι, από τους οποίους προέρχεται ο Μόρσι, δήλωσαν ότι στρατιώτες και αστυνομικοί είχαν ανοίξει πυρ χωρίς κανέναν λόγο εναντίον των διαδηλωτών και έκαναν λόγο για «σφαγή». Ο στρατός είπε ότι απάντησε σε επίθεση «ενόπλων τρομοκρατών».

«Ακόμη κι αν ορισμένοι διαδηλωτές μπόρεσαν να επιδείξουν βίαιη συμπεριφορά, η απάντηση του στρατού ήταν δυσανάλογη και σε αυτήν οφείλονται οι θάνατοι και οι τραυματισμοί μεταξύ των διαδηλωτών», δηλώνει σε ανακοίνωση της η μη κυβερνητική οργάνωση που εδρεύει στο Λονδίνο.

«Ακόμη κι αν ο στρατός βεβαιώνει ότι οι διαδηλωτές επιτέθηκαν πρώτοι και ότι κανένα παιδί ούτε γυναίκα δεν τραυματίστηκε, τα πρώτα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί δείχνουν μια πολύ διαφορετική εικόνα», επισήμανε η Χασίμπα Χατζ Σαχράουι, υπεύθυνη της Διεθνούς Αμνηστίας για την Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.

Επίσης «συλλέγονται τα στοιχεία για μια καταστροφή», αν ο στρατός δεν δώσει «αυστηρές οδηγίες στο θέμα της προσφυγής στη βία», προσθέτει η ΜΚΟ, η οποία δηλώνει ότι πραγματοποίησε έρευνες στα νεκροτομεία και τα νοσοκομεία του Καΐρου και της Αλεξάνδρειας.

«Πολλά θύματα επλήγησαν από σφαίρες στο κεφάλι και το πάνω μέρος του σώματος», σημειώνει.

Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, τα αιματηρά επεισόδια που σημειώθηκαν μετά την αποπομπή από τον στρατό του Μόρσι στις 3 Ιουλίου, ύστερα από μαζικές διαδηλώσεις της αντιπολίτευσης, έχουν προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 88 ανθρώπων και των τραυματισμό 1.500.

NewsBeast

Keywords
Τυχαία Θέματα