Δουλεύετε τη νύχτα; «Τρελαίνετε» τα γονίδια σας!

00:23 22/1/2014 - Πηγή: TNSite

Όσοι δουλεύουν νύχτα προκαλούν χάος στο σώμα τους, διαταράσσοντας τα γονίδιά τους. Όπως υποστηρίζουν Βρετανοί ερευνητές, η νυχτερινή εργασία βυθίζει το σώμα στο χάος αποσυντονίζοντας τα γονίδιά μας.

Συγκεκριμένα οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι ο ρυθμός των γονιδίων διαταράσσεται σοβαρά όταν το άτομο δεν κοιμάται τις ώρες που είναι προγραμματισμένο το βιολογικό του ρολόι.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας, οι ειδικοί μελέτησαν 22 εθελοντές, ηλικίας 22-29 ετών, τους οποίους υπέβαλαν σε παρατεταμένη «ημέρα» διάρκειας 28 ωρών, σε ελεγχόμενο εργαστηριακό περιβάλλον, όπου δεν υπήρχε ο φυσιολογικός

24ωρος κύκλος φωτός-σκοταδιού.

Όπως διαπιστώθηκε, το «ρολόι» των περισσότερων γονιδίων είχε απορρυθμιστεί, με συνέπεια τη διαταραχή πολλών αντίστοιχων βιολογικών λειτουργιών, που ελέγχονταν από αυτά τα γονίδια, καθώς ο εγκέφαλος, η καρδιά, οι νεφροί και άλλα ζωτικά όργανα αναγκάζονταν να λειτουργούν αποσυντονισμένα, με διαφορετικά εσωτερικά ρολόγια.

Μάλιστα οι επιστήμονες εξεπλάγησαν από την έκταση, την ταχύτητα και τη σοβαρότητα της ζημιάς στο μοριακό επίπεδο, η οποία, όπως προειδοποίησαν ρίχνει το σώμα «σε χάος», με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την υγεία σε βάθος χρόνου.

iatros4u

Keywords
Τυχαία Θέματα