Δημιούργησαν νεφρό από βλαστοκύτταρα

23:51 18/12/2013 - Πηγή: TNSite

Τον πρώτο ανθρώπινο τεχνητό νεφρό από βλαστοκύτταρα ανέπτυξαν επιστήμονες στην Αυστραλία και συγκεκριμένα από το Ινστιτούτο Μοριακής Βιοεπιστήμης του Πανεπιστημίου Κουίνσλαντ. Οι επιστήμονες προχώρησαν σ' αυτήν την καινοτομία έπειτα από πολλά χρόνια έρευνας και αφού κατάφεραν πρώτα να δημιουργήσουν ένα «οργανοειδές», δηλαδή έναν μικροσκοπικό νεφρό μήκους μερικών χιλιοστών, που όμως λειτουργούσε πλήρως.

Σύμφωνα με την επιστημονική έκθεση, η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Nature Cell Biology», είναι η πρώτη φορά που αναπτύσσεται ένα ανθρώπινο όργανο απευθείας από βλαστοκύτταρα, ενώ

οι επιστήμονες πιστεύουν ότι αυτή η καινοτομία θα τους βοηθήσει να μειώσουν στο μέλλον την ανάγκη για μοσχεύματα.

Οπως είπε στη βρετανική εφημερίδα «Daily Telegraph» ο επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας, καθηγητής Brandon Wainwright, η διαδικασία για την ανάπτυξη του νεφρού «έμοιαζε με μια επιστημονική προσέγγιση στη μαγειρική». Κι αυτό γιατί οι επιστήμονες εξέτασαν μεθοδικά ποια γονίδια ενεργοποιούνται και απενεργοποιούνται κατά την ανάπτυξη των νεφρών και στη συνέχεια μετέτρεψαν δερματικά κύτταρα σε εμβρυϊκά, τα οποία είχαν τη δυνατότητα να «οργανωθούν» από μόνα τους και να σχηματίσουν σύνθετες ανθρώπινες δομές.

«Οι ερευνητές πέρασαν πολλά χρόνια παρατηρώντας τι συμβαίνει κατά την ενεργοποίηση και την απενεργοποίηση των γονιδίων» είπε ο καθηγητής Wainwright στην «Daily Telegraph». «Ετσι διαπίστωσαν ότι μπορούσαν να “ωθήσουν” αυτά τα βλαστοκύτταρα σε μια διαδρομή κατά την οποία τα κύτταρα περνούν από διάφορα στάδια, μέχρι που μετατρέπονται σε νεφρικά κύτταρα και στο τέλος σχηματίζουν ένα μικρό τμήμα του νεφρού».

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι ύστερα από αυτήν την καινοτομία θα βελτιωθεί σημαντικά ο έλεγχος των νέων φαρμάκων που αναπτύσσονται για τους ασθενείς που πάσχουν από νεφρική νόσο και πως θα καταφέρουν να ανταποκριθούν στη ζήτηση που υπάρχει για μοσχεύματα. Κι αυτό γιατί τα όργανα θα αναπτύσσονται από τα κύτταρα των ίδιων των ασθενών, άρα ο οργανισμός τους θα τα δέχεται και οι πιθανότητες απόρριψης θα είναι μηδαμινές. Ωστόσο για να συμβούν όλα αυτά θα χρειαστεί να περάσουν τουλάχιστον δέκα χρόνια.

Espressonews.gr

Madata

Keywords
Τυχαία Θέματα