Δική τους Βουλή ζητούν οι Σέρβοι στο Βόρειο Κόσοβο

19:08 24/4/2013 - Πηγή: TNSite
Σέρβοι κάτοικοι του βορείου Κοσόβου στη διάρκεια συγκέντρωσης διαμαρτυρίας στην Κόσοβσκα Μιτρόβιτσα διεμήνυσαν ότι δεν αποδέχονται τη συμφωνία Βελιγραδίου - Πρίστινας που επιτεύχθηκε την περασμένη Παρασκευή στις Βρυξέλλες και διαδήλωσαν υπέρ της δημιουργίας δικής τους Βουλής.

Με κεντρικό σύνθημα «Ο βορράς του Κοσόβου παραμένει στη Σερβία», ζήτησαν οι πολίτες της ενιαίας Σερβίας να αποφανθούν σε δημοψήφισμα

για την συμφωνία που επιτεύχθηκε με τη διαμεσολάβησης της Ε.Ε. και τονίσαν ότι «είναι καιρός για την ίδρυση της Βουλής της Αυτόνομης Επαρχίας του Κοσόβου».

Ο αναπληρωτής διευθυντής του γραφείου της σερβικής κυβέρνησης για το Κόσοβο, Κρστιμιρ Πάντιτς δήλωσε ότι οι Σέρβοι του βορείου Κοσόβου έχουν μπροστά τους τρεις δρόμους να ακολουθήσουν - το δρόμο προς την Πρίστινα, το δρόμο προς το Βελιγράδι και έναν τρίτο «που οδηγεί προς την αβεβαιότητα, αλλά είναι ο μοναδικός δρόμος προς την ίδρυση Συνέλευσης της ένωσης σερβικών δήμων».

Ο τρίτος δρόμος προς την αβεβαιότητα ενέχει ρίσκο, αλλά είναι ο μοναδικός εφικτός, είπε ο κ. Πάντιτς.

Οι διαδηλωτές κρατούσαν σημαίες της Σερβίας και πανό με συνθήματα, όπως «Δεν θα υπάρξει παράδοση», «Όχι στους νόμους και στο Σύνταγμα του Κοσόβου», "Όχι στη συμφωνία των Βρυξελλών», «Δεν θέλουμε σφραγίδα του Κοσόβου».

Σε διακήρυξή τους αναφέρεται ότι η συμφωνία των Βρυξελλών είναι παράνομη και άκυρη και ότι «ο λαός που ζει στο Κόσοβο δεν θα επιτρέψει την εφαρμογή της, επειδή έτσι θα τεθεί υπό την εξουσία του ψευδούς κράτους του Κοσόβου».

Στη διάρκεια της διαδήλωσης, τα καταστήματα, τα καφέ και τα εστιατόρια της πόλης παρέμειναν κλειστά.

NewsBeast

Keywords
Τυχαία Θέματα