Διεθνής Τύπος: Φόβοι για κυβερνητική αστάθεια στην Ελλάδα

21:36 21/6/2013 - Πηγή: TNSite

Η κατάρρευση στις συνομιλίες την Πέμπτη, γράφει το Reuters, "ρίχνει τη χώρα σε νέα αναταραχή", βλέποντας την συγκυβέρνηση "σε σύγχυση" την ώρα που η ΔΗΜΑΡ συνεδριάζει για να καθορίσει την στάση της.

Το πρακτορείο στέκεται το πρωί της Παρασκευής στη συενδρίαση της ΔΗΜΑΡ, λέγοντας πως "ήδη έχουν βγει στην επιφάνεια ρήγματα μέσα στο

κόμμα", με βουλευτές να εκφράζουν αποκλίνουσες απόψεις.

Η αποχώρηση της Δημοκρατικής Αριστεράς και των 14 βουλευτών της από την κυβέρνηση αφήνει το Σαμαρά εξαρτημένο από τις 28 έδρες του ΠΑΣΟΚ με πλειοψηφία μόλις τριών εδρών στο κοινοβούλιο αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg. Ο Σαμαράς πρέπει να μπορέσει να πείσει την ευρωζώνη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ότι έχει την ευρεία στήριξη που απαιτείται για να περάσει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και τις περικοπές στον προϋπολογισμό που είναι προϋπόθεση για το πακέτο στήριξης.

Χωρίς τη Δημοκρατική Αριστερά, η συντηρητική παράταξη της Νέας Δημοκρατίας και οι Σοσιαλιστές ελέγχουν 153 έδρες στο κοινοβούλιο, αρκετές για να κυβερνήσουν, αλλά με οριακή πλειοψηφία. Βέβαιο πάντως είναι ότι ενισχύεται ο ρόλος του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση πιθανότατα με τον διορισμό αρκετών κομματικών στελεχών σε υπουργικές θέσεις – κλειδι μεταδίδει η Wall Street Journal.

Ο Αντώνης Σαμαράς δήλωσε σε διάγγελμά του ότι πιστεύει στην κυβέρνηση. "Θέλω να συνεχίσω όπως πριν, αλλά θα συνεχίσει να κινείται προς τα εμπρός. Η κυβέρνηση θα εκπληρώσει την τετραετή θητεία της", είπε και κάλεσε τη ΔΗΜΑΡ να στηρίξει την κυβέρνησή του, ακόμα και απέχοντας.

"Δεν έχει βρεθεί κοινό έδαφος", δήλωσε ο Φώτης Κουβέλης. "Η κατάσταση είναι δραματική", είπε ο Ευάγγελος Βενιζέλος. "Κανείς δεν θέλει εκλογές", τόνισε και επεκρινε τη στάση της Δημοκρατικής Αριστεράς.

Ο Σαμαράς προκάλεσε την τρέχουσα κρίση επειδή, δίχως διαβούλευση έκλεισε την ΕΡΤ. Η Δημοκρατική Αριστερά συνεχίζει να επιμένει ότι η ΕΡΤ πρέπει να παραμείνει σε πλήρη λειτουργία μετάδοσης μέχρι την μετάβαση στη νέα εποχή. Ειδάλλως, απείλησε ότι θα αποχωρήσει. "Αυτό είναι ένα ζήτημα δημοκρατίας" είπε αναφέρει το Γερμανικό περιοδικό Spiegel.

Η αστάθεια που υπονομεύει τον κυβερνητικό συνασπισμό στην Αθήνα συνιστά απειλή για τις δεσμεύσεις μεταρρυθμίσεων στη ζώνη του ευρώ, γράφει σήμερα η γαλλική εφημερίδα Les Echos για τα τεκταινόμενα στην Ελλάδα.

Οι τελευταίοι κλυδωνισμοί στην πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα αναζωπύρωσαν τις αμφιβολίες για το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που έχει υποσχεθεί η Αθήνα, επισημαίνει η εφημερίδα. Η κρίση που προκλήθηκε από το βίαιο λουκέτο στη δημόσια ραδιοτηλεόραση δημιούργησε βαριά σκιά στην ικανότητα της Ελλάδας να μειώσει το δημόσιο τομέα, την ώρα που και τα σχέδια ιδιωτικοποιήσεων δεν έχουν την αναμενόμενη πρόοδο, καταλήγει η εφημερίδα.

News247

Keywords
Τυχαία Θέματα