Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Νάουσας: καθιερώνει νέες εκδηλώσεις!

04:29 8/10/2013 - Πηγή: TNSite

Με εκπλήξεις, νέες προσθήκες στο πρόγραμμά του και διαγωνισμούς, γιορτάζει τα δέκα του χρόνια το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Νάουσας. Ο απολογισμός είναι εντυπωσιακός: Χίλιες εξακόσιες ταινίες από χίλιους πεντακόσιους δημιουργούς, από εβδομήντα χώρες, βρήκαν φιλόξενη στέγη στο φεστιβάλ την τελευταία δεκαετία.

Για πρώτη φορά εντάσσεται στη φετινή διοργάνωση τμήμα στερεοσκοπικών ταινιών (3D) μικρού μήκους. Επίσης, θα διοργανωθεί το τμήμα σπουδαστικών και νεανικών ταινιών SEE Talents – Student Films με την ιδιαίτερη

οπτική νέων σκηνοθετών από τη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Με βρίσκεις όμορφη;» Η εξωγήινη Σκάρλετ Γιόχανσον μιλάει!

Πιλοτικά τη φετινή χρονιά θα ξεκινήσει και η υλοποίηση της δράσης SEE Talents, που αποτελεί μια νέα δράση για τον κινηματογράφο που στοχεύει στην ενίσχυση της νεανικής κινηματογραφικής δραστηριότητας στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, μέσω συνεργασιών, εκπαιδευτικών προγραμμάτων και παραγωγής διεθνών συμπαραγωγών κινηματογραφικών έργων στην ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας.

Το πρωτοποριακό τμήμα ταινιών κινητών τηλεφώνων θα είναι για μια ακόμη χρονιά στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, καταδεικνύοντας τις δυνατότητες που μας προσφέρει η τεχνολογία για να αναδείξουμε τον δημιουργό που κρύβεται μέσα μας.

Βραβείο Σκηνοθεσίας Μιχάλη Κακογιάννη

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Νάουσας εγκαινιάζει την πολυεπίπεδη συνεργασία του με το Ίδρυμα Μιχάλη Κακογιάννη, πραγματοποιώντας ένα αφιέρωμα στον μεγάλο δημιουργό. Το αφιέρωμα περιλαμβάνει προβολή του Βυσσινόκηπου – της τελευταίας του ταινίας – καθώς και έκθεση φωτογραφίας για τη ζωή και το έργο του. Στο πλαίσιο του αφιερώματος το Βραβείο Καλύτερης Σκηνοθεσίας θα φέρει στο εξής το όνομα του Μιχάλη Κακογιάννη.

Εικαστικές εκδηλώσεις

Στον κεντρικό εκθεσιακό χώρο του Φεστιβάλ θα παρουσιασθεί η έκθεση θεατρικής φωτογραφίας της Μαρίας Σταυριανίδου με τίτλο «Αγάπη και Μίσος». Επίσης, θα παρουσιασθεί η έκθεση αρχειακού υλικού των προηγούμενων εκδηλώσεων του Φεστιβάλ με τίτλο «The myth of NIFF».

Επίσης, στον δεύτερο εκθεσιακό χώρο θα παρουσιασθεί η πρωτότυπη έκθεση φωτογραφίας του Νίκου Ράκα με τίτλο «COMMON PEOPLE (LIKE YOU)». O Δημήτρης Γκιαούρης «ζωντανεύει» τον αγαπημένο κινηματογραφικό ήρωα μικρών και μεγάλων Batman μέσα από ένα γλυπτό στον εξωτερικό χώρο της Αίθουσας 2.

Για λιλιπούτειους θεατές

Στο πλαίσιο της δράσης «Παιδί και Κινηματογράφος», θα πραγματοποιηθούν εκπαιδευτικές και ψυχαγωγικές εκδηλώσεις για τους μικρούς φίλους της εκδήλωσης. Θα προβληθούν επιλεγμένες 3D ταινίες. Ειδικότερα, θα προβληθούν οι ταινίες «TAD, ο χαμένος εξερευνητής» και «Τζακ ο κυνηγός γιγάντων». Το πρωί του Σαββάτου οι μικροί μας φίλοι με τους γονείς τους θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν τη μουσική θεατρική παράσταση «Νταντά εξ ουρανού» την οποία σκηνοθετεί και πρωταγωνιστεί η Ταμίλα Κουλίεβα.

Ακόμη, από τη φετινή εκδήλωση δημιουργείται η παιδική γωνιά (Kid’s corner), όπου οι μικροί φίλοι του Φεστιβάλ θα έχουν τη δυνατότητα να απασχοληθούν με ποικίλες εκπαιδευτικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες.

Σε ειδική προβολή θα παρακολουθήσουμε μια επιλογή από τις είκοσι καλύτερες ταινίες των προηγούμενων ετών του φεστιβάλ. Στην οροφή του Δημοτικού Θεάτρου της πόλης, με θέα τον μακεδονικό κάμπο και συνοδεία τοπικού οίνου, κάθε βράδυ, είκοσι τυχεροί σινεφίλ θα έχουν τη δυνατότητα να «ταξιδέψουν» στη μαγεία του κινηματογράφου μέσω της δράσης «Best of NIFF under the stars».

Παράλληλες εκδηλώσεις και διαγωνισμοί

Δυο ανοιχτές συζητήσεις θα πραγματοποιηθούν με τη συμμετοχή ομιλητών από τον κινηματογραφικό χώρο. Η μουσική θα δώσει το δικό της «παρών» στη διοργάνωση: στον εξωτερικό χώρο της Αίθουσας 2 κάθε βράδυ μετά το τέλος των προβολών θα υπάρχει συναυλία από μουσικά συγκροτήματα. Οι μουσικές των Μύρωνα Στρατή, Ησαΐα Ματιάμπα, Koza Mostra, Sonic Rage και DέCHO πρόκειται να ταξιδέψουν το κοινό σε ένα ονειρικό μελωδικό ταξίδι. Το βράδυ της Κυριακής μετά την τελευταία συναυλία θα ακολουθήσει karaoke πάρτυ.

Σε εξέλιξη θα βρίσκονται δυο νέες δράσεις που εντάσσονται στο πρόγραμμα του 10ου Φεστιβάλ. Πρόκειται για τη δράση …to be continued…, όπου ο καθένας συνεχίζει την ιστορία που ξεκίνησαν άλλοι με στόχο να δημιουργηθεί το πιο τρελό σενάριο που γράφτηκε ποτέ. Η δεύτερη δράση με τίτλο «The story for your glory!» δίνει τη δυνατότητα στους ενδιαφερόμενους να πουν τη δική τους ατάκα για το NIFF μπροστά στην κάμερα.

Δυο διαγωνισμοί θα βρίσκονται καθημερινά σε εξέλιξη. Ο φωτογραφικός διαγωνισμός με τίτλο «Μy festival» δίνει τη δυνατότητα στο κοινό να αποτυπώνει με το φωτογραφικό του φακό στιγμές του φεστιβάλ. Επίσης, διαγωνισμός με ερωτήσεις για τον κινηματογράφο (Cine Quiz) θα δοκιμάζει τις γνώσεις των σινεφίλ επισκεπτών. Οι καλύτεροι φωτογράφοι και οι παντογνώστες του σινεμά θα κερδίζουν χρήσιμα δώρα.

«Νάουσα 2020: Τι θέλουμε να γίνουμε όταν μεγαλώσουμε» είναι ο τίτλος της διημερίδας που διοργανώνεται με στόχο να εκκινήσει έναν δημόσιο διάλογο για το μέλλον του διευρυμένου Δήμου Νάουσας.

Τέλος, τo Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Νάουσας αναδεικνύει το κοινωνικό του πρόσωπο οργανώνοντας δράσεις στήριξης των δοκιμαζόμενων συνανθρώπων μας. Θα ενισχύσει οικονομικά φοιτητές από την ευρύτερη περιοχή που αντιμετωπίζουν οικονομική δυσχέρεια προκειμένου να μπορέσουν να συνεχίσουν απρόσκοπτα τις σπουδές τους, ενώ λαμβάνει ειδική μέριμνα για την ενεργό συμμετοχή των ΑμΕΑ στη διοργάνωση. Τέλος, θα λάβουν χώρα δράσεις περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης σε συνεργασία με την εταιρεία Clock Work Energy.

Πληροφορίες: Love Cinema,10ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Νάουσας, 25-29 Σεπτεμβρίου, www.niff.gr .

clickatlife.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Με βρίσκεις όμορφη;» Η εξωγήινη Σκάρλετ Γιόχανσον μιλάει!

OnNews

Keywords
Τυχαία Θέματα