Διδάκτωρ της Ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων ο Αρχιεπίσκοπος

23:00 18/6/2013 - Πηγή: TNSite
Τελετή Αναγόρευσης του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου σε Επίτιμο Διδάκτορα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Επίτιμος διδάκτορας της Ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου των Ιωαννίνων πρόκειται να αναγορευτεί ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, σε ειδική τελετή που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 19 Ιουνίου

και ώρα 19.30 στην αίθουσα τελετών «Γεώργιος Μυλωνάς» στην πανεπιστημιούπολη Ιωαννίνων

Σύμφωνα με το πρόγραμμα ο Πρύτανης του Πανεπιστήμιου Τριαντάφυλλος Αλμπάνης θα προσφωνήσει τον Αρχιεπίσκοπο, όπως και ο αναπληρωτής πρόεδρος του ιδρύματος Γιώργος Νάκος.

Ο έπαινος θα ακουστεί από τον καθηγητή της Ιατρικής Θεόδωρο Ξενάκη. Το ψήφισμα θα διαβάσει η καθηγήτρια της Ιατρικής Μαργαρίτα Κ. Τζαφλίδου και θα παρουσιάσει το έργο του.

Μετά την αναγόρευση θα ακολουθήσει ομιλία του Αρχιεπισκόπου με θέμα: «Διακονία του Θείου Λόγου και του πλησίον».

Ο κ. Ιερώνυμος (κατά κόσμον Ιωάννης Λιάπης), γεννήθηκε στα Οινόφυτα Βοιωτίας το 1938. Είναι απόφοιτος της Φιλοσοφικής Σχολής (τμήμα Αρχαιολογίας) και της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και διετέλεσε υπότροφος του Ι.Κ.Υ. (1ος σε πανελλαδική κλίμακα) στις βυζαντινές σπουδές.

Μετέβη για μεταπτυχιακές σπουδές στο Gratz Αυστρίας και στο Regensburg και το Μόναχο της Γερμανίας. Εργάσθηκε ως πανεπιστημιακός βοηθός στην Αρχαιολογική Εταιρεία στην Αθήνα δίπλα στον Ορλάνδο και ως φιλόλογος στη Λεόντειο Σχολή της Νέας Σμύρνης, στο 9ο Νυκτερινό Γυμνάσιο Αθηνών, καθώς και στο Γυμνάσιο της Αυλώνος. Εγκατέλειψε την πανεπιστημιακή του καριέρα μετά την ένταξή του στον ιερό κλήρο.

Υπηρέτησε ως πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Θηβών και Λεβαδείας (1967-1978), ως ηγούμενος των ιερών μονών Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Σαγματά (1971-1977) και του Οσίου Λουκά (1977-1981), ως γραμματέας και κατόπιν αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος (1978-1981). Το 1981 εξελέγη παμψηφεί Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας και στις 7 Φεβρουαρίου 2008 εξελέγη Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος. Συμμετείχε στις Επιτροπές Εκκλησιαστικής Εκπαιδεύσεως, Εκκλησιαστικής Περιουσίας, Σχέσεων Εκκλησίας-Πολιτείας, Υποτροφιών και εργάστηκε ως Αντιπρόεδρος του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Εκκλησίας της Ελλάδος. Υπήρξε μέλος μεικτών επιτροπών Πολιτείας και Εκκλησίας για την μελέτη θεμάτων για την μοναστηριακή περιουσία (1986-1998) και την εκκλησιαστική εκπαίδευση (1986-1998) και Πρόεδρος της επιτροπής Διαλόγου Κοινωνίας-Εκκλησίας (2005-2007).

Στο συγγραφικό του έργο συγκαταλέγονται πολλά άρθρα, μελέτες και βιβλία θεολογικού, κοινωνικού και ιστορικού περιεχομένου, εκ των οποίων αυτό με τον τίτλο «Μεσσαιωνικά Μνημεία της Ευβοίας» βραβεύθηκε το 1970 με πρώτο βραβείο από την Ακαδημία Αθηνών. Το 2006 εξεδόθη ο πρώτος από τους τρεις τόμους έργου του με τον τίτλο «Χριστιανική Βοιωτία».

NewsBeast

Keywords
Τυχαία Θέματα