Αρχίζει η μάχη για «κούρεμα» επιτοκίου σε καταναλωτικά-πιστωτικές

10:05 4/11/2013 - Πηγή: TNSite

Στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού στρέφονται καταναλωτικές οργανώσεις από όλες τις χώρες του ευρωπαϊκού νότου ζητώντας «κούρεμα» καταρχήν στα επιτόκια. Η συζήτηση έχει ανοίξει και στην Ελλάδα καθώς την ώρα που το υπουργείο Οικονομικών θέλει να στρέψει τους πολίτες στη χρήση του πλαστικού χρήματος, η πραγματική επιβάρυνση ειδικά στις πιστωτικές εκτοξεύεται ακόμη και πάνω από το 20%

Της Έφης Καραγεώργου.

«Κούρεμα» στα επιτόκια των καταναλωτικών δανείων και πιστωτικών καρτών έχουν ζητήσει από την

Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού καταναλωτικές οργανώσεις από την Ελλάδα, και από χώρες του ευρωπαϊκού νότου όπως την Ισπανία, Πορτογαλία, Ιταλία.

Οι οργανώσεις σε επικοινωνία που είχαν πρόσφατα με την γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν, έχουν ανοίξει ατζέντα με διάφορα τραπεζικά θέματα, τα οποία θα συζητηθούν σύντομα σε τηλεδιάσκεψη.

Σε ότι αφορά την Ελλάδα, η κ. Παναγιώτα Καλαποθαράκου, εκπρόσωπος της ΕΚΠΟΙΖΩ, που παρίσταται στις συνομιλίες, σημειώνει στο fpress.gr, πως σε ότι αφορά τα καθ΄ ημάς στο τραπέζι έχουν πέσει τα ζητήματα της μείωσης των επιτοκίων σε καταναλωτικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες, και η κατάργηση διάφορων καταχρηστικών όρων, όπως για παράδειγμα είναι τα έξοδα δανείων, τα οποία εξακολουθούν να χρεώνουν οι τράπεζες, παρ΄ ότι έχουν εκδοθεί δικαστικές αποφάσεις που απαγορεύουν την επιβολή τους.

Για παράδειγμα σήμερα που οι περισσότεροι δανειολήπτες, σπεύδουν να επιμηκύνουν τα στεγαστικά τους δάνεια, χρεώνονται με ποσό που ξεκινά από τα 50 ευρώ.

Ειδικά τώρα για τα επιτόκια των καταναλωτικών δανείων τα οποία διαμορφώνονται σε επίπεδα πάνω από 14,5% και των πιστωτικών καρτών τα οποία διαμορφώνονται στο 17% με 20% για αγορές, φτάνουν στο 22% για αναλήψεις μετρητών από κάρτα, ενώ το ΣΕΠΠΕ, δηλαδή η συνολική ετήσια πραγματική επιβάρυνση σε κάποιες περιπτώσεις απογειώνεται στο 28%.

Οι ελληνικές καταναλωτικές οργανώσεις ζητούν να περιοριστούν τα επιτόκια στα καταναλωτικά δάνεια και τις πιστωτικές κάρτες στα επίπεδα του 7% με 8%.

Σύμφωνα με την ΕΚΠΟΙΖΩ, την ώρα που το υπουργείο Οικονομικών, επιδιώκει να στρέψει τους πολίτες σε πληρωμές με πιστωτικές κάρτες, θα πρέπει να ληφθεί μέριμνα τα επιτόκια να είναι σε χαμηλά και συνεπώς διαχειρίσιμα επίπεδα για τους καταναλωτές.

Μάλιστα η κ. Καλαποθαράκου, αναφέρει ότι όσοι έχουν σήμερα πιστωτικές κάρτες, τις χρησιμοποιούν κυρίως για να πληρώσουν τις δόσεις του φόρου εισοδήματος στην εφορία, για να βάλουν πετρέλαιο στους καυστήρες και για αγορές στα σούπερ μάρκετ.

fpress

Keywords
Τυχαία Θέματα