Απεβίωσε ο θρυλικός Σεργκέι Μπέλοβ

16:57 3/10/2013 - Πηγή: TNSite
Το ευρωπαϊκό και παγκόσμιο μπάσκετ θρηνεί το χαμό ενός κορυφαίου, του Σεργκέι Μπέλοβ. Μία σπάνια μορφή κι ένας άνθρωπος στον οποίο προσέβλεπαν πολλοί που φιλοδοξούσαν να σταδιοδρομήσουν και άπαντες που ασχολούνται με το μπάσκετ, ο Μπέλοβ το 1980 έγινε ο πρώτος καλαθοσφαιριστής που άναψε τη δάδα των Ολυμπιακών Αγώνων, στη Μόσχα. Το 1992, μάλιστα, έγινε και ο πρώτος μη Αμερικανός παίκτης που ψηφίστηκε στο Naismith Hall of Fame,
αν και ποτέ δεν αγωνίστηκε στο κολεγιακό ή το επαγγελματικό πρωτάθλημα μπάσκετ των ΗΠΑ. Εξάλλου, έγινε και το πρώτο μέλος του FIBA Hall of Fame, το 2007 όταν και ιδρύθηκε..

Πέρα από τα 15 μετάλλια που είχε κατακτήσει σε κορυφαίο επίπεδο διοργανώσεων, χρυσό στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μονάχου 1972 με το ιστροτρικό 51-50 επί των ΗΠΑ και συνολικά εφτά χρυσά, τρία ασημένια και πέντε χάλκινα επιπλέον των Ο.Α. σε Μουντομπάσκετ και Ευρωμπάσκετ, το 1991 είχε ανακηρυχτεί από τη FIBA ως ο «κορυφαίος Ευρωπαίος παίκτης όλων των εποχών». Αξιοσημείωτη ήταν και η πορεία του στην άκρη των πάγκων, καθώς κατηύθυνε με επιτυχία την ΤΣΣΚΑ Μόσχας, με την οποία τα… πήρε όλα και ως παίκτης, την ιταλική Κασίνο και την Ουράλ Γκρέιτ.

Την τελευταία του πνοή την άφησε στο Περμ.

hprt

Keywords
Τυχαία Θέματα