ΑΠΕ: η Γερμανία “θύμα” της επιτυχίας της!

06:21 20/9/2013 - Πηγή: TNSite

“Μπούμερανγκ” εναντίον της Ανγκέλα Μέρκελ και της γερμανική οικονομία κινδυνεύει να γυρίσει η αναμφισβήτητη επιτυχία της χώρας στον κλάδο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Κι αυτό διότι η “πράσινη επανάσταση” των τελευταίων ετών στη Γερμανία -με χαρακτηριστικά παραδείγματα την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάνελ ακόμα και σε εκκλησίες και την μετατροπή των αστικών λυμάτων σε θερμότητα- χρηματοδοτήθηκε με παχυλές επιδοτήσεις και αυξήσεις στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η υποθαλάσσια

ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης στο ΕΣΠΑ – Κόστος και χρονοδιάγραμμα!

Το φιλόδοξο πείραμα της Μέρκελ να απομακρύνει τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης από τον άνθρακα και τα πυρηνικά προσελκύει το παγκόσμιο ενδιαφέρον, καθώς αν πετύχει θα βρει πολλούς μιμητές. Σε κάθε περίπτωση, προτεραιότητα της Γερμανίδας Καγκελαρίου, εάν κερδίσει μια τρίτη θητεία στην Καγκελαρία μετά τις εκλογές της 22ης Σεπτεμβρίου, είναι να βρει έναν τρόπο να βάλει ένα τέλος στις αυξητικές τάσεις του ενεργειακού κόστους. Η επιβάρυνση των καταναλωτών για την υποστήριξη του λογαριασμού υπέρ των ΑΠΕ στη Γερμανία αυξήθηκε κατά 47% το 2013 μόνο.

Από την άλλη πλευρά, παρά τη δυσφορία για τις αυξήσεις, η κοινή γνώμη δείχνει να υποστηρίζει στην πράξη τη μετάβαση της Γερμανίας προς μια “καθαρή” οικονομία, κι ενώ η αντιπολίτευση δεν προτείνει κάποιον εναλλακτικό δρόμο. Μια δυσφορία που εκφράζουν πλέον και οι εξαγωγικές γερμανικές βιομηχανίες που βλέπουν το ενεργειακό κόστος να αυξάνεται με αρνητικές επιπτώσεις στην ανταγωνιστικότητά τους. Περίπου 1,3 εκατ. φωτοβολταϊκά έργα βρίσκονται υπό κατασκευή, η πλειονότητα εκ των οποίων σε κατοικίες, ενώ έχουν αγοραστεί 23.000 αιολικά πάρκα κυρίως από συνεταιρισμούς αγροτών. Η δύσκολη απόφαση που θα κληθεί να λάβει ο επόμενος Καγκελάριος είναι να αναμορφώσει ένα σύστημα επιδοτήσεων που έπεσε θύμα της ίδιας του της επιτυχίας.

econews.gr

OnNews

Keywords
Τυχαία Θέματα