«Αντιπαραγωγική» η συνέχιση του εποικισμού από το Ισραήλ

05:22 10/5/2013 - Πηγή: TNSite
Οι Ηνωμένες Πολιτείες έκριναν σήμερα «αντιπαραγωγική» την εξακολούθηση του ισραηλινού εποικισμού από το Ισραήλ, το οποίο ανακοίνωσε νωρίτερα την οικοδόμηση περίπου 300 κατοικιών στον οικισμό Μπέιτ Ελ στη Δυτική Όχθη.

«Όπως το δήλωσε ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, οι Ισραηλινοί πρέπει να αναγνωρίσουν ότι μια συνεχιζόμενη δραστηριότητα εποικισμού είναι αντιπαραγωγική για την υπόθεση της ειρήνης», την οποία η Ουάσιγκτον προσπαθεί να αναβιώσει μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, δήλωσε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Πάτρικ Βεντρέλ.

«Μια ανεξάρτητη

Παλαιστίνη πρέπει να είναι βιώσιμη, με πραγματικά σύνορα που θα πρέπει να χαραχθούν. Αυτό είναι κάτι που έχουμε πει πολλές φορές και η θέση μας δεν έχει αλλάξει», τόνισε ο αμερικανός διπλωμάτης.

Το Ισραήλ ενέκρινε την οικοδόμηση 296 κατοικιών στον οικισμό Μπέιτ Ελ στη Δυτική Όχθη, ενώ προσπαθεί να καθησυχάσει τις Ηνωμένες Πολιτείες που προσπαθούν να ξαναρχίσουν τις διαπραγματεύσεις με τους Παλαιστινίους που έχουν "παγώσει" από τον Σεπτέμβριο του 2010.

Η Ισραηλινή υπουργός Δικαιοσύνης Τζίπι Λίβνι, που είναι υπεύθυνη για τις διαπραγματεύσεις με τους Παλαιστινίους, υποβάθμισε αμέσως τον αντίκτυπο της απόφασης αυτής μετά από μια συνάντηση στη Ρώμη με τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι.

«Ενημερώθηκα για την ανακοίνωση για το Μπέιτ Ελ μετά την συνάντησή μου με τον Τζόν Κέρι, επαλήθευσα την πληροφορία...και ενημερώσαμε αμέσως τους Αμερικανούς. Δεν υπάρχει λόγος να γίνει κάποιο δράμα ή να αφεθούμε στο θυμό», δήλωσε η Λίβνι στον στρατιωτικό ραδιοσταθμό, διαβεβαιώνοντας ότι οι Αμερικανοί «άκουσαν ... κατανόησαν και δεν αντέδρασαν».

Η Παλαιστινιακή Αρχή κατηγόρησε το Ισραήλ ότι «σαμποτάρει και καταστρέφει τις προσπάθειες της αμερικανικής κυβέρνησης να ξαναρχίσει την ειρηνευτική διαδικασία».

Ο Κέρι ο οποίος είναι επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ εδώ και τρεις μήνες, έχει καταστήσει την αναβίωση της ισραηλινό-παλαιστινιακής ειρηνευτικής διαδικασίας προτεραιότητα της θητείας του, και για να γίνει αυτό, πολλαπλασίασε τις άμεσες επαφές με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη και τα ταξίδια του στην περιοχή.

NewsBeast

Keywords
Τυχαία Θέματα