Αναβλήθηκε η δίκη του πρώην δικτάτορα Εφραίν Ρίος Μοντ

04:51 20/4/2013 - Πηγή: TNSite
Την ανησυχία του για την αναστολή της δίκης για γενοκτονία του πρώην δικτάτορα της Γουατεμάλας, Εφραίν Ρίος Μοντ, εξέφρασε το Γραφείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, εξέλιξη που χαρακτήρισε «κόλαφο για τα θύματα των φρικαλεοτήτων, που ανέμεναν επί δεκαετίες δικαίωση».

Οι αρχές της Γουατεμάλας θα πρέπει να εξασφαλίσουν πως η «εμβληματική» δίκη για γενοκτονία και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας θα διεξαχθεί με δίκαιο τρόπο, προσθέτει το Γραφείο, διευκρινίζοντας τον συμβολικό της χαρακτήρα, καθώς πρόκειται για την

πρώτη δίκη εναντίον πρώην αρχηγού κράτους για τέτοιες κατηγορίες από δικαστήριο.

Δικαστής της Πόλης της Γουατεμάλας αποφάσισε την αναστολή της δίκης χθες, υποστηρίζοντας πως όλες οι αγωγές που έχουν ασκηθεί έως τον Νοέμβριο του 2011 είναι άκυρες στην περίπτωση του 86χρονου εν αποστρατεία στρατηγού, που κυβέρνησε τη χώρα το διάστημα 1982-83. Ο πρώην δικτάτορας δικάζεται για την εκτέλεση ενός σχεδίου εξόντωσης κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου 1960-96.

«Αυτό αποτελεί κόλαφο για τα πολυάριθμα θύματα των ωμοτήτων που διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου στη Γουατεμάλα, τα οποία ανέμεναν πάνω από 30 χρόνια για να αποδοθεί δικαιοσύνη και να αποζημιωθούν», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Γραφείου Ρούπερτ Κόλβιλ σε συνέντευξη Τύπου.

Πολλοί θαρραλέοι δικηγόροι, δικαστές και μέλη των διωκτικών αρχών έχουν δώσει σοβαρούς αγώνες για δεκαετίες ώστε να αποδοθεί δικαιοσύνη, πρόσθεσε.

«Η δίκη θα έδινε την ευκαιρία στα θύματα να καταθέσουν για πρώτη φορά στην ίδια αίθουσα με τους υψηλόβαθμους αξιωματικούς που κατηγορούνται για την πυρπόληση χωριών, για βιασμούς και εκτελέσεις άνω των 1.770 Ινδιάνων Μάγια το 1982 και 1983», είπε ο Κόλβιλ.

Η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Νάβι Πιλάι για μία φορά ακόμη προέτρεψε τις αρχές της Γουατεμάλας να «τηρήσουν την ευθύνη τους να εξασφαλίσουν μία δίκαιη και ανεξάρτητη δίκη», επισήμανε.

Η δικαστής Πατρίσια Φλόρες δήλωσε στο δικαστήριο πως οι διαταγές για αναστολή της δίκης προέρχονται από το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας, προσθέτοντας πως η ίδια είχε προηγουμένως απομακρυνθεί παράτυπα από την υπόθεση, πυροδοτώντας τις διαμαρτυρίες ότι η δίκη ενδέχεται να εξελιχθεί σε φάρσα.

Οι εκπρόσωποι της πολιτικής αγωγής δήλωσαν πως θα ασκήσουν έφεση στην απόφαση.

NewsBeast

Keywords
Τυχαία Θέματα