Αμηχανία στην ΕΚΤ για το δυνατό ευρώ

18:43 29/10/2013 - Πηγή: TNSite
Η άνοδος του ευρώ σε υψηλά διετίας έχει φέρει αμηχανία στο διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, με τα μέλη τους να διαφωνούν για το αν και πώς πρέπει να αντιδράσουν.

Η μεγάλη ενίσχυση του ενιαίου νομίσματος αφορά κυρίως στην ισοτιμία του έναντι του δολαρίου, γεγονός που οφείλεται κατά κύριο λόγο στην πολιτική που ακολουθεί η Ομοσπονδιακή Τράπεζα

των ΗΠΑ, ωστόσο τα μέλη της ΕΚΤ ανησυχούν για περαιτέρω μείωση του πληθωρισμού που βρίσκεται ούτως ή άλλως σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Όπως μεταδίδει το Reuters, με τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη μόλις στο 1,1%, πολύ χαμηλότερα από το στόχο του 2% της ΕΚΤ, ενδεχόμενη άνοδος του ενιαίου νομίσματος θα πιέσει ακόμη περισσότερο τις τιμές απειλώντας έτσι την οικονομία με έντονες αποπληθωριστικές τάσεις.

Στο εσωτερικό του 23μελούς διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ υπάρχουν τρεις διαφορετικές τάσεις, αναφέρουν πηγές του διεθνούς ειδησεογραφικού πρακτορείου.

Η πρώτη λέει να μείνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να ξεκινήσει η ΕΚΤ νέο γύρο έκδοσης μακροπρόθεσμων δανείων προς τις εμπορικές τράπεζες, η δεύτερη τάση λέει ότι θα πρέπει να γίνει νέα μείωση των επιτοκίων από το ιστορικό χαμηλό του 0,5% και η τρίτη φέρεται διατεθειμένη να μην αποκλείσει τίποτα από τα δύο.

Οι αναλυτές αναμένουν πλέον κάποια δράση από την ΕΚΤ για το θέμα δεδομένου ότι το ισχυρό ευρώ έχει αρχίσει να πλήττει την κερδοφορία των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων. Μία μείωση των επιτοκίων θεωρείται βέβαιο ότι θα αποδυνάμωνε το ενιαίο νόμισμα.

NewsBeast

Keywords
Τυχαία Θέματα